Plastic in de keuken, plastic op je lichaam en zelfs op de muur. Overal om ons heen is plastic. Tijdens Mei Plasticvrij en de Week zonder Afval is er weer veel aandacht voor onze plasticverslaving . Kun jij je plastic gebruik verminderen? In deze blog geef ik je 10 tips en nog 3 extra tips om minder plastic in je huis te verzamelen.
Mei plasticvrij en Week zonder Afval
Deze bewustwordingscampagne gaat over de impact van onze plastic consumptie op het milieu. Het idee is dat iedereen die mee doet het gebruik van wegwerpplastic in mei vermindert. De focus ligt tijdens de campagne van Mei Plasticvrij vooral op plastic. Het is een burgerinitiatief dat ooit gestart is door een aantal vrouwen in België . Zij wilden meer afvalarme alternatieven zien.
Het is niet geheel toevallig dat er in de maand mei door Milieucentraal ook de Week Zonder Afval wordt georganiseerd. Van maandag 22 mei t/m zondag 28 mei 2023 is het de uitdaging om zo min mogelijk afval te produceren.
10 tips voor minder plastic in huis
Wil jij ook je de hoeveelheid wegwerp plastic in huis verminderen en je afvalberg verkleinen? Ik geef je 10 tips! En onthoud goed: We kunnen het beter met veel mensen een klein beetje goed doen dan met een klein aantal mensen perfect doen. Dus alle beetjes helpen en inspireer er vooral ook anderen mee!
- Ga naar de winkel of naar de markt met je eigen zakjes en bakjes. Wil je weten hoe je boodschappen doet met minder plastic? Doe mee aan een zero-waste wandeltour.
- Gebruik geen plastic in de keuken. Ga voor glazen, porseleinen of rvs bewaarpotten en bakjes en kies bij vervanging voor een glazen blenderkan.
- Hergebruik potjes die je al hebt of koop ze bij de kringloopwinkel.
- Gebruik bijenwasdoeken als alternatief voor plastic folie en om kaas in te bewaren.
- Vervang je plastic tandenborstel voor een bamboe variant.
- Onder de douche kan je prima een blokzeep en blokshampoo gebruiken. Die zijn tegenwoordig overal te koop. Wil je lekkere blokzeep van natuurlijke ingrediënten? Kijk bij NatureBar.
- Vervang plastic scheermesjes door een duurzaam scheermes zoals de Safety Razor.
- Koop herbruikbare wattenstaafjes, make-up doekjes en menstruatie ondergoed.
- Let ook op de microplastics in veel cosmetica. Download de app Beat the Microbead en check of jij plastic-vrij smeert.
- Doe de online cursus Zero Waste Kickstart, verminder je (plastic) afval en wordt een Groene Held!
Plastic in het interieur
Wist je dat er ook veel (verborgen) plastic in interieurproducten zit? Zoals in verf bijvoorbeeld. Het bindmiddel van verf bevat vaak plastic. En dan vooral microplastic. Je kunt op het etiket microplastics herkennen aan de afkortingen PE, PET of HDPE. Helaas zijn fabrikanten niet verplicht om dit te vermelden. De microplastics komen vrij als je de verf schuurt of door slijtage. Kies daarom voor kwalitatief goede verf, zoals van Ecocoatings. En natuurlijk spoel je nooit je kwast of verfbak uit in de gootsteen want dan komen deze microplastics in ons drinkwater terecht.
Ook vloeren bevatten vaak veel plastic. Denk maar aan een laminaat vloer of een PVC vloer. Dit zijn dus absoluut géén duurzame vloeren! Ze gaan misschien lang mee maar ze dragen bij aan de enorme hoeveelheid (micro)plastics die er op deze wereld zijn. Kies liever voor een vloer van een natuurlijk materiaal zoals hout of marmoleum.
Gebruik je in de winter een fleece deken voor op de bank? Ook die is gemaakt van plastic! Namelijk van gerecyclede PET-flessen. Wil je toch lekker warm zitten? Ga dan voor een deken van Ecuafina.
Wil jij meer weten over een plasticvrij interieur? Lees dan de laatste blog van Jildou.
Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Studio Duurzaam Wonen, Ecuafina, Forbo en Ecocoatings.