Decoratie is niet iets wat je per se nodig hebt, maar het brengt wel sfeer en gezelligheid in huis. Gelukkig is het niet nodig om hier nieuwe spullen voor te kopen. Duurzame decoratie kun je makkelijk zelf maken van de mooiste materialen die je vindt in de natuur. Goed voor je portemonnee én het milieu. En je hebt meteen een mooie herinnering aan die ene fijne wandeling in het bos of die bijzondere vakantieplek. 

Droogbloemen, maar dan net even anders

Je kunt je gedroogde bloemen in een glazen lijst stoppen en aan de wand of voor het raam hangen, maar je kan er ook zelf iets kunstigs van maken. Wat dacht je van een sfeervolle lampion? Met een restje behanglijm en een pak tissues maak je deze prachtige sprookjesachtige lichtbollen. Leuk voor in huis of in de tuin. Laat de lente maar komen!
Zo doe je dat >

lampionen met droogbloemen
waxinelichte

Of wat dacht je van je eigen bloemenbehang? Botanisch behang is helemaal hip, maar je kunt ook je eigen bloemenbehang creëren met gedroogde bloemen. Lijm de platte gedroogde bloemen en blaadjes gewoon direct op de wand met behanglijm. Als je wil kun je  hier nog een extra laag overheen plakken met dun (tissue) papier. 

botanisch behang Moodo

Zo droog je planten, bloemen en blaadjes

Het is natuurlijk leuk om iedere mooie plant of bloem die je tegenkomt te plukken. Maar doe het wel met respect voor de natuur! Let er goed op dat je niet de hele wortel eruit trekt. Het laten zitten van de wortel geeft de plant de mogelijkheid om weer uit te groeien tot een nieuwe plant. En zorg ervoor dat jouw stukje natuurwonder niet op de lijst van de bedreigde plantensoorten staat. Er bestaat een rode lijst waarop alle bedreigde planten en dieren staan. Je kunt er gemakkelijk achterkomen met bijvoorbeeld Google foto.

Neem een stuk keukenpapier of oude krant en stop dat tussen houten plankjes, draai dat aan met vleugelmoeren of leg ze tussen een dik boek met een paar zware boeken er bovenop en wacht…. Minstens een week. Vervang af en toe het papier of de krant. Je ziet vanzelf wanneer de plant, bloem of het blad helemaal droog is. Let wel op dat het echt goed droog is, dat voorkomt schimmelvorming later.

Stempel je suf

Ben je uitgekeken op je oude dekbedovertrek, maar is hij nog niet echt aan vervanging toe. Pimp hem met natuurlijke plantvormen. Zoek wat blaadjes in je tuin of in het naburige park of bos. Met natuurlijke verf maak je er weer een hele nieuwe frisse slaapkamer van.
Vind je dit iets te voortvarend? Begin dan met iets kleins wat je nog in huis hebt; een tas, kussen, etui. Geen textiel dat aan een opknapbeurt toe is? Stempelen kan ook op wand of papier. Lijstje erom en klaar is je nieuwe muurdecoratie.

Stempelen met blaadjes Natuur diy

Maak een onvergetelijke indruk

Maak een blijven de indruk met de gevonden voorwerpen uit de natuur. Ook als je geen keramiekoven hebt kun je mooie tegeltjes maken.  Bijvoorbeeld met zelfdrogende klei, zoutdeeg of gips. Je hebt hiervoor dus wel wat extra materiaal nodig, maar je laat een onvergetelijke indruk en blijvende herinnering achter. Gaaf om je tegelwand mee te pimpen, of maak er mooie hangers of bordjes mee.

Een handleiding vind je hier >

Fossieltegels bladeren indruk klei gips

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van Pinterest, via onder andere Art camp LA, Mamaliefde, Kiln Fired Art, Mungfali en Handfie.