Bij een duurzaam interieurontwerp focus ik op kwaliteit, modulariteit en hergebruik. De nieuwe producten die ik adviseer, probeer ik zo duurzaam mogelijk te kiezen. En ik ontwerp echt vanuit de stijl en smaak van de opdrachtgever. Het doel is altijd een goed en kwalitatief ontwerp te maken dat klopt bij de klant. Een interieur creëren waar ze jaren mee vooruit kunnen. In deze blog wil ik graag een aantal dingen met je delen die ik zelf privé en in mijn werk toepas.

1. Shop vanuit je eigen stijl en smaak

Meegaan met alle trends is niet de meest duurzame insteek voor een duurzaam interieur. Voor mij betekent duurzaamheid kiezen voor wat je echt mooi vindt, mooie tijdloze ontwerpen. Ga liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Daarnaast is het belangrijk om goed te weten hoe je de ruimte die je gaat inrichten gaat gebruiken. Waar moet het aan voldoen?

Als je dit helder hebt, zul je zien dat je niet met alle trends meegaat, en consequent vanuit je eigen stijl kunt kiezen. Dat scheelt je miskopen en zo houd je budget over voor (duurzame) dingen die je echt tof vindt.

PURE Styling Tiny boshuisje

2. Kan het ook anders?

Bij alles wat ik koop sta ik stil en denk ik eerst: “Heb ik het echt nodig? Kan het ook anders (bijvoorbeeld ruilen/lenen)? Is het een kwalitatief product waar ik lang mee kan doen?” Deze vragen helpen mij om bewust te kopen. Geen impulsaankopen dus, maar kwaliteit en wat bij mij past!

Ook heb ik voor mezelf een soort ‘wachttijd’ ingelast. Als ik het meubelstuk of accessoire na die wachttijd nog steeds echt heel tof vind, het echt nodig heb èn er het budget voor heb, dan pas koop ik het.

3. Hergebruik & vintage

In mijn privéleven probeer ik zo lang mogelijk te doen met de spullen die ik heb. Je spullen hergebruiken is het duurzaamste dat je kunt doen. De productie impact is namelijk al gemaakt en dat scheelt heel veel! Geef een meubel of accessoire dus een andere functie of een compleet andere look, of zelfs allebei. Dit kan door repareren, opknappen, spuiten, schilderen, herstofferen of upcyclen. Zoek eens op Pinterest naar ‘DIY’ of ‘hack’ en je vindt ideeën genoeg!

Je kunt ook dingen lenen van of ruilen met je familie of vrienden. Tegenwoordig organiseren winkels ook steeds vaker ruil events. Als iets echt niet meer bij je past, geef het dan weg of breng het naar de kringloop. Op Facebook zijn veel lokale ruilgroepen te vinden.

Als je toch iets wil kopen, denk dan ook aan vintage! Vintage maakt je interieur spannend en bijzonder. Er zijn op Marktplaats of bij de kringloop bijzondere meubels en accessoires te vinden. En als kringloop shoppen niet echt je ding is, zijn er toffe (online) vintage winkels die voor jou mooie selecties maken. Denk aan Reliving, Whoppah en Mr. Frisko.

PURE Styling duurzame eetkamer

De merken op bovenstaande afbeelding zijn Vestingh LAB ecopaint, Studio Perspective, Tolhuijs design, Deense Dingen, Ogreen, Vrienden, KintaSaudade Collective, Occony, Nel en Forbo. De styling en fotografie van de bovenstaande afbeelding zijn gedaan door PURE Styling.

4. Materiaalgebruik & productie

Let bij nieuwe producten op materiaalgebruik. Natuurlijke materialen, biobased materialen en low impact materialen zoals gerecyclede materialen zijn een goed uitgangspunt. Nieuwe vloer nodig? Kies dan voor hout of marmoleum. Op je muren is verf van Amazona, Fairf of De Vestingh een goede keuze. En een houten meubel is een stuk duurzamer dan staal. 

Ook is het goed altijd de hele productiecyclus in je achterhoofd te houden: “Waar komt de grondstof vandaan? Waar wordt het product vervolgens geproduceerd? Door wie? In welke omstandigheden? Hoe komt het hier naartoe? (CO2-uitstoot). Kan het aan het einde van zijn levensduur goed gerecycled worden?” Helaas is inzicht in deze productiecyclus nog niet zo eenvoudig. Consumenten worden gelukkig steeds kritischer – vraag hier vooral naar wanneer je iets koopt. Dit zal in ieder geval de urgentie en bewustzijn bij de winkelier vergroten met hopelijk een positieve invloed op het toekomstige inkoopbeleid.

5. Koop lokaal

Kies of koop lokaal! Dit is eigenlijk een van de makkelijkste dingen om mee te beginnen. We zijn er al aan gewend om lokaal te kiezen bij het kopen van groenten en fruit. Maar ook de keuze voor interieurproducten die in Nederland gemaakt en geproduceerd zijn, scheelt flink wat CO2. Bovendien is Dutch Design gewoon heel tof en met het kiezen voor Nederlandse productie steun je ook weer de economie!

Studio Babette Porcelijn impact top-10
PURE Styling duurzame boeken

6. Vergroot je kennis

Ik denk dat het heel belangrijk is om meer inzicht te krijgen in de impact van ons gedrag op mens en milieu. Wist je bijvoorbeeld dat je spullen de grootste impact hebben? Meer dan vlees eten, wonen, auto rijden of zelfs vliegen. Lees vooral het boek ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn. Helder geschreven met mooie en duidelijke illustraties.

Meer weten over duurzaamheid in het algemeen  of interieur in het bijzonder? Een aantal inspirerende tips:

Niet moeilijk

Duurzaamheid is niet moeilijk maar zie het vooral als leuk en zinvol! Je hoeft het niet perfect te doen, alles wat je kunt doen is meegenomen. Het is een proces en niet van de ene op de andere dag voor elkaar. En als we allemaal doen wat we kunnen en elkaar stimuleren en helpen, komen we er wel!

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, PURE Styling en studio Babette Porcelijn.

De merken op de uitgelichte afbeelding zijn Vestingh LAB ecopaint, Roos Terra, Forbo, Nel, Studio Perspective, Marleen van Haaften, Deense Dingen, Ogreen, Saudade Collective, Spell en Kinta. De styling en fotografie van de uitgelichte afbeelding is gedaan door PURE Styling.