Steeds meer moderne huizen krijgen een gevel van hout. Dit is vaak verduurzaamd hout. Er zijn ook andere vormen van duurzame gevelbekleding. In deze blog vertel ik je meer over mijn eigen ervaring met gevelbekleding en laat ik je zien welke andere mogelijkheden er zijn voor duurzame gevelbekleding. 

Thermisch gemodificeerd hout

In de eco-community waar ik woon heeft iedereen verduurzaamd hout. Het is thermisch gemodificeerd. Daarmee kan je een zachte houtsoort met een warmte behandeling de stevigheid geven van een harde houtsoort. Wil je nog duurzamer? Een van onze buren heeft een restpartij verduurzaamd hout gekocht dat is afgekeurd vanwege oneffenheden.

Houten gevel

Bij het bouwen van ons houten huis wilden we geen bakstenen gevel. Het belangrijkste voor ons is dat het een duurzaam materiaal is. Niet alleen iets dat lang mee gaat maar ook hernieuwbaar is, zoals hout. Daarnaast wilden we een gevel die weinig onderhoud nodig heeft. Vanwege het gemak maar we vinden het ook niet echt duurzaam om elke keer nieuw materiaal te gebruiken.

Shou sugi ban

Het was lastig om een keuze te maken voor de afwerking van de gevel. We hebben een voorliefde voor Japan omdat we daar twee maanden hebben gereisd. Daarom valt onze keuze direct op Shou sugi ban. Een eeuwenoude Japanse conservering- techniek waarbij het bovenste gedeelte van het hout gebrand wordt waardoor er geen andere afwerking nodig is.

Het lijkt ons leuk om het hout zelf te branden, maar dat is best een grote klus. In de eerste testen die we op de traditionele manier branden, met drie planken in een driehoek en een vuurtje onderin, gaan sommige stukken harder dan andere stukken. Als we het met een brander doen gaat dat beter. We testen met verschillende soorten hout en vinden uiteindelijk een verduurzaamde soort waarbij de koollaag mooi en stevig is. 

Zwarthout duurzame gevelbekleding

Zwarthout

Uiteindelijk kiezen we voor drie verschillende soorten gevelbekleding. Eén deel hebben we afgewerkt met het zelf gebrande hout. De Shou Sugi Ban is ook kant en klaar te koop waarbij door middel van een speciale oven het hout geleidelijk aan gebrand wordt. In het begin geeft het nog een beetje af maar na een paar regenbuien valt dat wel mee. Wij hebben gekozen om het deel waar we vaak langs lopen te bekleden met het hout van de firma Zwarthout. 

Funghi Force

De achterkant van ons huis hebben we bekleed met thermisch gemodificeerd vuren. Dit gaan we ook zwart maken met een natuurlijke beits. Die heet Funghi Force en is een soort schimmel die je erop smeert. Eens per jaar kijk je even of het nog zwart genoeg is en op de plekken waar het niet meer zwart is smeer je  lijnolie. Dat fungeert als een soort voeding voor de schimmel waarna hij weer zwart zal worden. 

The Exploded View Beyond Building
The Exploded View Beyond Building gevelbekleding van rietvezels

Andere vormen van duurzame gevelbekleding

Er zijn nog meer alternatieven voor duurzame gevelbekleding. Je kan een gevel ook bekleden met kurk. Dat ziet er niet alleen bijzonder uit maar heeft ook nog een isolerende werking. Voor kurk hoeft de boom niet gekapt te worden. Zie voor meer inspiratie over andere vormen van gevelbekleding, bijvoorbeeld gemaakt van rietvezels The Exploded View Beyond Building.

Pretty plastic gevelbekleding uit gerecyled PVC

Gerecycled bouwafval

Naast dat je natuurlijke materialen hebt om je gevel mee af te werken wordt er ook gevelbekleding gemaakt van afval. Het bedrijf Pretty Plastic heeft tegels ontwikkeld die volledig gemaakt zijn uit gerecycled PVC van bouwafval. Elke tegel is uniek omdat er uitsluitend gebruik gemaakt wordt van reststromen. 

Je ziet er is tegenwoordig volop keuze om je gevel op een duurzame manier af te werken. Wil ook weten hoe je de binnenkant van je muren duurzaam af kunt werken? Lees dan mijn blog over duurzame muren.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Susanne Breed, Anahí Clemens / Zwarthout | Shou Sugi Ban, The Exploded View en Tom Jers via Pretty Plastic.