Je wil je huis duurzaam verbouwen? Of je gaat een huis bouwen en wil informatie over duurzame materialen? Maar waar moet je beginnen? Gelukkig zijn er steeds meer duurzame alternatieven op de markt met minder impact op de aarde. En het mooie is duurzame materialen zijn niet alleen beter voor het milieu maar ook voor jou! Ze bevatten geen giftige stoffen. Daardoor creëer je een goed en gezond binnenklimaat.

 

Wat is duurzaam?

Voordat je een keuze maakt voor een bepaald product is het goed om eerst voor jezelf duidelijk te hebben wat duurzaam voor jou precies betekent. Wil je natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen of kies je voor tweedehands? En mag het aan de andere kant van de wereld geproduceerd zijn of kijk je liever wat dichterbij? Een goede tool die je hierbij kan helpen is de Sub-methode. Als je dat helder hebt kan je makkelijker keuzes maken. En er komen nogal wat keuzes op je af als je een huis duurzaam gaat verbouwen of bouwen!

Eigen huis

Zelf heb ik al die keuzes ook gemaakt. Afgelopen zomer ben ik samen met mijn gezin begonnen met het bouwen van ons eigen duurzame huis. Het is net iets groter dan een Tiny House maar met 57 m2 voor vier personen nog steeds de helft kleiner dan het energie neutrale rijtjeshuis waar we hiervoor woonden. We doen dit met zoveel mogelijk natuurlijke, hernieuwbare materialen. Zo is ons huis opgebouwd uit een houten draagconstructie met daartussen houten staanders. De isolatie bestaat uit houtvezelplaten en de ramen zijn tweedehands. Wij hadden mazzel met een partij tweedehands ramen via Marktplaats maar bij Buurman hebben ze een winkel vol bouwmaterialen die een tweede leven krijgen.

Duurzame interieurstylist duurzaam bouwen tiny house

Gevel

De keuze in gevelbekleding is bepalend voor de uitstraling van je huis of uitbouw. Kies je voor een gevel van steen of van hout? Bij StoneCycling hebben ze wel een hele bijzondere baksteen geproduceerd. Deze is gemaakt van afval!

Nog een mooi restproduct waar je duurzaam mee kan bouwen is stro. Bij Strobox hebben ze dat voor iedereen gemakkelijk gemaakt. Ze maken prefab boxen die ze vullen met stro van Nederlandse boeren of een andere natuurlijke isolatie. Met deze boxen kan je relatief snel een huis bouwen! Circulair bouwen met eco Lego! Mocht je nog meer ecologische inspiratie zoeken kijk dan even bij Eco+Bouw of bij Ferox bouwsystemen. Daar vind je mooie voorbeelden van projecten, klein en groot, die van hout gemaakt zijn. 

Stonecycling bijzondere baksteen van afva
Strobox stro prefab box waarheidsvenster
Eco+Bouw duurzaam bouwen inspiratie hout

Natuurlijke isolatie

Het kan natuurlijk ook zijn dat je geen huis bouwt maar verbouwt. Als je je huis duurzaam wil verbouwen dan begin je bij goede isolatie. Er zijn verschillende soorten natuurlijke isolatie op de markt. Bij Eco-bouwmaterialen hebben ze het complete assortiment natuurlijke isolatie. In mijn volgende blog zal ik hier uitgebreider op in gaan.

Eco-bouwmaterialen showroom duurzaam verbouwen
Dakdokters tuin op dak duurzaam verbouwen

Dak

Ook voor het dak kan je duurzame keuzes maken. Allereerst natuurlijk door je keuze voor de dakbedekking zelf. Maar het meest duurzame dak krijg je als je zonnepanelen en/of een groen dak aanlegt. Voor groene daken moet je bij de Dakdokters zijn. Zij leggen prachtige groene daken aan die de biodiversiteit stimuleren en voor een mooi uitzicht zorgen.

Als je een keuze hebt gemaakt voor de basis van je huis kun  je verder kijken naar de afwerking binnen. Want ook voor de wand- en vloerafwerking, badkamer en keuken zijn genoeg duurzame opties te vinden!

Fotocredits:

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Duurzame interieurstylist, Buurman, Stonecycling Stijn Poelstra, Strobox, Eco+bouw, Eco-bouwmaterialen Elroy Spelbos Fotografie en Dakdokters.