Opruimen, ontspullen en minimaliseren. Termen die we steeds vaker tegenkomen, en terecht. Want minder bezit zorgt voor rust in je hoofd, een gevoel van vrijheid en het leven wordt er eenvoudiger van. Klinkt dit aantrekkelijk? Ik geef je 10 tips om te ontspullen.

Verborgen impact van spullen

Rondslingerend speelgoed, een stoel vol gedragen kleding en kasten die uitpuilen. Veel mensen zullen zich hierin herkennen. Uit onderzoek van Babette Porcelijn en onderzoeksbureau CE Delft blijkt dat voor de gemiddelde Nederlander de milieu-impact van spullen het grootst is. Van spullen? Ja, van spullen!
In haar boek ‘De verborgen impact’ laat ze zien dat veel impact op het milieu al heeft plaats gevonden voordat we het artikel hebben gekocht. Zoals de grondstoffen en het transport. Marieke van the Substitute schreef een boek review over De verborgen impact. Klik hier om de review te lezen.

De verborgen impact boekreview

Grote gebeurtenissen

Vaak gaan mensen ontspullen na een grote gebeurtenis. Een verhuizing, een scheiding of een overlijden. Voor mij waren er meerdere aanleidingen maar uiteindelijk heb ik de meeste spullen weg gedaan bij de verhuizing naar ons Tiny House.

Minder spullen hebben zorgt voor overzicht en rust in je hoofd. Je bent sneller klaar met opruimen en het werkt bevrijdend. Pas op, het werkt verslavend!

De 10 beste tips om te ontspullen, potjes

De 10 beste tips om te ontspullen

  • Start klein, begin met een keukenlade
  • Pak niet alles tegelijk aan maar plank voor plank. Zo houd je overzicht
  • Maak eerst een afgebakend deel af voordat je aan iets nieuws begint
  • Haal alles van de plank en zet alleen terug wat je echt wilt bewaren
  • Neem er de tijd voor. Het is een proces
  • Vraag je bij elk item af of je het nog nodig hebt en of je er blij van wordt
  • Pas de 20/20 regel toe. Als je iets niet gebruikt en je het binnen 20 kilometer voor onder de 20 euro kunt huren of (tweedehands) kunt kopen, kan het weg
  • Maak een twijfel stapel en bekijk na een maand of je de spullen gemist hebt of dat je ze weg kan doen
  • Maak iemand anders blij met jouw spullen. Je kan het verkopen, naar een kringloopwinkel brengen of aan een vriend/vriendin geven. Vaak laat je het makkelijker los als je iemand anders er nog een plezier mee kunt doen
  • Zorg dat er geen onnodige spullen in huis komen, ook niet met verjaardagen. Koop alleen wat je echt nodig hebt en kijk eerst of je het kunt lenen
ontspullen kledingkast

Opruimcoach

Weet je na het lezen van de tips nog niet goed waar je kan beginnen? Dan kun je hulp in schakelen van een professional organizer of opruimcoach. Ik sprak professional organizer Marieke Pluk van duurzaamopgeruimd.nl Zij helpt mensen om opgeruimder te leven zodat ze meer tijd en energie overhouden voor dingen die ze belangrijk vinden.

Waar lopen klanten vaak tegenaan?

“Wat ik het meeste hoor van klanten die bij mij komen is: ‘hoe houd ik het opgeruimd? De rommel komt snel terug. En ik ben wel goed in opbergen maar niet in opruimen.’ Ik help mijn klanten met spullen wegdoen. Het liefst aan iemand anders of naar de kringloop.

Opruimen is niet alleen dingen verplaatsen maar beginnen met ruimte maken, dingen wegdoen, selecteren en dan pas ga je opbergen. Mensen willen dat echt leren.” Is dit iets voor jou? Marieke geeft elke maand een gratis webinar. Kijk op duurzaamopgeruimd.nl

Wil je meer inspiratie rondom ontspullen bekijk de Netflix serie Tidying up with Marie Kondo of volg een capsule wardrobe cursus bijvoorbeeld bij Laura de Jong.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Tim Stet, Muradi (via Unsplash) en LauraenJames.