Verlichting is niet alleen die lamp die je ophangt zodat je de weg kunt vinden in huis. Met verlichting maak je je huis gezellig en warm. En verlichting heeft invloed op je functioneren en hoe je een ruimte ervaart. Thuiswerken lukt bijvoorbeeld niet zonder goed licht en een romantisch avondje is lang niet zo romantisch als je met zijn tweeën onder een felle spot zit. Kortom: zonder de juiste verlichting kun je in huis niet goed je taken uitvoeren én blijft je huis sfeerloos.

Verlichtingsplan

Hoe kun je er dan voor zorgen dat je altijd de juiste verlichting hebt? Maak een lichtplan. Als interieurontwerper is dit de start van een lichtadvies. Je kunt de verlichting grofweg in drie soorten verdelen:

  • Algemene verlichting
  • Functionele verlichting
  • Sfeerverlichting

Algemene verlichting

De algemene verlichting zijn de lampen die je aandoet als je je huis binnenkomt. Dus de lamp in de hal, woonkamer of keuken. Deze verlichting geeft overzicht in de ruimte en verlicht alles gelijkmatig. Bij deze verlichting draait het meer om functie dan om sfeer. Het zijn bijvoorbeeld plafondlampen of wandlampen.

Functionele verlichting

Functionele verlichting is het licht waar je goed bij kunt lezen, werken of koken. Hiervoor heb je helder, gericht licht nodig zodat je ogen minder snel vermoeid raken. Op je thuiswerkplek bijvoorbeeld, of in je leeshoekje. Het gaat bijvoorbeeld om bureaulampen, spots, leeslampen of andere lampen die gericht licht geven.

Slim: als je deze lampen voorziet van een dimmer, kun je ze op andere momenten gebruiken als sfeerverlichting.

Sfeerverlichting

Een gezellig avondje gepland? Dan wil je niet onder de plafondlamp zitten. Kijk in dit geval eens naar sfeerverlichting. Een leuke tafellamp of vloerlamp die een mooi warmwit licht geeft. Kies bijvoorbeeld voor lampenkappen met een mooie kleur zodat deze reflecteert op de wanden. Zo geef je je kamers snel wat sfeer.

Voor sfeerverlichting is diffuus licht erg geschikt. Bij diffuus licht schijnt het licht niet direct de ruimte in. Er zit bijvoorbeeld melkglas voor de lamp, waardoor je niet direct de lamp in kijkt. Het licht is helder, zonder fel te zijn.

Ook indirect licht is geschikt om sfeer te creëren. Het licht wordt dan bijvoorbeeld via de muren of het plafond weerkaatst en verspreid zich door de ruimte. Indirect licht is heel sfeervol.

StudioHoppa LumaLano
LumaLano duurzame verlichting
StudioHoppa LumaLano

Duurzame lampen

Natuurlijk kies je het liefst voor duurzame lampen, als je een nieuwe lamp gaat kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Lumalano voor prachtige zachte lampen van duurzaam wolvilt. In de werkplaats in het Groningse Opende vilten en verven zij al hun lampen met de hand. De schapenwol en natuurlijke pigmenten uit de gewassen die groeien op de zandgrond achter de werkplaats vormen de basis voor ieder ontwerp.

Studio Snowpuppe Lichtenfijn
Studio Snowpupppe duurzame verlichting
StudioSnowpuppe Lichtenfijn

Licht en Fijn

Voor mooie duurzame armaturen kun je ook terecht bij Licht en Fijn. Bekijk bijvoorbeeld eens deze mooie origami-lampen van Studio Snowpuppe. Studio Snowpuppe maakt deze lampen vanuit hun studio in Den Haag. Met de natuur als inspiratie in vorm en materiaal. En dan proberen ze ook nog om deze lampen zo duurzaam mogelijk te maken.

Studio Perspective Binthout
Studio Perspective Estendia Frame hanglamp
Studio Perspective duurzame verlichting

Studio Perspective

Studio Perspective verkoopt ook prachtige lampen. Studio Perspective biedt een platform aan merken en makers van Nederlandse designproducten. Ontworpen en gemaakt met respect voor de natuur, in een sociale werkplaats door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen daar de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen en te laten zien wat ze in huis hebben.

The Slow Store Ay Illuminate
The Slow Store Ay Illuminate
Ay Illuminate duurzame verlichting

The Slow Store

The Slow Store is geïnspireerd op The Slow Movement. De collectie draagt bij aan een slower way of life. Bekijk bijvoorbeeld deze prachtige armaturen van Ay Illuminate. De ontwerpers van Ay Illuminate lieten zich inspireren door de natuur. De Ay lampen worden handgemaakt door lokale arbeiders in Afrika en Azië. Hiervoor gebruiken ze de natuurlijke materialen die in het land aanwezig zijn aan de hand van ambachtelijke technieken. En kijk wat een resultaat!

Vanhier lamp
Vanhier gerecyclede tafellamp
Van hier duurzame verlichting

Van Hier

Voor kattenliefhebbers is deze tafellamp van Van Hier een aanrader. Gemaakt van gerecycled drankkarton. Biobased en volledig circulair. Geen kattenliefhebber? Dan is er ook nog een versie met een tulp of een zeilboot.

Fotocredits: De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Licht en Fijn (Studio Snowpuppe), Luma Lano, Studio Perspective (Binthout, Estendia & Tolhuijs Design), The Slow Store (Ay Illuminate) en Van Hier.