Een rondje Google, Pinterest en Instagram leert dat ik niet de enige ben met een liefde voor gallery walls; de lijst resultaten is enorm! Zijn we stiekem niet allemaal een beetje voyeurs?

Zo’n wand vol met schilderijen, posters, foto’s en wellicht andere (kunst)voorwerpen, lijken  je een kijkje te geven in iemand’s leven vol met herinneringen, liefdes, reizen en verlangens… alsof je toestemming hebt om ongegeneerd in iemands visuele dagboek rond te kijken.

Enorm prikkelend, zo’n statement van verrassende combinaties en composities … uren rondsurfen op het web of in boeken turen om me te verliezen in andermans werelden gebeurt met enige regelmaat…

Mijn enorme liefde… of eigenlijk fascinatie voor ‘gallery walls’ of ook wel ‘art walls’ begon pakweg zo’n jaar of 25 geleden, denk ik, toen ik in een fashion magazine het interieur van het kantoor van het destijds Parijse topmodel en muze van Karl Lagerfeld, Ines de la Fressange zag.

Gallery wall
Gallery wall

Le mur de galerie

Ik was instant betoverd; de verrassende mix van klassiek en modern, de bijna brutale, maar oh zo stijlvolle knalroze muren en wauw… al die schilderijen, foto’s en kunstvoorwerpen in de typisch Franse ‘je ne sais quoi’ stijl bij elkaar gebracht!

Enfin, haar interieur is meteen zo uniek en authentiek! Je kon zien dat alles met zorg was verzameld, dat wat er stond en hing betekenis had en dat het niet enkel oppervlakkige decoratie was. Het had gelaagdheid, een verhaal en gigantisch veel klasse…Mijn liefde voor Parijse interieurs was geboren, met een amour pour la vie voor de le mur de la galerie; de gallery wall dus!

Die muren heeft Ines de la Fressange trouwens nog steeds – inclusief de zwarte wandplankjes waar van alles op staat. En er is in de loop der jaren nog wel wat bij gekomen zie ik nu op haar instagram…. Een snelle blik spot zelfs items die ik ook op de vroegere foto’s zag staan…. geen eendagsvliegen op die roze wanden dus.

De gallery wall onstijgt alle trends

In mijn eigen interieur kon een gallery wall natuurlijk niet ontbreken.. of inmiddels twee zelfs!

Onze muren laten wat zien over wie er wonen (weliswaar minder Paris-style ;-)… over onze reizen, werkjes van de kinderen, onze favoriete kunstenaars, een foto van ons in het park –  toen we net verliefd waren, stukken uit de kunstverzameling van mijn vader, een werk van Michiels opa, academiewerk, een masker uit Buthan wat meegebracht is door mijn schoonouders… ze vonden allemaal een plek aan een van de twee muren en gaan daar ook niet meer van af.

En juist ook dat maakt het nu voor mij als interieuradviseur ook nog eens extra relevant; het duurzame aspect van een met zorg gemaakte gallery wall… het doorstaat de tijd en ontstijgt alle trends. Het mag schuren, clashen en verassen…uiteindelijk is het een blijvend persoonlijk element wat je interieur precies dat unieke karakter geeft wat je in geen enkel ander interieur vindt.

En zo hebben muren zeker wat te vertellen…!

gallery wall via le-chien-a-taches
Gallery wall via architecturaldigest
Gallery wall via Lucy Feagins The Design Files

Zelf aan de slag

Zelf een gallery wall creëren? Begin dan met het verzamelen van alles wat voor jou van betekenis is zoals schilderijen, posters, maar ook souvenirs, erfstukken en andere aandenkens. Wordt het je te rommelig? Kijk eens of het helpt als je dezelfde lijsten gebruikt, dat kan wel eens schelen. Wil je allemaal foto’s gebruiken? Vaak is het dan fijner als je ze allemaal in zwart wit afdrukt om toch een eenheid te creëren. Heb je veel kleine items die je ook wil verwerken? Maak dan eerste een baklijst om ze daarin te groeperen en hang het dan vervolgens bij de rest… Denk ook eens na over de muur zelf die als achtergrond dient; een kleur of behang kan echt van toegevoegde waarde zijn aan het geheel.

Vind je het lastig om een compositie te maken of weet je je met sommige items geen raad?  Ik help je graag verder! Op mijn pagina vind je mijn contactgegevens.

Fotocredits:
De foto’s en plaatjes bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk Jet van der Graaf, Tour: Inès de la Fressange’s Office at Roger Vivier via https://designblog1969.wordpress.com (2), Jet van der Graaf (2), Le chien a taches, Architectural Digest en Lucy Feagins The Design Files.