De vloer vormt het fundament van onze leefruimtes maar heeft ook een aanzienlijke impact op het milieu. Gelukkig zijn er heel wat duurzame opties als je op zoek bent naar een nieuwe vloer voor in huis. Ga je voor een linoleumvloer, een bamboevloer of toch hout? We zetten 5 tips voor je op een rij.

Met een scala aan mogelijkheden, van hergebruikte materialen tot innovatieve productiemethoden, kunnen we een positieve ecologische footprint creëren met onze vloerkeuzes. In deze blog gaan we dieper in op het belang van duurzame vloeren en verkennen we de diverse opties die beschikbaar zijn voor wie wil bijdragen aan een groenere planeet, zonder concessies te doen aan stijl of kwaliteit.

Linoleumvloer

Linoleum, bijvoorbeeld van Forbo, is een van de meest duurzame vloerbedekkingen. Een linoleumvloer gaat lang mee en is slijtvast. Bovendien bestaat Marmoleum voor 97% uit natuurlijke materialen, waaronder lijnzaadolie, hars en jute. De overige 3% komt van niet-natuurlijke pigmenten en lak. Het feit dat de vloer in Nederland wordt geproduceerd, voegt nog een duurzaam element toe aan zijn kwaliteiten.

Duurzame vloer Forbo

Bamboevloer

Bamboevloeren zijn een duurzaam alternatief voor traditionele houten vloeren. Bamboe, als snelgroeiende grassoort, is een hernieuwbare grondstof. Moso biedt verschillende stijlen en afwerkingen aan, waardoor je een vloer kunt kiezen die past bij de stijl van jouw interieur. Het bedrijf zet zich in voor duurzaam bosbeheer en beschikt over certificeringen zoals FSC en PEFC, wat de herkomst van hun bamboe uit goed beheerde bronnen waarborgt.

Duurzame vloer Moso

Tapijt/vloerbedekking

Tapijttegels kun je hergebruiken door ze te herschikken in een ander patroon, of per stuk te vervangen. Studio Wae produceert vloerkleden en vloerbedekking die volledig zijn gemaakt uit reststromen. De modulaire tapijttegels en unieke kleden worden gemaakt van productie-uitval. Helemaal custom made en met sociale impact. Daarmee geeft Studio Wae afval een nieuwe betekenis. Alle ontwerpen zijn geïnspireerd op de designs van M.C. Escher. Je kunt je eigen kleur, vorm en grootte bepalen.

Duurzaam vloer Studio Wae

Duurzaam vloer Studio Wae

Hout

Houten vloeren kun hergebruiken of opknappen door ze met een schuurmachine, olie, verf, lak of beits lichter of donkerder te maken of een andere kleur te geven.

Een vloer van massief hout is de meest milieuvriendelijke keuze onder de houten vloeren. Het heeft aanzienlijke voordelen ten opzichte van laminaat of lamelparket, voornamelijk vanwege de langere levensduur, aangezien massief hout meerdere keren kan worden geschuurd. Bovendien vereist de productie van een massief houten vloer minder bewerking, wat resulteert in een lagere productie-energie in vergelijking met lamelparket en laminaat. Het is altijd aan te raden te kiezen voor gecertificeerd hout, of het nu gaat om massief hout of (samengesteld) parket, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen zoals die gecertificeerd zijn door FSC of PEFC. Tropisch hout is niet noodzakelijk voor vloeren; hout uit Europese bossen, zoals eikenhout, zijn ook van uitstekende kwaliteit

Tegels

Mosa’s tegels onderscheiden zich vanwege hun duurzaamheid. Mosa integreert innovatieve en milieuvriendelijke productiemethoden, waardoor hun tegels niet alleen van hoogwaardige kwaliteit zijn, maar ook voldoen aan strikte duurzaamheidsnormen. Mosa doet er alles aan om hun tegels zo duurzaam mogelijk te maken, met recycling van materialen en zo min mogelijk afval. Bovendien is Mosa transparant over de herkomst van hun grondstoffen en de ecologische impact van hun productieproces.

Onderhoud en milieubelasting vloeren

Meer info over vloeren, het onderhoud ervan en hun milieubelasting vind je op de website van Milieu Centraal.