Met nog een aantal dagen te gaan in december heb je mooi de tijd om na te denken over je goede voornemens voor het nieuwe jaar. Meer sporten en wat minder drankjes zijn veel voorkomende. Deze 5 gezonde voornemens voor 2022 zijn niet alleen goed voor jou, maar ook voor je omgeving. En dan bedoel ik niet alleen je mede huisbewoners, ook onze planeet.

Tip 1: Gezonde meubels

Veel ‘fast furniture’ wordt gemaakt van ongezonde materialen, zoals MDF en plastics. In de lijmen van MDF zit bijvoorbeeld formaldehyde. Formaldehyde is een kankerverwekkende stof en kan irritatie van de ogen, neus en keel veroorzaken. Er kan ook hoofdpijn en huidirritatie optreden. Door te kiezen voor meubels van eerlijke en pure materialen, meer hout dan lijm, zorg je een stuk beter voor jezelf. Mooie duurzame meubels van verschillende merken kun je vinden bij Studio Perspective.

studio perspective

Tip 2: Gezond verven

Gaan jouw handen jeuken bij het uitkomen van de nieuwe trendkleuren? Of ben je toe aan een nieuwe kleur op de wand? In ‘reguliere’ verven zitten Vluchtige Organische Stoffen (VOS) en die maken je binnenklimaat heel ongezond. Deze stofjes vliegen door de lucht in je huis en je ademt ze in. Dit doet je gezondheid absoluut geen goed. Als je verven kiest die vrij zijn van deze stoffen kun je opgelucht ademhalen. Duurzame verven vind je bij ECOcoatings, RAWpaints en Tierrafino. Niet alleen goed voor jouw gezondheid, maar ook super milieuvriendelijk.

5 gezonde voornemens voor 2022 Eco verf Moodo interieurontwerp

Tip 3: Gezond zonder stress

Een van de grootste ziekmakers is stress. Een van de grootste stressfactoren, in ieder geval in mijn huis, is ZOOI. Rondslingerende troepjes; een hal vol met jassen, laarzen, (hand)schoenen, een tafel vol papier, rondslingerend speelgoed en gedragen kleding op de grond.

In plaats van je ergeren, zelf opruimen en zeuren (check, check, checkerdecheck) heb ik inmiddels een andere tactiek ontwikkeld waar iedereen blijer van wordt: ontspullen en organiseren. Na het ‘MarieKondo’-en is iedere rommelberg voorzien van een passende creatieve oplossing.

Manden in de gang voor het kleine grut, op iedere slaapkamer een wasmand, een kapstok met meer haken waar iedereen bij kan en onze op maat gemaakte kast met oude deuren biedt ruimte aan: boeken, veel speelgoed, servies, glaswerk, keukenbenodigdheden, persoonlijke rommelbakken, tuinkussens, administratie- en archiefmappen, fotoalbums, schoendozen vol herinneringen en wat los materiaal.

Het is een kleine moeite, maar geeft zo veel meer rust!  Waar erger jij je aan thuis?

Moodo interieurontwerp woning inrichting kast op maat

Tip 4: Gezond bioritme

De hoeveelheid daglicht is heel bepalend voor ons bioritme. Onze biologische klok is ingesteld op de dag-en-nacht-cyclus van 24 uur. Deze geldt al honderdduizenden jaren en is in ons lichaam door evolutie geprogrammeerd. Niet alleen regelt het onze slaap; ook ons gedrag, onze hormonen, lichaamstemperatuur en metabolisme worden bestuurd door dit bioritme.
Zonder je huis te verbouwen om extra ramen te creëren, kun je het daglicht weerkaatsen met reflecterende oppervlakken; zoals lichte kleuren, spiegels en gladde materialen zoals bijvoorbeeld deze klassieke gladde tegel van Mosa. Of pas je keuken of woonkamer indeling zo aan dat je dichter bij het raam zit.

5 gezonde voornemens voor 2022 Duurzame tegels Mosa Moodo interieurontwerp

Tip 5. Gezond gezellig!

December; heerlijke binnentijd, kaarsjes aan en gezelligheid. De meeste kaarsen worden gemaakt van paraffine, dat weer wordt gemaakt van aardolie, heel desastreus voor onze planeet én onze gezondheid. Gelukkig zijn er ook gezonde alternatieven! Bijvoorbeeld de handgemaakte kaarsen van Brandt die zijn vervaardigd uit Koolzaad. Kaarsen van koolzaadwas branden schoon; de enige roet die vrijkomt is afkomstig van de katoenen lont. Koolzaad is biologisch afbreekbaar, goed voor de bijen en komt uit Europa. Ook kaarsen van bijenwas en sojawas (mits duurzaam geteeld) bieden uitkomst. De kaarsen van Brandt en aders mooie duurzame kaarsen vind je bijvoorbeeld bij Licht & Fijn.

5 gezonde voornemens voor 2022 Duurzame koolzaadkaarsen Moodo interieurontwerp

Een heel gezond 2022 voor jullie allemaal!

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Moodo interieurontwerp, PureStyling, ECOcoatings, Mosa ,Brandt kaarsen.