Koop jij elk jaar een kerstboom maar wil je nu een duurzamere keuze maken? Lees dan mijn 10 alternatieven voor een kerstboom in huis. Dan wordt het zeker een groene kerst!

Wat betekent kerst voor jou?

Wat maakt kerst voor jou kerst? Is dat de gezelligheid bij elkaar? Het lekkere eten? De versieringen in huis? Of van alles een beetje.

Als je dat weet wordt het wellicht makkelijker om van de traditie af te stappen om een boom in huis te halen. Zeker als je onderstaande tips toepast! Want dan heb je een geweldig alternatief voor een kerstboom. Benieuwd hoe het staat? Een aantal van deze alternatieven zie je terug in deze aflevering van  Binnenstebuiten.  Toen zij op bezoek waren in ons Tiny House in kerstsfeer.

10 alternatieven voor een duurzame kerstboom

  • Tape boom. De gemakkelijkste manier om toch een soort kerstboom in huis te halen is door middel van papier tape op de muur. Zorg ervoor dat je tape niet te sterk plakt zodat je de verf niet van de muur aftrekt op 6 januari. Versieren kan maar hoeft niet. Ook handig als je weinig ruimte hebt want je kan de boom zelfs om de hoek van een muur verder laten gaan. 
  • Takken boom. Een win-win situatie is het als je lekker naar het bos gaat en daar op zoek gaat naar mooie kale takken van loofbomen. Die kunnen ook dienen als kerstboom in je huis. Kies ervoor om ze met touw aan elkaar te verbinden en dan naar beneden toe steeds grotere takken te bevestigen. Je kan hem aan de muur hangen en je eigen versieringen er in hangen. De fanatieke doe-het-zelvers maken een 3d-boom van takken. 
  • Stoffen boom. Print een foto van een kerstboom(vorm) groot uit. Op doek of papier, en versier met lichtjes. Deze vorm van een kerstboom is ook kant en klaar te koop. Het nadeel daar van is dat ze dan ze waarschijnlijk met containers vol uit China komen. Dat is weer niet zo duurzaam dus personaliseer het en gebruik een eigen foto. 
  • Raam boom. Wat is er nou leuker dan zelf je kerstboom tekenen op het raam? Met raamstiften in verschillende kleuren kan je lekker aan de slag. En mislukt er iets? Geen nood want je veegt het zo weer schoon. Kies voor een minimalistische stijl of ga helemaal los. Het is aan jou!
  • Plant boom. Waarschijnlijk heb je in je woonkamer wel planten staan? Waarom zou je die aan de kant zetten en een boom in huis halen? Versier gewoon je kamerplanten, wel zo makkelijk. Of hang je decoratieve laddertje vol met lichtjes en ballen.
  • Licht boom. Als je blij wordt van de lichtjes in de duisternis dan kan je die natuurlijk ook zonder boom ophangen. En als je ze in de vorm van een boom ophangt dan heb je die hele boom niet nodig. Eventueel wat ballen er tussen en klaar is je licht boom.
  • Kaart boom. Krijg jij nog ladingen vol kerstkaarten? Hang ze op in de vorm van een boom. Het leuke van deze boom is dat hij waarschijnlijk groeit naarmate de kerstdagen dichterbij komen.
  • Kerstbal boom. Hang je kerstballen in de vorm van een kerstboom op de muur. Zo kan je wel je decoratie gebruiken maar bezuinig je op de boom. Lekker minimalistisch.
  • Kartonnen boom. Bepaal zelf de grootte en vorm van je kerstboom en snij hem uit karton. Maak eventueel ‘kerstballen’ door gaten in de boom te maken. Daar kan je dan de echte ballen in hangen of je versierd hem op een andere manier. Heb je geen groot karton beschikbaar? Vraag bij de lokale fietsenhandel of de zonnepanelen leverancier of ze een aantal grote kartonnen dozen voor je hebben.
  • Versier je tafel boom. Waarom kiezen voor 1 boom als je met meerdere takken ook een kerstsfeer in huiskan halen? Dek eventueel een tafeltje met een kerstkleed. Zet een groepje vazen op het tafeltje. Wil je meer kerstsfeer en heb je geen groene en rode vazen? Geen probleem, doe er een lint om heen, beschilder een bierflesje en wees creatief! Nog wat lichtjes er bij en je hebt de kerstsfeer te pakken. 

Een fijne kerst

Maak echt tijd en ruimte om met elkaar iets te maken. Want dat is toch eigenlijk waar kerst voor staat? Een fijne, rustige en gezellige tijd met je dierbaren. Geniet er van en op naar een groen 2024!

Op zoek naar nog meer duurzame alternatieven voor een duurzame kerstboom lees dan ook deze blog van Annelies.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van Pexels.