Inmiddels weten we wel dat natuur goed voor ons is. We ontspannen beter en voelen ons gezonder als we de natuur opzoeken. Ook in huis zet de natuurgerichte trend door. Hierdoor neemt de vraag naar natuurlijke en pure producten toe.
Vaak wordt gedacht: natuurlijke producten komen vanuit de natuur, dus ze zijn ook goed voor het milieu. Dit is helaas niet altijd zo. Hieronder vijf voorbeelden:
1. Planten
Hoewel planten goed zijn voor een gezonde lucht in huis, zijn ze niet altijd goed voor het milieu. Veel exotische planten komen al opgekweekt in containers van ver naar Nederland, dat betekent veel CO2 uitstoot tijdens het voervoer. Maar ook planten die lokaal geteeld worden kunnen het milieu behoorlijk belasten, bijvoorbeeld door het gebruik van pesticiden.
Om een gezonde lucht in huis te creëren, maar toch ook duurzaam te zijn kun je beter kiezen voor duurzame Nederlandse kwekers, tweedehands planten of stekjes bij jou in de buurt.
2. Bamboe
Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. Het is gemakkelijk te verbouwen want bamboe heeft eigenlijk alleen maar veel zonlicht nodig. Er is geen extra water nodig bij de kweek van bamboe en doordat de bamboe zelf een anti-bacteriële stof aanmaakt, zijn er ook geen pesticiden nodig. Bovendien helpt bamboe tegen het broeikaseffect omdat het CO2 beter uit de lucht opneemt dan gewone bomen. Lekker duurzaam dus!
Zou je denken, maar helaas toch in veel gevallen niet. Bamboe wordt steeds populairder wat ervoor zorgt dat de ecologische bamboekwekers de vraag niet aankunnen. En waar vraag is komt aanbod. In Azië worden grote stukken bos gekapt om bamboeplantages aan te leggen. Bovendien worden er bij een bepaalde manier van bewerking nog chemicaliën gebruikt. Dus let goed op waar je bamboe vandaan komt en hoe het bewerkt wordt!
3. Wol
Wol geeft je interieur een warme, knusse uitstraling, zonder een dier pijn te doen. Het schaap wordt immers geschoren en huppelt vrolijk verder.
Wat niet direct opvalt is dat bij de productie van wol juist veel bestrijdingsmiddelen en grote hoeveelheden water- en energie worden verbruikt. Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van dit natuurlijk materiaal doorloopt verschillende processen. Al deze processen hebben impact op het milieu. Bovendien hebben de wollige beestjes enkele ‘vervuilende’ gewoontes, zoals het laten van methaangas-scheten. Methaan is een gas dat wel 25 keer zo vervuilend is als CO2.
4. Natuursteen
De wereld van de natuursteen verdient extra aandacht. Het is belastend voor het milieu; er wordt bijvoorbeeld gekapt om wegen aan te leggen naar de (illegale) groeves. Als de groeve ‘leeg’ is, blijft er vaak een groot gat over in het landschap. En vergeet de transportbelasting niet.
Hiernaast zijn de arbeidsomstandigheden voor de mensen die werken in de steengroeves en de fabrieken die de steen verwerken niet altijd goed. Medewerkers dragen bijvoorbeeld geen helmen of werkkleding. In sommige Aziatische landen zet men ook kinderen in om steentjes te sorteren of voor het kleine hakwerk. Er zijn vaak geen vakbonden die verbetering in de situatie kunnen brengen. Bovendien is er dikwijls sprake van corruptie, ook bij de overheid.
Met deze wetenschap worden marmeren keukenbladen toch een heel stuk minder mooi. Natuursteen is wel super duurzaam als je kijkt naar hoe lang het meegaat. Zoek daarom naar eerder gebruikte materialen, bijvoorbeeld een oude kloostervloer uit België. Er zijn ook partijen die van ‘oud’ natuursteen weer nieuw terrazzo maken.
5. Katoen
Ooit stond katoen bekend als ‘het witte goud’. Nu heeft het de bijnaam dirty crop – omdat het telen van katoen extreem vervuilend is. Zo is het een extreem dorstige plant wat leidt tot een hoog waterverbruik. Daarnaast vinden we bij het productieproces pesticiden, insecticiden en andere giftige stoffen.
Alleen als katoen volledig biologisch wordt geteeld wordt er geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en is het eindproduct dus volledig vrij van chemicaliën. Helaas is nog altijd minder dan 1 procent van de katoen die wereldwijd wordt geteeld biologisch.
Duurzame alternatieven voor katoen (mits biologisch geteeld) zijn bijvoorbeeld hennep, linnen, Lyocell (productnaam Tencel, gemaakt van houtpulp), jute, kurk en zeegras.
De hierboven vijf besproken natuurlijke materialen zijn dus niet altijd slecht voor de omgeving. Als je let op biologische teling, waar het geproduceerd wordt en door wie en hoe het bewerkt wordt, dan ben je al een heel eind op weg naar een vriendelijk interieur. Niet alleen voor jou, maar ook voor de natuur.
Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk Huy Phan, Baltussen Parket / MOSO® bamboe, Wolletjebol, Artegroep en Charlotte May.