Stel je gaat je badkamer verbouwen en wilt dat op een duurzame manier doen. Welke materialen gebruik je? In mijn zoektocht naar het ontwerpen van een duurzame badkamer heb ik veel informatie verzameld welke ik graag met je deel.
Duurzaam en waterbestendig materiaal
Bij de bouw van ons duurzame dubbele Tiny House heb ik heel wat slapeloze nachten gehad. Vooral tijdens het ontwerpen van de badkamer, want welke materialen zijn duurzaam en tegelijkertijd waterbestendig? Dat is een uitdagende zoektocht! Veel badkamers zijn betegeld en dit is vaak een goede oplossing die lang mee gaat.
Duurzame tegels
Wil je voor duurzame tegels gaan kies dan voor het Nederlandse bedrijf, Mosa. Zij zijn het eerste keramische tegelbedrijf ter wereld dat erin is geslaagd om bijna de gehele tegelcollectie Cradle to Cradle Silver te laten certificeren. Zo worden oude tegels weer grondstof voor nieuwe tegels. Ook is duurzaamheid de hoogste prioriteit binnen het bedrijf en streven ze er naar om afval te verminderen, energie te besparen en maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Kortom een mooi bedrijf met een ruime keuze aan vloer- en wandtegels.
Voor ons verplaatsbare huis wil ik iets wat minder zwaar is met minder kans op breken tijdens transport. Dus mijn zoektocht gaat verder.
Tadelakt
Helaas valt tadelakt voor ons ook af vanwege de kans op breken tijdens transport maar dit is wel een hele mooie duurzame keuze voor in de badkamer. Tadelakt is een waterafstotende kalkpleister. Deze techniek wordt al heel lang toegepast in Marokko en na uitharding is de tadelakt stootvast. Het ziet er heel zacht en aaibaar uit, een beetje sprookjesachtig doordat er ook organische vormen mee gemaakt kunnen worden. Voor tadelakt ben je bij Tierrafino aan het goede adres.
Gerecyclede mosselschelpen
Ook heel aaibaar is de mosselschelp. Als mosselen eenmaal zijn gegeten is de schelp overbodig en belandt hij bij het afval. In mijn zoektocht kwam ik terecht bij Nature at home die van het prachtige afval, de mosselschelp, wandbekleding maakt.
Als basis gebruiken ze een plaatmateriaal en deze wordt per vierkante meter bekleed met 540 gerecyclede Zeeuwse mosselschelpen. Deze panelen kunnen goed in het natte gedeelte van de badkamer gebruikt worden.
Lang heb ik rondgelopen met het idee dat dit geschikt is voor onze badkamer, maar ook dit mooie product komt niet in onze badkamer. Ik vind het toch te druk en te donker voor de relatief kleine ruimte.
Duurzaam plaatmateriaal
Na wat zoeken, denken en overleggen lijkt voor onze badkamer een duurzaam plaatmateriaal het meest geschikt. Dit is stevig, heeft weinig onderhoud nodig en omdat er weinig naden zijn oogt het rustig. Nu zijn er diverse bedrijven die duurzaam plaatmateriaal vervaardigen, bijvoorbeeld van reststromen van de agrarische sector, of van bermgras. Ook kwam ik het bedrijf Nowood tegen dat een plaatmateriaal maakt dat bestaat uit rijsthulzen, steenzout en minerale olie. Het voordeel is dat het gewoon als hout te bewerken en verwerken is. Uiteindelijk ben ik niet voor een van deze opties gegaan. De reden hiervoor is dat het niet de uitstraling heeft die ik zoek voor onze badkamer. Zo was een van deze materialen ook meer geschikt voor het exterieur van ons Tiny House.
Sustonable
Ik hoor je denken, wat is het dan wel geworden? De muur in het natte gedeelte is een tijdelijke oplossing, omdat het materiaal dat ik graag zou willen nog niet op de markt is. Het merk Sustonable gaat een nieuw dun en licht plaatmateriaal maken van kwarts en gerecycled PET-plastic. Dit komt dan in verschillende kleuren en patronen en daar wacht ik met smart op. Dus helaas is onze badkamer nog niet helemaal klaar maar zodra dit wel het geval is laat ik jullie het resultaat zien!
Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk Copyright Koninklijke Mosa BV, Tierrafino, Nature at Home, Duurzame interieurstylist, Sustonable (tevens omslagfoto).