Met de kerst in aantocht kun je weer helemaal los met het decoreren van je huis. Deze duurzame kerstdecoratie brengt niet alleen sfeer, het vult je huis ook nog eens met heerlijke geuren. Veel te leuk en lekker om het na de kerst weg te halen. 

De meest duurzame kerstdecoratie is natuurlijk geen decoratie. Maar dat is ook zo saai want het brengt wel sfeer in je huis. En dat doet goed voor je welzijn. Geurende decoratie helemaal, want 75% van onze emoties wordt bepaald door wat we ruiken.

Slinger van sinaasappelschil
Sterretjes slinger van sinaasappelschil Moodo

Sinaasappels

Na het eten van deze biologische citrusvruchten gooien we de schillen meestal weg. Maar in het kader van ‘Van Waste to Feest’ kun je er beter leuke boomhangers of een slinger van maken. Ben je niet zo handig met een mesje, gebruik dan een stans. Als je de gemaakte vormen laat drogen onder een bakpapier met iets zwaars erop voorkom je dat ze gaan omkrullen.

Of gebruik de hele sinaasappel. Snij deze in dunne plakjes en leg die 2,5 tot 4 uur op 100 graden in de oven. Qua energie misschien niet zo milieuvriendelijk, maar ze gaan hierna wel jaren mee. En nog altijd heel veel beter dan kunststof kerstballen. Deze sinaasappel schijfjes zijn de perfecte basis voor een slinger, hanger of krans.

Nog een mooi voordeel de geur van sinaasappels heeft een opmonterend effect bij sombere gevoelens en werkt tegelijkertijd kalmerend. En dat is misschien wel precies wat je nodig hebt in deze donkere decembermaand.

Kerstkrans gedroogde sinaasappelschijfjes Moodo

Rozemarijn

Als ik langs rozemarijn loop moet ik altijd even ruiken. Deze takken die je zo uit de tuin haalt zijn een prachtig duurzaam alternatief voor de gebruikelijke dennentakken. Met Rozemarijn kun je ook kransen maken, de tafel mee versieren of je kunt het gebruiken om een cadeau te verfraaien of er zelfs je eigen geurkaars mee maken.

Rozemarijn heeft een frisse, kruidige geur en heeft een stimulerende werking op het zenuwstelsel. Hierdoor heeft het een gunstige invloed op een zwakke spijsvertering, opgeblazen gevoel, zenuwpijn heeft en het vermogen bezit de bloedsomloop te stimuleren. Best handig na een heerlijk kerstdiner!

Kerstkrans rozemarijn Moodo
Geurkaars Rozemarijn Moodo
Kerstcadeau inpakken met Rozemarijn

Kaneel

Door de geur van kaneel voel je je minder stressgevoelig, lusteloos en vermoeid. Nu ruikt een kaneelstokje van zichzelf niet sterk. Maar wanneer je ze verwarmt komt de geur goed vrij. Bind bijvoorbeeld kaneelstokjes rondom je (bio) kaarsen. Wanneer de kaarsen dan branden zorgt de warmte ervoor dat de geur van het kaneel zich door je huis verspreidt.

Je kunt ook zelf ornamenten maken van een kopje appelmoes en een kopje (en een kwart) kaneel. Dit kneed je tot een deeg en rol je uit op een plat vlak. Met een koekjesstans kun je er leuke vormpjes uitdrukken. Even een gaatje maken en laten drogen op kamertemperatuur tot het hard is. Duurt even, maar wel milieuvriendelijker dan in de oven.

Kaneelhanger kerstgeur Moodo
Kaars met kaneelgeur
Kaneelgeur in huis Moodo

Den

Het meest bekende basisingrediënt voor een mooie kerstdecoratie is wel de den of spar, de blijvende groene naaldboom. Een milieuvriendelijke manier om een aantal takken hiervoor in huis te halen, als je er zelf geen in de tuin hebt staan, is om takken te verzamelen tijdens een boswandeling. Er liggen er genoeg op de grond en zo hoef je geen boom te beschadigen. Een kerstkrans ligt wel voor de hand, maar dennentakken zijn ook mooi op een andere manier.

De geur van naaldbomen geeft ons rust, ruimte, kracht en ontspanning en het is bovendien goed voor je luchtwegen.

Met deze voorbeelden ga je geurend en gezond de kerst en het nieuwe jaar in.

Kerstkransen van dennentakken Moodo
Dennentakken aan de muur Moodo
Kerst tafeldecoratie dennentakken Moodo

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Weddingchicks, adailysomething.com, OHIMP, Homebnc.com, desanwichformule.nl, Droomhome.nl, Moodo interieurontwerp