De textielindustrie is een vreselijk vervuilende tak van sport. Dus toen wij in de woonkamer openslaande deuren naar de tuin kregen en het plisségordijn dat op dezelfde plek voor het raam hing niet meer paste, wilde ik duurzame raambekleding aanschaffen. Ik heb een boel opties de revue laten passeren en neem je graag mee in mijn zoektocht.

Plisségordijnen

Goed, duurzame raambekleding voor openslaande deuren dus. Zouden we weer gaan voor Duettes van Luxaflex? We zijn er bij de andere ramen heel blij mee en het zou een mooie eenheid blijven als we bij de openslaande deuren voor dezelfde raambekleding zouden kiezen. Bovendien zijn plisségordijnen door hun honingraatstructuur energiebesparend, omdat ze isolerend werken. En bij Luxaflex heb je nu keuze uit duurzame stoffen, gemaakt van gerecycled polyester of duurzaam bamboe. Zeker een optie dus.

Duurzame raambekleding Luxaflex

Horizontale jaloezieën

Toch zocht ik verder. Even alle opties voor duurzame raambekleding verkennen, je kent het wel. Houten horizontale jaloezieën vind ik altijd erg stijlvol staan bij openslaande deuren. En ook daarvoor heeft Luxaflex duurzame opties. De houten jaloezieën bestaan uit FSC-gecertificeerd hout dat afkomstig is van duurzame houtkap. Daarnaast heeft Luxaflex jaloezieën die zijn gemaakt van 98% gerecycled aluminium.

Maar ik twijfel. Zouden gordijnen niet ook een goed alternatief kunnen zijn? Iets minder strak misschien, maar wel een alternatief waarbij je de smalle kant van de woonkamer waar de openslaande deuren in zitten over de gehele breedte kunt aankleden. Plisségordijnen en jaloezieën zitten immers alleen voor de deuren en dan blijven er nog twee kleine stukken muur aan weerszijden over.

Luxaflex houten jaloezieën

Linnen gordijnen

Nog een duurzame optie zijn linnen gordijnen.  Dit materiaal wordt gemaakt van vlas, een gewas dat vroeger ook veel in Nederland werd verbouwd en nu in een groot deel van Europa. In vergelijking met katoen zijn er weinig chemicaliën nodig om van de planten garen te maken. De vezels zijn recyclebaar en afbreekbaar in de natuur. Linnen gordijnen hebben een natuurlijke, chique uitstraling en passen in veel interieurs. Maar wees je wel bewust van de kenmerken van linnen. Omdat linnen een natuurproduct is, kan je gordijn, afhankelijk van de kleur, in de zon verkleuren. Dit effect vermindert al een boel als je je gordijnen laat voeren. Linnen gordijnen zijn ook krimpgevoelig. Was ze daarom niet zelf, maar laat ze reinigen bij een stomerij. En wees je ervan bewust dat linnen gordijnen door de vochtigheidsgraad in huis wat kunnen krimpen of juist langer kunnen worden.

Gerecyclede katoenen gordijnen

Voor de productie van katoen worden veel chemicaliën en veel water gebruikt. Niet de meest duurzame keuze dus. Maar wist je dat er ook gordijnen uit gerecycled katoen bestaan? Zo worden er gordijnen gemaakt van restmateriaal van de productie van t-shirts. Onder meer A House of Happiness heeft gordijnstoffen van gerecycled katoen in de collectie.

A House of Happiness duurzame gordijnen
A House of Happiness duurzame raambekleding
A House of Happiness circulaire gordijnen

Polyester gordijnen

Via het Instagram-account van the Substitute stuit ik op de duurzame gordijnen van A House of Happiness. Dit gordijnenmerk heeft steeds meer duurzame stoffen in haar collectie. De stoffen worden gemaakt van gerecyclede petflessen. Meer dan 8% van de collectie bestaat uit nu gerecyclede grondstoffen. Het streven is om dit aantal met 2% per jaar te laten stijgen. Daarnaast werkt het bedrijf ook op andere manieren aan duurzaamheid, bijvoorbeeld door op een speciale, milieuvriendelijk manier van printen waardoor er per 50 meter stof wel 1000 liter water wordt bespaard. Ook worden tijdens het verven van de stoffen geen middelen gebruikt die schadelijke stoffen bevatten. Bovendien werken ze samen met LAP Atelier, een sociale onderneming waar slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld hun leven weer in eigen hand nemen. Met de reststoffen van A House of Happiness maken zij vrolijke vlaggenlijnen die je keer op keer kunt hergebruiken.

Gerecyclede gordijnen

Ik ben eruit. Ik val voor de terra-kleurige Restill-gordijnen van A House of Happiness. Ze zijn fijngeweven en hebben een gemêleerd kleureffect. Bovendien is de stof deels gemaakt van gerecyclede garens, afkomstig van petflessen.

Studio Hoppa A House of Happiness Restill duurzame gordijnen

Het is al even geleden dat ik deze gordijnen kocht en bij A House of Happiness hebben ze in de tussentijd niet stilgezeten. Ze hebben nu drie circulaire gordijnstoffen in prachtige kleuren ontwikkeld: Circula, Circulight en Circuleaf. Deze gordijnen worden gemaakt van snij-afval van eigen productie.

Nu de gordijnen bij ons eenmaal hangen, ben ik er erg blij mee. De gordijnen zorgen voor een warme uitstraling en geven aan prachtig kleureffect aan de kamer. Ze houden de zon goed tegen én hebben een akoestisch dempend effect (heel fijn met twee jonge kinderen).

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Annelies Vermeulen, Luxaflex en A House of Happiness