Je muur verven, behangen of met kurk bekleden. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je muren af te werken. Welke manier is duurzaam en ziet er ook mooi uit? In deze blog geef ik je 5 tips voor duurzame muren zodat ook jij je muren op op de juiste manier af kunt werken. 

Mijn huis

In ons duurzame huis wilden we graag zoveel mogelijk biobased materialen gebruiken. Biobased materialen zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en dat maakt dat ze milieuvriendelijker zijn dan veel andere bouwmaterialen. Het warme gevoel van hout spreekt ons ook erg aan en daarom kiezen wij er voor om zowel de plafonds als de muren met hout af te werken. We gebruiken hier voor Ecoplex, een duurzame multiplex plaat. Dit plaatmateriaal wordt gemaakt van de snelgroeiende populier die ‘dicht bij huis’ groeit. Om te voorkomen dat het blonde hout verkleurd werk ik het hele huis af met een lijnolie waar ik een beetje pigment door heen doe. De lijnolie wordt verbouwd in Noord-Holland en het lijnzaad wordt geperst door de oliemolen op de Zaanse Schans. Lekker lokaal! 

Tip 1 Duurzame muren

Heb je een oude bakstenen muur of originele houten wanden in je huis? Behoud ze! Zorg natuurlijk wel voor goede isolatie zodat het geen koudebrug is. Authentieke details maken een huis uniek.
Je kan ook kiezen voor een traditionele techniek van wanden afwerken met leemstuc. Dit bestaat voor 100% uit natuurlijke grondstoffen zoals onder andere klei. Leem zorgt voor een gezond binnenklimaat doordat het warmte- en vochtregulerende eigenschappen heeft. Het is warm in de winter en koel in de zomer. Bij Tierrafino hebben ze hier al meer dan 30 jaar ervaring mee dus kunnen ze je alles hier over vertellen.

Tip 2 Biobased plaatmateriaal

Ecoplex is dus een duurzame multiplex plaat maar er zijn tegenwoordig ook geweldige alternatieven voor ander plaatmateriaal. Kijk biivoorbeeld eens naar het mooie plaatmateriaal van Greenfield Bioboard. Een circulair én biobased plaatmateriaal. Je kan het gebruiken als vervanger voor spaanplaat, OSB en MDF. Het bestaat voor 95% uit tarwestro en afvalhout (populierenhout) gebonden met een niet-giftige, onschadelijke lijm. 

Tip 3 Muren verven 

Wil je, je muur verven met een natuurlijke verf? Kies dan voor leemverf van Tierrafino of voor de minerale verfpoeder van Raw Paints. Doordat er geen water in het productieproces of transport aanwezig is wordt er veel CO2-uitstoot bespaard. Tijdens het schilderen voeg je zelf water toe wat zorgt voor een sterke tweecomponentenverf.

Ga je liever voor een felle tint of een kleur van een bekend merk maar dan in een duurzame verf kies dan voor Fairf. Deze plantaardige muurverven en lakken zijn op waterbasis zonder meetbare concentraties oplosmiddel. Wat heel fijn is dat deze verf nagenoeg geurloos is en heel snel droogt. 

RAW paints
RAW paints

Tip 4 Muren behangen

Er zijn veel behang leveranciers maar slechts enkele kiezen voor een duurzaam bedrijf. Zo is behang van Studio Ditte vrij van schadelijke stoffen en wordt geproduceerd in Nederland. Je kan je behang natuurlijk ook op maat laten maken zodat er niet meer geproduceerd wordt dan nodig. Let wel even op dat de leverancier werkt met milieuvriendelijke inkt en FSC-gecertificeerd papier. Ook bij Draumr heb je een groot aanbod aan duurzaam behang, zij gebruiken alleen FSC-gecertificeerd papier en het behang heeft geen coating.

Studio Ditte Toucan wallpaper 04
Draumr behang
Draumr behang

Tip 5 Exclusieve wandbekleding

Wil je iets bijzonders op de wand kies dan voor het prachtige plaatmateriaal van Organoid of een wandpaneel van natuurlijke restmaterialen van Nature at Home.

Eerder schreef ik al deze blog over de zoektocht naar een duurzame en praktische manier van muurafwerking in onze badkamer. Vandaag hebben we eindelijk het plaatmateriaal van Sustonable binnen gekregen dus binnenkort zal ik op mijn social media het resultaat hier van delen!

Welke van deze 5 tips voor duurzame muren ga jij toepassen?

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Draumr, The Substitute, Raw Paints en Studio Ditte.