Naast paaseitjes zoeken in de tuin of het bos is Pasen tegenwoordig een familiefeest waarbij een grote mooi gedekte tafel, lekker eten en gezelligheid niet mag ontbreken. Maar hoe zorg je voor een duurzame Paastafel? In deze blog lees je vier duurzame opties om je tafel compleet te maken.
1. Begin bij de basis
Je hebt een lege tafel, een leeg canvas om helemaal op uit te pakken. Begin dan met basis: leg een tafelkleed of één of meerdere lopers op tafel. Ook een combinatie van beiden kan erg mooi zijn. Ga je voor een naturel, chique of stoere look, kies dan voor een materiaal als linnen.
De tweede stap is het servies. Hoeft het voor jou niet zo strak? Dan kun je prima van alles combineren. Kijk eens in de kringloop naar mooie borden, glazen of schaaltjes. Zo kun je je bestaande servies perfect aanvullen met unieke tweedehands schatten.
Koop je wel iets nieuws? Kijk dan of het eerlijk is gemaakt en van natuurlijke materialen. Vind je het lastig om zelf een mooi gebalanceerd en uniek servies te verzamelen? Dan kun je ook een compleet servies kopen bij The Table. Zij werken samen met vakmensen over heel de wereld, maken zoveel mogelijk duurzaam en hebben ook een hele mooie vintage collectie. Verdwijnt het na Pasen wer voor een jaar in de kast? Dan is een compleet gedekte tafel huren ook een goede optie!
2. Een ei hoort erbij
Als er één ding niet mag ontbreken op tafel dan zijn het eieren natuurlijk. Je kunt een rotan mandje vol eitjes op tafel leggen of in een (tweedehands) eierdopje presenteren. Maar nog veel leuker is om het ei te transformeren tot paashaas. En dat is helemaal niet ingewikkeld. Behalve dan dat je het ei letterlijk inwikkelt in een servet. Doe er een touwtje om, teken een gezichtje op het ei en klaar ben je. Eventueel kun je de eitjes van te voren nog een leuk natuurlijk kleurtje geven. Jet schreef eerder een blog over hoe je dit op een natuurlijke manier doet.
3. De natuur op tafel
Nu je een mooi gedekte tafel hebt, is het tijd om het geheel nog wat gezelliger te maken. Ga je tuin in, haal een mooie tak van de kronkelhazelaar, pluk wat eerste bloemen uit de tuin en zet ze in glazen vaasjes op tafel. Een andere optie is om je vaasjes te vullen met de papieren bloemen van Jurianne Matter (verkrijgbaar bij Licht&Fijn) of droogbloemen.
4. Finishing touch
Kaarsjes maken het altijd af. Zet een paar kandelaars op tafel, bijvoorbeeld een houten variant als je voor een natuurlijke setting gaat. Vrolijk gekleurde glazen exemplaren of een verzameling uit de kringloop. Zet er mooie gedraaide kaarsen in voor een speels effect en klaar ben je. Je kunt zelf proberen om je kaarsen te draaien, door de kaarsen eerst ongeveer 15 minuten in heet water te leggen en vervolgens de kaarsen te draaien. Iets te grote uitdaging? Dan koop je de kant-en-klare vegan varianten in de shop van Miisha. Deze kaarsen zijn in Europa gemaakt van koolzaadwas, een stuk duurzamer en gezonder dan paraffine, plus ze gaan twee keer zo lang mee.
Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, The Table (serviesfoto’s), Jet van der Graaf (gekleurde eieren), Licht & Fijn (papieren bloemen & houten kandelaar), Yes You Candle (gedraaide kaarsen).