(Duurzame) Dutch Design Awards 2019. Op de lijst met genomineerden staan gelukkig steeds meer designprojecten die bijdragen aan een mooiere wereld! Dit zijn onze favorieten.

Dutch Design Awards

De Dutch Design Awards (DDA) bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten. Verschillende disciplines, kijkrichtingen en oplossingen worden beoordeeld op basis van de impact die ze hebben op onze samenleving.

Een groep van onafhankelijke Nederlandse designexperts selecteerde  3 genomineerden in elk van de volgende categorieën: Product, Habitat, Communication, Fashion, Design Research, Service & Systems, Best Commissioning en Young Designer.

If not NOW, then WHEN?

Het thema van de Dutch Design week 2019 is ‘If not NOW, then WHEN?!’ en is een duidelijke call to action. Waar het thema van vorig jaar,  ‘If not US, then WHO?!’, opriep tot het nemen van verantwoordelijkheid bij het maken van keuzes. Roept het thema van dit jaar op om niet te wachten met het ondernemen van actie.  Stel je plannen, ideeën en visies voor de toekomst niet langer uit, maar doe het nu!

Duurzame designers to watch

Op de website van de Dutch Design Awards vind je een overzicht van alle genomineerden. Het niveau is ook dit jaar weer erg hoog. Neem dus zeker even een kijkje op de website van de Dutch Design Awards!

Hieronder volgen een aantal van mijn favorieten als het gaat om duurzamer wonen en leven!

.

The Coolest White (Product)

The Coolest White is een extreem witte, zeer uv-bestendige en uiterst duurzame coating die zonlicht weerkaatst en zo de stedelijke bebouwing beschermt tegen overmatige zonnestraling en opwarming. Dit is hard nodig want onze steden worden steeds warmer.  Onze gebouwen  absorberen zonnestralen waardoor ze warmer worden. Vervolgens kost kost het veel energie om ze van binnen weer af te koelen en geven ze de  opgenomen warmte ook weer terug aan de stedelijke omgeving. Hierdoor wordt het nog warmer. The Coolest White gaat deze opwarming tegen.

(Duurzame) Dutch Design Awards The coolest white

Het werkwarenhuis (Habitat)

Door mijn eerdere werk voor Rabobank Foundation heeft het Werkwarenhuis toch wel een speciaal plekje in mijn hart.

De voormalige veevoerfabriek  aan de Tramkade in De Bosch is o.a. met steun van de Rabobank Foundation getransformeerd tot conceptstore, ontmoetingsplek en doorstroomhuis voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Werkwarenhuis bestaat uit het Social Label Lab (designlab voor sociale vernieuwing), ClubW (performance, dans, theater, muziek) en café/restaurant Van Aken. Als je eens in Den Bosch bent kan ik je zeker aanraden hier een kijkje te nemen. Social Label verkoopt hele mooi interieurproducten. Deze producten zijn ontworpen door bekende designers en gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

(Duurzame) Dutch Design Awards Het werkwarenhuis

Gispen Sett CE (Product)

De Sett CE van Gispen is ontworpen door Peter van de Water en gemaakt van 95 procent gerecycled materiaal. Om plastic verspilling tegen te gaan heeft Gispen haar eigen plastic afval gebruikt in de productie. Samen met TU Delft en Searious Business is uit plastic kastdeuren een nieuwe grondstof ontwikkeld waarmee de romp van de bank is ‘ge-3D-print’ door 10XL. Deze nieuwe grondstof is tot tien keer opnieuw te gebruiken zonder nieuw materiaal toe te voegen!

De zitting en rug van de bank bestaan uit gerecycled polyetherschuim.  Alle materialen in de Sett CE bank zijn te scheiden en elk onderdeel is dankzij innovatieve technieken weer te verwerken tot een nieuw product.

Power plant (Design Research)

De Power Plant (Marjan Aubel Studio) is een energie neutrale plantenkas. In deze kas wordt door middel van zonlicht zowel elektriciteit als voedsel geproduceerd. Met de Power Plant onderzoekt Marjan van Aubel een oplossing voor twee van de grootste problemen van onze tijd: het voedsel- en het energievraagstuk.

Nieuwe biotechnologieën maken voedselproductie efficiënter, maar kosten doorgaans veel energie. Elk uur ontvangt de aarde voldoende zonlicht om de hele planeet voor een heel jaar van genoeg elektriciteit te voorzien. Power Plant onderzoekt hoe zonnecellen dusdanig geïntegreerd kunnen worden in onze dagelijkse omgeving dat deze onuitputbare bron optimaal benut wordt en voor een veel grotere groep mensen toegankelijk wordt. Misschien verbouwen we in de toekomst dus wel allemaal ons voedsel op ons eigen dak

Gispen Sett CE
Power plant

Simone Post (Young Designer)

Ik ben zelf een enorme fan van  Simone Post! Als designer bundelt Simone haar creatieve krachten vaak met de industrie om zo tot innovatieve ontwerpen te komen. Deze ontwerpen bieden vaak een nieuwe kijk op verspilling en de mogelijkheden voor hergebruik van materialen.

Zo deed ze voor Vlisco uitgebreid onderzoek naar nieuwe toepassingen voor hun afvaldoek.  Dit resulteerde in deze mooie vloerkleden gemaakt van restmateriaal. Met Adidas werkt ze momenteel aan een project om kleden te maken van gerecyclede sneakers.

Simone Post- labelbreed vloerkleed

And the winner is…

De winnaars van de Dutch Design Awards 2019 zijn ondertussen bekend. Tussen de winnaars bevinden zich ook twee van onze favorieten. Simone Post won in de categorie Yopung Designer en de Gispen Sett CE bank ging naar huis met de prijs voor het beste product! Kijk op de website van de Dutch Design Week om te zien wie de andere winnaars zijn.

En gelukkig was er dit jaar tijdens de Dutch Design Week zelf ook geen gebrek aan aandacht voor duurzaamheid. Wij hebben weer heel veel mooie duurzame ontwerpen gespot. Tussen al dat moois is het moeilijk kiezen. Maar deze 3 design(er)s sprongen er wat ons betreft echt uit. Hier willen we graag meer van zien!

Fotocredits:

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, de desbetreffende designer of organisatie.