Zo richting de kerst staat de eettafel in veel huishoudens centraal. Gezellig dineren bij kaarslicht aan een mooi gedekte tafel. Het is fijn als je dan mooie én duurzame keuzes kan maken. Daarom in deze blog wat inspiratie. Van een vintage tafel tot het huren van een prachtig gedekte tafel.

Welke eettafel?

We beginnen bij het belangrijkste item, de tafel. Waar je eerst alleen nadacht over de vorm, rond, ovaal of rechthoekig, wil je nu ook weten wat een duurzame keuze is. Als je een goede tafel hebt, ga dan naar de volgende alinea, want behouden is natuurlijk altijd de meest duurzame keuze!

Ben je op zoek naar een andere tafel? Kijk dan eens naar een mooie tweedehands exemplaar. Zo vond ik in de kringloop precies de tafel die ik zocht. Een vintage model, met uitschuif mogelijkheid, en dat voor slechts 60 euro! Op Reliving vind je ook prachtige, unieke tafels. Wil je liever een nieuwe tafel? Kies dan voor een van de prachtige houten tafels van Arco. 

Welke stoelen bij de eettafel?

Om aan de dis deel te nemen wil je ook goed kunnen zitten. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden dat het soms lastig is om te bepalen welke stoelen geschikt zijn. Wil je kunststof of hout? En ga je voor een eetbankje of voor losse stoelen? Een populaire keuze zijn de Eames stoelen van Vitra. Een tijdloos model dat lang mee gaat. En nu ook een refurbished te krijgen! Want wist je dat Vitra ook een Circle Store heeft in Zaandam? Hier kan je gebruikte stoelen vinden, van beurzen en tentoonstellingen, tegen interessante prijzen. Met garantie! 

Een houten stoel is ook nog steeds een goede keuze. Ontwerpster Louise Cohen geeft eenlingen uit de kringloopwinkels een nieuw jasje waardoor ze langer mee gaan. Ze heeft een rijk kleuren palet waar uit je kan kiezen en het wordt gemaakt in een circulaire werkplaats. Er zijn zoveel mooie mogelijkheden!

Welke lamp boven eettafel?

Dineren bij kaarslicht is natuurlijk heel romantisch maar goed licht om te zien wat er op je bord ligt is ook fijn. Zelf heb ik een prachtige lamp van mycelium boven mijn eettafel hangen. De lamp is gegroeid, want mycelium is het wortelnetwerk van paddestoelen. Het geeft een heel warm en zacht licht.

Wat ook heel warm en zacht licht geeft zijn de vilten lampen van LumaLano. Ik vind ze echt passen bij deze tijd van het jaar waarin we allemaal toch een beetje op zoek zijn naar warmte, zachtheid en licht. Je kan natuurlijk ook voor een wat strakker ontwerp gaan. Binthout maakt stijlvolle lampen, en ook tafels, van hout. De bomen waar zij hun producten van maken zijn Nederlandse bomen die gered worden van de versnipperaar! Als dat geen mooie kerstgedachte is.

dineren bij kaarslicht

Tafel dekken

Als de basis goed is dan kunnen we aan de slag met het dekken van de tafel. Als je veel mensen te eten krijgt is je eigen servies misschien niet toereikend. Of je wil een keer een andere sfeer neerzetten op tafel. Dan kun je terecht bij The Table. Hier vind je prachtig handgemaakt servies en tafellinnen dat je kan huren! Een perfect gedekte tafel, met een bijzonder verhaal. Bijkomend voordeel, ze doen ook de afwas voor je! Dan kan jij lekker genieten van de mensen om je heen.

Tot slot, daag jezelf uit en maak een heerlijk, plantaardig kerstdiner. Geniet er van en eet smakelijk!

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Arco, Duurzame interieurstylist, Louise Cohen, Binthout, The Table.