Een ledikantdeken is fijn om te hebben. Je kindje ligt er de eerste maanden veel onder. Daarnaast gaat een ledikantdeken lang mee. Ook later in een junior bed, onderweg of op de bank is een ledikantdeken heel fijn. Daarom is het erg belangrijk van welk materiaal deze deken is gemaakt belangrijk.

Bij het kiezen van het materiaal voor een ledikantdeken zij er drie mogelijkheden:

  • Katoen
  • Wol
  • Synthetisch

Katoen

Het merendeel van de ledikantdekens wordt gemaakt van katoen. Katoen is zacht, luchtdoorlatend en huidvriendelijk. Ideaal dus voor een deken. Helaas is het zo dat katoen van ver moet komen en bewerkt is met allerlei chemische stoffen. Voor de productie van biologisch katoen worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook bij een Oeko-tex keurmerk weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen zijn gebruikt. Kies dus voor biologisch katoen of katoen met Oeko-Tex label. Dan is de deken zacht en veilig voor je kindje! Let hierbij wel op want een Oeko-tex label zegt verder nog niets over of het ook duurzame en sociale productiemethode betreft.

yumeko ledikantdeken katoen
yumeko ledikantdeken katoen

Wol

Wol is het perfecte materiaal voor een ledikantdeken. Het heeft namelijk een aantal unieke eigenschappen:

  • Het is vocht- en warmteregulerend, dus warm in de winter en koel in de zomer.
  • Wol heeft een zelfreinigend vermogen, dus wassen is bijna niet nodig.
  • Het heeft een lange levensduur.

Ook bij wol kun je het beste kiezen voor biologische wol. De schapen worden dan gehouden volgens de biologische normen.

Duurzame ledikantdeken
Ledikantdeken duurzaam recycled wol

Synthetische materialen

Synthetische stoffen worden veel gebruikt omdat het goedkoop is. Ze zijn afkomstig van zuiver chemische producten, meestal petroleumderivaten, die vloeibaar worden gemaakt en vervolgens tot draden worden gesponnen. In een ledikantdeken van synthetische materialen zit niks natuurlijks. Wel aardolie en allerlei andere stoffen die slecht zijn voor mens en milieu.

Het beste advies is dus om geen synthetische ledikantdeken te gebruiken. Een ledikantdeken van biologisch katoen of wol is veruit de beste keuze. Mooie ledikantdekens vaan duurzaam katoen of wol vind je bijvoorbeeld bij Yumeko of Klippan.

babykamer ledikantdeken
duurzame ledikantdeken

Ledikantdeken kopen, lenen of huren

Duurzame ledikantdekens gaan heel lang mee. Daarom is de meest duurzame keuze om er een te lenen. Veel ledikantdekens kunnen nog prima door voor een tweede en derde ronde. Vraag familie, vrienden of buren. Dit scheelt geld en belasting van het milieu. Zo wordt de ledikantdeken gebruikt in plaats van dat hij stilligt in een kast. Ook kun je steeds meer items voor je kindje huren. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens bij Tiny Library.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk Lisanne van de Klift, Yumeko en Duurzame Kinderkamer Stylist.