Ik vind het heerlijk om een kringloop te bezoeken. Zo’n bezoek brengt heel wat voordelen met zich mee, ik zet er vijf voor je op een rij.

1. Leuk voor jouw portemonnee

Goedkoop, goedkoper, goedkoopst. En hoewel ik weet dat per kringloop de prijs nogal wat kan verschillen ben je in de kringloop meestal goedkoper uit dan in de ‘gewone’ winkel. Kwalitatief goede spullen tegen een aantrekkelijke prijs: dat vindt jouw portemonnee ook fijn!

Extra tip: wees kritisch, juist in een kringloop. Is een item nog goed genoeg voor een tweede ronde? Kan het item nog een tijdje mee? Een miskoop is natuurlijk geen goed idee.

2. Je bent dubbel- duurzaam bezig

Terwijl de term duurzaamheid je wellicht om de oren vliegt, en op veel plekken gebruikt wordt, is shoppen in de kringloop een makkelijke manier om een stukje duurzaam aan je leven toe te voegen. De items die daar liggen zijn niet weggegooid, vernietigd of verbrand maar krijgen een tweede kans. Daarnaast hoeven de producten die jij daar koopt niet opnieuw geproduceerd te worden, ook dat draagt bij aan een betere aarde. Dubbel duurzaam dus!

Kringloopschat Amersfoort Leusden
Kringloopvondst Amersfoort Leusden
Eerste leesboekje Kringloop Amersfoort Leusden

3. Jouw items een tweede kans

Ga je naar een kringloop? Neem gelijk die items uit jouw huis mee die je niet meer gebruikt of nodig hebt en lever ze in. Zo geef je jouw items een nieuwe kans zonder dat het heel veel moeite kost: je bent toch al bij de kringloop. Zo hergebruik jij items uit de kringloop en maak jij tegelijkertijd een ander blij met jouw items. Een mooie combinatie die je bij een ‘gewone’ winkel niet aantreft.

The Upycle Collection Louise Cohen

4. Je koopt unieke items

Soms moet je goed zoeken, soms is het een hele kringloop vol; unieke items en kringloopparels. Weer eens wat anders dan schappen vol met dezelfde producten in verschillende maten. Ben jij op zoek naar iets unieks voor in jouw woning? Dan is de kringloop echt een aanrader. Bijkomend voordeel: de kans dat iemand anders hetzelfde unieke item heeft, is klein.

Zoals bijvoorbeeld dit unieke hemelbed van Machteld. Het is nog steeds te koop! Heb je interesse stuur haar een berichtje:-)

Uniek hemelbed
Uniek hemelbed

5. Niet alleen duurzaam ook sociaal

Persoonlijk vind ik dit punt heel belangrijk. Talloze kringloopwinkels in ons land zijn verbonden aan goede doelen, zijn een sociale werkplaats of bieden een ontmoetingsplek voor de omgeving. Met jouw aankoop in de kringloop steun je deze initiatieven. Een mooie manier om ook zo bij te dragen aan de maatschappij.

Note: er zijn ook kringloopwinkels die alleen een eigen-winstoogmerk hebben. Informeer of bekijk de website van de kringloop die je wil bezoeken om er zeker van te zijn dat je van dit voordeel gaat profiteren.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Kringloop Amersfoort Leusden, Louise Cohen en Machteld Rijnten.