Meubels die oud zijn een nieuw leven geven, hergebruik en zo efficiënt mogelijk met grondstoffen omgaan zodat er uiteindelijk zo weinig mogelijk echt afval ontstaat. Dat is het uitgangspunt van circulariteit. Zeker meubels kunnen op dit terrein nog flink wat winnen. De meeste oude meubels belanden helaas nog bij het grofvuil. In deze blog kijken we naar circulaire meubels die de cirkel wel weer rond maken.

Mycelium als lijm voor de toekomst

Iedereen kent plastic en bijna niemand kan zonder. Overal is plastic. Of er een alternatief bestaat dat dezelfde positieve eigenschappen heeft, maar dan puur natuur is en zelfs de emissies die het uitstoot à la minute compenseert? Het antwoord is Ja! En dat antwoord ligt vanzelfsprekend letterlijk in de aarde zelf. Onder de aarde ligt een gigantisch opruimnetwerk, ook wel mycelium genoemd. Dit zijn de oorspronkelijke verteerders van afval. Het is ontzettend sterk en kan gezien worden als een soort lijm. En nog leuker, Grown.Bio heeft het voor elkaar gekregen om samen met de natuur duurzame materialen te maken voor bijvoorbeeld verpakkingen, isolatie panelen en zelfs circulaire meubels, zoals de tafel hieronder. Grown.Bio maakt hiermee letterlijk de cirkel rond.

grown.bio mycelium salontafel
grown.bio mycelium square planter

Zo sla je de Planq niet mis

Zitten op afval, dat zou toch fantastisch zijn! Al helemaal als je kunt zitten op die oude broek, die anders ergens op een brandstapel zou verdwijnen. Tweelingbroers Anton & Dennis, van het designmerk Planq, combineren laagwaardige afvalstromen, zoals jeans, textiel en legerkleding met biobased grondstoffen, denk aan hennep, vlas en jutezakken. Hiermee ontwikkelden ze een nieuw soort materiaal, het super sterke Rezign® Veneer. Een soort composiet waar je heel goed stoelen, tafelbladen en fineer voor bijvoorbeeld kasten van kunt maken. Inmiddels heeft Planq, het designmerk van de broers, een prachtige circulaire interieurcollectie op de markt gebracht en kun je daadwerkelijk zitten op afval.

Stalen frame, duurzame stoel, stapelbare stoel
bijzettafel, gerecycled blad, massief hout

Gewoon Opnieuw!

Dat is hét recept voor circulaire meubels. Grondstoffen en onderdelen niet weggooien, maar ze in de cirkel te houden door ze opnieuw te gebruiken. En daar kun je heel veel mee doen. Het enige dat je nodig hebt is oude meubels of materialen, een portie creativiteit en een paar rechterhanden. Zo kun je bijvoorbeeld in je eigen huis of kantoor kijken of je meubels hebt die net niet meer passen en je een nieuw leven kunt geven, soms is een nieuwe stof of likje verf al voldoende. Zo schilderde ik een oude kruk die ik vond op Marktplaats en gaf een vintage stoel een nieuw jasje. Zelf niet zo handig? Schakel dan de professionele hulp in van bijvoorbeeld Opnieuw!, dé circulaire inrichter voor jouw (thuis)kantoor.

circulaire meubels, ditisdil, circulair, the substitute, kleur, diy
circulaire inrichter opnieuw!

Second best

We kunnen er niet onderuit. Een tweedehands item dat je linea recta een plekje in je huis geeft is natuurlijk de meest circulaire optie. Immers het meubelstuk hoeft niet weggedaan te worden, niet eens gerepareerd of zelfs gepimpt te worden. Met andere woorden er is niets nieuws nodig om het meubelstuk binnen ‘de cirkel’ te houden. De enige voorwaarde: kwaliteit. Een item dat vervaardigd is met kwalitatief hoogwaardige materialen blijft goed. Kijk daarom eens naar (vintage) designklassiekers. Die gaan levenslang mee, zowel qua materialen betreft als het tijdloze design. De meeste grote steden in Nederland hebben wel een tweedehands design (web)winkel. Geen idee waar je moet beginnen, neem dan eens een kijkje bij Wintage.

circulaire meubels, ditisdil, circulair, the substitute, kleur, diy, wintage, design, vintage design, tweedehands
circulaire meubels, ditisdil, circulair, the substitute, kleur, diy, wintage, design, vintage design, tweedehands

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Planq, Grown.Bio, Ditisdil interieur, Opnieuw en Wintage.