Biophilic design draait om contact maken met de natuur, zodat je je beter voelt in je omgeving. Dat een natuurlijke omgeving goed voor ons is weten inmiddels veel mensen, maar waarom is dat eigenlijk zo? Is het de frisse lucht of zit er meer achter?
De mens kan niet zonder natuur
Verschillende onderzoeken tonen aan dat wij genetisch zijn aangepast op een leven in de natuur. Dit komt omdat natuur zo lang de leefomgeving van de mens is geweest Groene gebieden boden meer overlevingskansen, zoals voedsel, water en bescherming (van vegetatie). Wanneer wij natuur zien, hebben we hier een genetisch bepaalde positieve reactie op. In de laatste decennia hebben we ons losgekoppeld van ons natuurlijke bestaan. Hierdoor hebben we de band doorbroken en missen we de positieve invloed van de natuur op ons.
“De eerste stap om je lichaam met de natuur te verbinden, is te beseffen dat je de natuur bent – niet los van, maar een integraal onderdeel van alles.”
Natuur herstelt ons aandachtsvermogen
Er is nog een reden waarom natuur goed voor ons is. We hebben de natuur nodig om ons aandachtsvermogen te herstellen. In de onze drukke samenleving wordt er veel beroep gedaan op ons aandachtsvermogen. Je wordt constant geprikkeld door je telefoon, je computer, gesprekken, beelden en geluiden. Het kost veel energie om je continu te focussen en ook nog eens op allerlei dingen tegelijk. Mentale vermoeidheid ligt op de loer.
Met prikkels uit de natuur zit het anders. Neem het tikken van de regen, de zachtheid van mos en het patroon in de nerf van een blad. Daar richt je je aandacht vanzelf op, maar ze belasten je geest niet. Sterker nog: ze leiden tot stressvermindering, positieve emoties en het herstel van aandachtsvermogen.
Wat is biophilic design?
We kunnen contact maken met de natuur door lekker veel naar buiten te gaan. Feit is echter dat we gemiddeld 90% van de dag binnen zitten. Met biophilic design, een manier van ontwerpen, halen we de natuur naar binnen en profiteren zo van de helende werking. Door bewust natuurlijke elementen te gebruiken of te imiteren in het interieurontwerp, maken we onbewust opnieuw verbinding met de natuur.
Uiteraard zijn planten hier een onderdeel van, maar biophilic design gaat verder dan dat. Biophilic design is geen kant en klaar concept wat je overal naar binnen kunt schuiven. Het zijn principes die de basis vormen bij het ontwerpen van een interieur. Dat kan in elke gewenste stijl worden toegepast. Er zijn enorm veel mogelijkheden om de natuur naar het interieur te vertalen. In de volgende blog lees je over 5 manieren om biophilic design toe te passen in je huis.
Je hoeft hiervoor geen kennis van natuur te hebben of het heerlijk te vinden om elke vrije minuut door het bos te rennen. Ook wanneer je geen tree hugging hippie bent werkt biophilic design op je welzijn. Het speelt in op de aangeboren biologische verbinding die wij allemaal hebben met de natuur.
De positieve effecten van biophilic design
Een biofiele omgeving levert veel voordeel op voor onze gezondheid, zoals onder andere het dalen van de bloeddruk, hartslag en stresshormoon en het bevorderen van concentratie, productiviteit en creativiteit. Het is een effectieve en holistische manier om een interieur te maken waarin je beter functioneert en je je gewoon beter voelt, een ‘healthy & happy space’.
Maar niet alleen thuis levert dit voordelen op. Dagelijkse blootstelling aan (een vertaling van) de natuur is heel belangrijk voor de kwaliteit van alle verschillende omgevingen.
Een paar cijfers*:
- Bedrijven: Werknemers melden zich 10% minder vaak ziek
- Zorg: Patiënten verblijven gemiddeld 8,5% korter in de zorgomgeving
- Onderwijs: Kinderen leren 20 – 26% sneller
- Retail: Klanten zijn bereid tot wel 25% meer te betalen
- Recreatie: Gasten betalen 10-20% meer voor een biofiel verblij
- Vastgoed: Gezonde gebouwen hebben een hogere verkoopwaarde
Biophilic design & duurzaamheid
Biophilic design is voortgekomen uit de term ‘Biophilia’, wat letterlijk ‘liefde voor levende systemen’ betekent. Maar de betekenis is breder. Biophilia is de aangeboren en emotionele band die de mensheid bindt aan de aarde. Het is een oeroude, onbewuste verwantschap die mensen ervaren met andere levensvormen en soorten. Ons lichaam bestaat uit dezelfde elementen, mineralen en energie als die de planeet vormen.
Met deze wetenschap gebruik je natuurlijk geen materialen en producten die het milieu verstoren. Dan verstoor je ook jezelf. Daarom is biophilic design onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid.
“Zorg je goed voor de wereld, dan zorg je goed voor jezelf en iedereen om je heen.“
Fotocredits: De foto’s en plaatjes bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk Anna Samygina op medium.com, Photowall, Design insider, Oliver Heath, Bunch Design en Aaron Neubert Architects.
* Cijfers van het onderzoeksbureau Terrapin Bright Green uit New York. Zij doen al jaren diepgaand onderzoek naar biophilic design.