Dutch Design Week 2019 is helaas weer ten einde. Gelukkig was er dit jaar geen gebrek aan aandacht voor duurzaamheid. We hebben weer heel veel mooie duurzame ontwerpen gespot. Tussen al dat moois is het moeilijk kiezen. Maar deze 3 design(er)s sprongen er wat ons betreft echt uit. Hier willen we graag meer van zien!
Dutch Design Week & duurzaamheid
Ruim twee weken geleden was het weer zo ver. In Eindhoven kon je je 9 dagen lang onderdompelen in de wereld van (Dutch) Design. Met concepten van ruim 2600 ontwerpers en meer dan 350.000 bezoekers is de Dutch Design Week het grootste designevent van Noord-Europa. Tijdens deze week is duurzaamheid als thema gelukkig niet meer weg te denken.
Dit zag je al terug in het lijstje met genomineerden voor de Dutch Design Awards., en ook tijdens de Dutch Design Week hebben wij weer ontzettend veel mooie duurzame ontwerpen gezien. Deze 3 design(er)s sprongen er wat ons betreft echt uit dit jaar. Door het gebruik van nieuwe materialen, technieken en/of ontwerp principes dagen zij de status quo uit en beiden zij mooie oplossingen om onze impact op de aarde te verlagen. Hier zien wij de komende jaren graag nog veel meer van!
1. De toekomst is bio-based
In de designwereld is gelukkig steeds meer aandacht voor circulair ontwerp. Producten op basis van restafval, zoals b.v. recycled plastic, zie je veelvuldig tijdens de Dutch Design Week. Maar deze producten worden helaas nog steeds gemaakt van fossiele grondstoffen. Met negatieve impact tot gevolg. Beter voor het milieu is het gebruik van biologische of gegroeide grondstoffen, oftewel bio-based materialen. In onderstaand filmpje wordt goed uitgelegd wat bio-based bouwen precies inhoudt en wat de voordelen zijn.
Hout is misschien wel het bekendste bio-based materiaal om mee te bouwen. Er was dan ook veel aandacht voor de positieve impact van houtbouw tijdens deze editie van de Dutch Design Week. Maar hout uit niet het enige bio-based materiaal waar je mee kunt bouwen.
Op het Ketelhuisplein stond The Growing Pavillion. Dit iconische bouwwerk is een concept van Company New Heroes. Samen met de Dutch Design Foundation, Biobased Delta, CoEBBE, Fiction Factory, Primum en Krown.bio lieten zij zien wat er allemaal nog meer mogelijk is met bio-based materiaal.

Het gebouw bestond volledig uit bio-based materialen. Zo zijn buitenste panelen ‘gegroeid’ van paddenstoelen (mycelium) en afgewerkt met een bio-based coating. Deze panelen zijn vervolgens bevestigd op een houten frame zodat ze makkelijk verwijderd kunnen worden en weer gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden. De vloer was gemaakt van lisdodde, een lokale rietsoort, en je kon er plaatsnemen op bankjes gemaakt van landbouwafval.
Ook het interieur was volledig bio-based. Met ontwerpen als de vlasstoel van Christien Meindertsma en de meubels van paardenmest van Martijn Straatman. Ook kon je de prachtige kunstwerken van Diana Scherer bezichtigen die zij groeit uit plantenwortels.


2. Tweedehands in een modern jasje
Een andere ontwerpster die opviel was Daria Birkyukova van Studio Mixtura. Waar Daria Brikyukova in 2018 met haar onderzoek ForzGlaze nog een van de genomineerden was voor de New Material Award liet zij dit jaar zien hoe haar onderzoek, glazuren op basis van as die overblijft na afvalverbranding, zich verder heeft ontwikkeld tot een hele praktische toepassing.
Samen met Urban Nature Culture werkt ze momenteel aan een ‘nieuwe’ collectie servies. Dit servies is 100% circulair. Tweedehands servies krijgt een nieuw leven door het te bewerken met een glazuur op basis van mineralen uit de as van verbrand huisafval. Op deze manier kan je servies weer jaren mee!

3. Waardeer het, repareer het
Wat er allemaal mis is met onze huidige manier van ontwerpen en produceren laat Designer Tomi Laukkanen pijnlijk duidelijk zien met zijn afstudeerproject Worthy.
Elektrisch afval is een van de snelst groeiende afvalstromen in de wereld. Het grootste deel hiervan bestaat uit kleine elektrische apparaten. De oplossing voor dit afval is eigenlijk heel simpel. Maak apparaten die je makkelijk kunt repareren.

In zijn onderzoek heeft Tomi gekeken hoe je de levensduur van kleine electrische apparaten kunt verlengen. Hij kwam erachter dat de batterijduur hierbij vaak een probleem is. De levensduur van deze apparaten kan in veel gevallen verlengd worden als je de batterij makkelijk kunt vervangen. Helaas wordt dit nu vaak onnodig ingewikkeld gemaakt door de producent. Hierdoor kan de consument het apparaat vaak niet meer zelf maken.
Zo stond het idee om zelf een serie badkamerproducten te maken die bestaan uit veelal dezelfde onderdelen en een de batterij die makkelijk te vervangen is. Met zijn design wil Tomi ervoor zorgen dat consumenten beter begrijpen hoe hun producten werken en hoe deze in elkaar zitten. Hierdoor is het voor hen makkelijker om deze in de toekomst zelf te repareren.
Het klinkt zo simpel , maar producenten doen het niet. Ik hoop echt dat deze manier van ontwerpen snel (weer) de nieuwe standaard wordt! Op deze manier wordt het namelijk een stuk makkelijker om die afvalberg te verkleinen.
Fotocredits
De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk Tomi Laukkanen, Company New Heroes, Labelbreed, Martijn Straatman, Studio 17C, Tomi Laukkanen