‘Slaap is essentieel voor je gezondheid.’ Het thema van vandaag op World Sleep Day. Als je zorgt voor een gezonde slaapomgeving, dan slaap je beter. Dat heeft weer een positief effect op je welzijn. Ik geef je 3 tips voor een gezonde slaapomgeving.

Tip 1. Zorg voor goede luchtkwaliteit

Allereerst is de luchtkwaliteit van groot belang. Zorg voor voldoende ventilatie. Planten in je slaapkamer zorgen ook voor een positief effect. Of ze ook daadwerkelijk de lucht zuiveren is moeilijk te zeggen maar bij Sprinklr slaag je zeker voor mooie biologische planten voor in je slaapkamer. Zoals deze mooie Sanseveria, Dracaena en Aloë Vera.

Duurzame plant Sprinklr
Duurzame plant Sprinlr
Duurzame plant Sprinklr

Tip 2. Matras

Het belangrijkste item van je slaapkamer is je matras. Belangrijk hierbij is om je af te vragen of je kiest voor een matras gemaakt van natuurlijke materialen of synthetische materialen.  

Sinds ik op een matras slaap van natuurlijke materialen slaap ik beter. De aanschafprijs is wel een stuk hoger maar als ik dat afweeg tegen de levensduur en circulariteit van het matras, de kwaliteit van slapen en de impact op de aarde dan raad ik iedereen een natuurlijk matras aan. Wil je meer weten over mijn matras van Bedaffair? Lees dan deze blog.

Wist je dat een gemiddeld matras slechts 10 jaar wordt gebruikt en dat als het daarna afval wordt het wel 1000 jaar duurt voordat het verteerd is in de natuur?

Duurzame matras bedaffair
Duurzame matras bedaffair
Duurzame matras bedaffair

Mijn matras bevat nog wel metalen veren voor goede ondersteuning. Wil je dat niet dan kan je kiezen voor een oermatras van Lavital. Dit matras bestaat uitsluitend uit natuurlijke materialen. Een kern van kokos omringt met paardenhaar, wol, hennep en katoen. Puur natuur, net als je lichaam. Wil je meer weten over Lavital lees dan ook dit In the Spotligth artikel.

Ook Ecolinde verkoopt biologische matrassen en andere natuurlijke producten voor in de slaapkamer. Bovenstaande bedrijven bestaan al decennia en zorgen voor zorgeloze nachten bij hun klanten.

Bovenstaande merken verkopen ook duurzaam beddengoed. Bij punt 3 bespreek ik nog meer merken die beddengoed van natuurlijke materialen verkopen.

Tot slot nog even aandacht voor Auping. Zij hebben het eerste volledig circulaire matras te wereld gemaakt. Deze matras wordt gemaakt van polyester en aan het einde van de levensduur weer ingenomen en de grondstoffen worden weer gebruikt om nieuwe matrassen van te maken. Ook duurzaam dus!  Maar matrassen van natuurlijke materialen hebben mijn persoonlijke voorkeur.

Lavital

Tip 3. Beddengoed

Zoals de SUB-methode van The Substitute voorschrijft is de meest duurzame optie om te kijken wat er al is. Dus kiezen voor tweedehands. Bestaat er dan ook tweedehands bedtextiel? Jazeker! Bij Circular Dreams verkopen ze hoge kwaliteit dekbedovertrekken van retourstromen. Er zijn ook consumenten die een kwalitatief goed dekbedovertrek hebben maar die zijn uitgekeken op de print. Dankzij Circular Dreams krijgen die een tweede leven nadat ze goed zijn gereinigd. Naast deze mooie missie worden ze ook voor minder dan 50% van de nieuwprijs verkocht. 

Kies je toch liever voor nieuw, dan is hennep de meest duurzame keuze. Het is 4x sterker dan katoen en gaat langer mee. Het is van nature hypo-allergeen, anti-bacterieel en anti-schimmel. Het neemt goed vocht op en droogt snel. Ook nog eens koel in de zomer en warm in de winter, wat wil je nog meer? Franka van Hemplin kan je er alles over vertellen.

En tot slot verkoopt Yumeko ook prachtig verantwoord beddengoed. Geen trends maar tijdloos, van goede kwaliteit en goed voor mens, milieu en dier.

Dan wens ik je een goede nachttrust en morgen gezond weer op!

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Mieke Lindeman, Sprinklr, Duurzame Interiurstylist, Lavital, Circular dreams, Yumeko.nl/Peggy Jansen,