Als je een nieuw meubelstuk nodig hebt, kies je dan voor iets nieuws? Of kies jij al voor gerecyclede meubels? En het liefst een die uiteindelijk ook weer goed gerecycled kan worden? Gemiddeld gaat een meubelstuk in Nederland 7 jaar mee. Tegen die tijd zijn mensen erop uitgekeken, past het niet meer in hun huis of is het van zo’n matige kwaliteit dat het alweer versleten is. Erg zonde, want misschien is je meubel nog wel te repareren. Of kunnen de materialen een tweede leven gegeven worden. Deze merken geven het goede voorbeeld!

I Am Recycled

Neem eens een kijkje bij de tafels en lampen van I Am Recycled. Mijn favoriet is tafel Eindeloos. Deze tafel is gemaakt van afvalstukken hardhout en de poten zijn zo ontworpen dat er zo min mogelijk resthout ontstaat.

I Am Recycled Tafel Eindeloos
I Am Recycled Tafel Eindeloos

Ook mooi van I Am Recycled: deze lampen gemaakt van gerecyclede bierfusten. Vind je ze niet prachtig?

I Am Recycled lampen van gerecyclede bierfusten

Ms. Verhip

Wil je niet zelf in de kringloop of op Marktplaats op zoek naar tweedehands meubels? Kijk dan eens bij Ms. Verhip. Deze dames knappen meubels op en geven ze een mooi hip kleurtje. Ze willen je inspireren om oude spullen een tweede kans te geven, door te laten zien dat recyclen gewoon supertof is, zonder concessies te doen op kwaliteit en stijl.

Ms.Verhip kast
Ms. Verhip kast
Ms. Verhip kast

A lott of space

We verhuizen vaak in ons leven en willen dan best onze meubels meenemen, maar vaak passen ze niet in ons nieuwe huis. Te groot, of juist te klein. A lott of space heeft de oplossing: een modulaire bank. Zo kun je delen erbij kopen als je groter gaat wonen en delen verkopen, of op een andere plek zetten, als je kleiner gaat wonen. Zo handig! En de bank ziet er ook nog eens prachtig uit. A lott of space gebruikt zo veel mogelijk gerecyclede materialen en koopt de bank na gebruik van je terug om 100% van de materialen te recyclen.

A lott oA lott of space bank van gerecyclede materialen

Steel my wood

Els van Steel my wood maakt duurzame wandmeubels gemaakt van duurzaam eikenhout en gerecycled staal. Ook hergebruikt ze alle reststromen. Het resultaat zijn mooie wandrekken in retrostijl die in elke ruimte passen.

Steel my wood wandmeubel

Project 81

Zoek jij een goede vakman die je kan helpen bij je maatwerk upcycling project? Kijk dan eens bij Project-81. Project-81 maakt unieke, handgemaakte meubels en woonaccessoires van oude (eiken)houten meubels en metaal. De bestaande verschijningsvorm dient als basis voor hun ontwerpen. De materialen hoeven daardoor niet nog een keer gerecycled te worden, wat een hoop energie scheelt.

Project 81 tafel
Project 81 zwevend rek

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk I Am Recycled, Ms.Verhip, A lott of space, Steel my Wood en Project-81.