In de ‘Week Zonder Afval’ kan iedereen aan de slag om de eigen afvalberg te verkleinen. Heb jij wel eens nagedacht hoe dit werkt voor je interieur? Uiteraard kun je spullen een tweede leven geven, maar wat als je spullen aan het einde van hun latijn zijn? Ook hier kunnen we van de natuur leren. In de natuur bestaat immers geen afval. Alles heeft een bestemming aan het einde van het leven.

The Circle of Life

Inmiddels zijn we al een beetje gewend om bij de aanschaf van producten te letten op de grondstoffen waaruit een product bestaat, waar het wordt geproduceerd en of het  productieproces milieuvriendelijk is. Maar wat gebeurt er met je nieuwe bankstel als je erop uit bent gekeken? Marktplaats? Of wat doe je als hij stuk gaat. Kan je hem eenvoudig laten repareren en onderdelen makkelijk vervangen? Of kan je bankstel zodanig uit elkaar dat de losse onderdelen middels recycle processen weer kunnen worden hergebruikt? Door hier vooraf over na te denken verminder je jouw afval al op moment van aanschaf. Gelukkig zijn er steeds meer slimme ontwerpers die je hier een handje bij helpen!

Circulaire meubels

Om het gemakkelijk te maken bestaan er al circulaire producten. Dat houdt in dat een product gemaakt is van gerecyclede grondstoffen, herbruikbare onderdelen of het product zelf recyclebaar is. Een paar voorbeelden:

De Sofa van A Lott of Space

De Sofa van A Lott of Space is modulair en flexibel ontworpen. De Sofa groeit met je mee en kan zich makkelijk aanpassen als het leven daarom vraagt. Daarnaast is elk onderdeel los van het ander makkelijk schoon te maken, te repareren, te vervangen en uiteindelijk te recyclen.

Studio Wae verlengt de levensduur van het afval van grote tapijttegel producenten in Nederland. Dit doen zij door unieke kleden  met geometrische vormen te maken. De vloerbekleding bestaat uit ‘losse tegels’ die middels een simpel kliksysteem aan elkaar gemaakt worden. Maak je een vlek op je kleed, vervang je simpel één of enkele tegels en hoef je niet je hele kleed weg te gooien. Dit levert dus uiteindelijk nog wel afval op, maar echt stukken minder.

Afval bestaat niet

Als we kijken naar de circulaire keten zijn kun je een onderscheid maken tussen biobased en fossiele grondstoffen. Biobased grondstoffen komen uit de natuur groeien steeds opnieuw aan. Denk aan hout, hennep, wol, katoen en stro. Fossiele grondstoffen raken ‘op’, bijvoorbeeld aardolie waar de meeste plastics van gemaakt zijn.

Na het recyclen, refurbishen, repairen etc. houd je aan het eind van de levensduur soms toch nog afval over. Bij de natuurlijke biobased grondstoffen is dat niet zo erg. Hier kan het ‘afval’ zo weer de natuur in.

Biobased meubels

Grown.bio is een goed voorbeeld. Zij groeien eco-vriendelijke producten van mycelium (het wortelnetwerk van paddenstoelen) en lokaal verkregen landbouwafval. Deze producten zijn biologisch afbreekbaar en hebben een negatieve CO2 voetafdruk. Ze maken prachtige lampen, bijzettafels, plantenpotjes en zelfs een urn en wijnkoeler.

Woodio is een modern Fins interieur- en designmerk dat het beste van Scandinavische designtradities en het gebruik van innovatieve biobased materialen op een eigentijdse manier samenbrengt. Al hun producten zijn gemaakt van Woodio®, houtsnippers verbonden met natuurlijke hars. Het is 100% waterdicht en uitstekend ter vervanging van je keramieke bad, wastafel of wc-pot.

Interieur zonder afval?

Als we naar de natuur kijken heeft alles aan het einde van het leven een bestemming; dode bomen worden verteerd door de natuur tot voeding voor ander leven. Als we deze ‘circle of life’ in gedachte houden tijdens aanschaf van nieuwe spullen hebben ook wij geen afval meer. Of in ieder geval veel minder.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Grown.Bio, A LOTT OF SPACE, Studio Wae, Dezeen en Woodio.