De verborgen impact is voor mij hét boek dat mij enorm veel inzicht heeft gegeven in de impact die ik heb op deze aardbol en hoe ik mijn impact het beste kan verkleinen.

Verborgen impact

Als consument hebben we namelijk veel meer impact dan we denken. Deze impact zit hem vaak niet alleen in het gebruik van de spullen die we kopen, zoals het stroomgebruik voor onze elektrische apparatuur of de uitstoot van onze auto. Maar veel meer nog in het maken en vervoeren van deze spullen, vanuit de andere kant van de wereld. De meeste impact heeft al plaatsgevonden nog voordat we een product in de winkel kopen. Deze impact is niet zichtbaar en noemt Babette in haar boek verborgen impact.

“Slechts 21% van onze impact is zichtbaar. De overige 79% van onze impact, o.a. voor het maken en het vervoer blijft doorgaans verborgen.”- Babette Porcelijn

Wat is verborgen impact

Duurzame feiten & fabels

In de verborgen impact laat Babette Porcelijn aan de hand van alledaagse voorbeelden zien waar onze impact nu precies in zit. Met behulp van talloze feiten onderbouwd zij de impact en zet ze soms vraagtekens bij het effect van bepaalde ‘duurzame’ keuzes die we maken.

Zo is een elektrische auto inderdaad duurzamer in gebruik maar heeft de productie ervan (helaas nog) veel meer impact op het milieu dan de productie van een gewone auto.

Ook laat ze aan de hand van feiten zien dat de aandacht voor minder gebruik van plastic verpakkingen tijdens het boodschappen doen maar een fractie van de impact is wanneer je het vergelijkt met de impact van de inhoud.

verborgen impact water-co2-rundvlees

Verpakkingen van groente dragen voor grofweg 1/10 bij aan de totale impact. Bij dierlijke producten is dit tot minder dan 1%. Als de verpakking de inhoud beschermt heeft het dus een positieve milieubijdrage. Het is wel belangrijk dat je de verpakking vervolgens wel in de prullenbak gooit! ! Want in de natuur is plastic natuurlijk wél een probleem.

De impact top 10

De inzichten uit de verborgen impact geven mij in het dagelijks leven houvast bij de keuzes die ik maak. Zo hoef ik me niet druk te maken over de kleine dingen maar focus ik mij eerst op de grote stappen.

De verborgen impact boekreview

Babette geeft in haar boek de impact weer van een gemiddelde Nederlander. Op nummer 1  staan spullen. Geen auto’s, vlees of vliegen, maar spullen! Hieronder valt eigenlijk alles wat je meeneemt als je gaat verhuizen van  elektronica tot je meubels, en zelfs je pannen. Tijdens het productieproces hebben deze spullen ontzetten veel verborgen impact.

Mijn persoonlijke  top 10

In vergelijking met de gemiddelde Nederlander scoor ik beter op wonen, ik woon niet groot en mijn woning is goed geïsoleerd. Ook heb ik geen auto en reis ik voornamelijk met het openbaar vervoer. De laatste tijd was ik al heel bewust bezig met het aankopen van kleding en spullen. Hierdoor hebt ik de leukste duurzame (meubel) merken ontdekt zoals Cartoni Design, Sprinklr en Wetitalia. 

De grootste impact zit voor mij nog vooral in het eten van vlees en vliegen. Door het lezen van dit boek en het volgen van de opleiding als trainer & spreker voor de verborgen impact ben ik meteen veel minder vlees gaan eten.

Eerlijk gezegd vind ik vlees erg lekker (hoe roder hoe beter….) dus dit vond ik best lastig. Mij helpt het om vlees niet meteen helemaal af te schaffen maar het mijzelf toe te staan om af en toe nog een stukje te eten.  Dit resulteert erin dat ik thuis vegetarisch eet en nog maar een paar keer per maand vlees. Op deze manier kan ik het makkelijker volhouden. Belangrijk is dat je in ieder geval stappen zet. Ook minder vlees eten heeft namelijk meteen een grote impact. Daarbij doet mijn vriend op deze manier thuis ook mee dus dubbele impact:-)

“We don’t need a handful of people being perfectly sustainable, we need millions of people doing it imperfectly”- Zerowastechef

Vliegen is een ander dilemma. Ik vind het nog lastig om dit helemaal te laten. Maar door het boek en de training ben ik mij heel bewust geworden van mijn impact als ik een vlucht maak. Hierdoor is het voor mij een hele belangrijke overweging geworden in de afweging om een reis wel of niet te maken.  Ook overweeg ik nu  veel vaker alternatieven als de trein of de camper! Een handige website die je hierbij kan helpen is Green Tickets.

Door deze keuzes zit ik nu gemiddeld op 2 aardes (incl een grote vliegreis). Hoewel het minder is dan de 3,6 aardes die een gemiddelde Nederlander gebruikt is het nog steeds 1 aarde te veel! De komende tijd wil ik dit dus verder terugbrengen waarbij vliegen voor mij de categorie is waarop ik ik de meeste winst kan behalen.

Jouw impact top 10

Waar de grootste impact, en dus de meeste ruimte voor verbetering ligt, is voor iedereen anders. Wat dit boek mij  heeft gebracht is dat ik meer inzicht heb gekregen in waar mijn impact precies zit en hoe ik deze omlaag kan brengen. Waarbij ik mij vooral focus op de grote stappen eerst.

Wil jij weten waar jouw grootste impact zit doe dan dan hier de test en bepaal welke stappen jij vandaag nog kunt zetten om je impact te verminderen!

Fotocredits
De foto’s en plaatjes bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van,  Babette Porcelijn