Wissel jij graag af en toe je woonaccessoires om een andere stijl te krijgen in je woning? Met een likje (duurzame) verf, een mooie kandelaar, een sfeervol wandkleed en andere kussens op de bank creëer je in een handomdraai een nieuwe stijl. Maar hoe verantwoord is dit? Ik geef je 5 tips hoe je je woning duurzaam kunt stylen.

5 vragen om je “bewust” te maken van wat je koopt

Stel je voor dat we elke keer alles nieuw zouden kopen. Naast de belasting voor het milieu is het een kostbare aangelegenheid. In veel winkels worden we geprikkeld met stuntprijzen voor woonaccessoires en andere artikelen.  Moeilijk om dan die vaas in “de nieuwe trendkleur” te laten staan.

Vraag je bij elke aankoop af of je er echt blij van wordt. Op dat moment waarschijnlijk wel. Maar al snel verdwijnt de vaas in de kast, zonde toch? Stel jezelf daarom eerst deze 5 vragen voor je tot de aankoop over gaat.

1. Heb je het echt “nieuw” nodig?

Deze vraag is de meest interessante vraag op het gebied van duurzaamheid. Waarom zou je iets nieuws aanschaffen als je het ook tweedehands kan vinden. Ga op zoek op Marktplaats of bij de plaatselijke kringloopwinkel. Je zal verbaasd zijn wat je allemaal kan vinden voor een leuke prijs bij jou in de buurt.

2. Waar komt het vandaan?

Vraag altijd waar de materialen vandaan komen en waar het wordt gemaakt. Er zijn veel Nederlandse ontwerpers van interieur producten die ook in Nederland produceren, hoe leuk is dat!  Shop de woonaccessoires die je echt heel graag wil hebben bij die leuke woonwinkel op de hoek! Je steunt de lokale ondernemer en je zorgt voor minder transport.

3. Is het gemaakt van natuurlijke of gerecyclede materialen?

Bedenk wat voor invloed de productie van woonaccessoires heeft op de aarde. Kies dus voor materialen met minder impact. Ga voor woonaccessoires gemaakt van gerecyclede, natuurlijke of bio-based (hernieuwbare grondstoffen) materialen.

4. Hoe lang gaat het mee?

Duurzaamheid heeft ook te maken met de levensduur van een product. Ga voor kwaliteit en koop alleen iets als je er jaren plezier aan gaat beleven. Ben jij het op een gegeven moment toch beu, geef accessoires dan een tweede kans op Marktplaats of geef ze kado aan iemand die er weer blij van wordt.

5. Past het echt bij mij?

Vraag jezelf af of je het product echt gaat gebruiken, functioneel voor je is of je er heel erg blij van wordt als je het neerzet in je woning? Zo voorkom je dat het snel verdwijnt in de kast.

Waar vind je duurzame woonaccessoires?

Op internet heb je veel webshops en merken die duurzame woonaccessoires verkopen. Een aantal duurzame webshops op een rijtje:

Licht en fijn

Klein online warenhuis met eco-vriendelijke woon-decoratie, verzorgingsproducten en lifestyle-accessoires. met aandacht geselecteerd en daarmee passend in een duurzame en bewuste levensstijl.

Saudade

De Saudade-collecties zijn niet seizoensgebonden, maar gemaakt om een leven lang mee te gaan. Tijdloos in design en trouw aan een duurzame kijk op het leven.

The Table

Ze maken alles voor een mooi gedekte eettafel. Ontdek hun handgemaakte collectie. Een combinatie van hedendaags, tijdloos design, natuurlijk materialen en eeuwenoude ambachten. The Table werkt fair, klimaatpositief en plasticvrij.

Studio Perspective

Een platform aan merken en makers van Nederlandse designproducten. Ontworpen en gemaakt met respect voor de natuur, in een sociale werkplaats door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hun producten zijn dus duurzaam of sociaal geproduceerd of allebei!

Susz

Maakt jouw interieur duurzamer. Met hun zorgvuldig samengestelde collectie duurzame producten laten ze hun liefde voor schoonheid en design zien en willen ze je aanzetten een unieke stempel op jouw thuis te zetten.

 

Fotocredits: De foto’s bij dit duurzame blog zijn afkomstig van, en eigendom van, Saudade, Studio Perspective, Licht en Fijn en The Table.