Dan moeten we allereerst de term ‘circulair’ maar eens goed uitleggen. In een circulaire economie sluiten we de materiaalkringlopen naar het voorbeeld van een ecosysteem. Afval bestaat niet in een volledig circulair interieur, want elke reststroom wordt gebruikt voor het maken van een nieuw product. Dit leidt tot een andere denkwijze bij het ontwerpen van een interieur. In deze blog leg ik je uit welke stappen je moet zetten voor het creëren van een circulair interieur.Â
Stap 1: Denk in cirkels
Je huis, kantoor, restaurant of praktijk is geen eindstation voor producten. Zie het meer als een ‘leen’moment van grondstoffen. Denk aan de exit! Dat zijn we niet gewend. Alle aandacht gaat immers naar het creëren van een fijne omgeving. Maar wil je écht circulair zijn, denk dan in cirkels. Zoals bij natuurlijke kringlopen, die hebben ook geen afval. Wat gebeurd er met je tafel, bureau, bank etc. als je er klaar mee bent?
Dit is de basis van de circulaire gedachte. Een interieur gebruikt maar tijdelijk een product. Een product is een samenstelling van losse grondstoffen. Als we de cirkel volledig willen sluiten zal een productdesigner producten moeten ontwerpen waarin het ‘end of use’ scenario wordt meegenomen. In deze gedachte moet de fabrikant zorgdragen voor de hele cirkel. Het stopt niet bij aanschaf product.
Stap 2: Kopen, huren, of leasen?
De gemakkelijkste weg om je interieur circulair te maken is om een product te huren of leasen. Zo is het heel duidelijk wat er na gebruik met je bureaus, tafels of lampen gebeurd. Nu is het wel zaak dat de fabrikant/ leverancier zelf circulair denkt en het niet weggooit na inname. Dus geen verkapte ‘kopen op afbetaling’, maar lease of huur circulair gemaakte producten. Vraag dus goed door wat ze aan einde van de huur met de producten doen.
Bij Frendly Furniture kun je meubilair kopen én leasen! Mooi design dat ook planeet-vriendelijk is. Frendly, kids furniture for interior lovers dat past bij de woonwensen van de moderne, jonge ouder.
The Table maakt niet alleen duurzame producten die je kunt kopen. Ze hebben het ‘Rent the table’- concept waarbij je voor je bijzondere etentje bij je thuis een compleet gestylde tafel kunt huren.
Stap 3: Kijk naar wat er al is
Voor je start met het ontwerpen van een nieuwe ruimte kijk eens naar wat er al is. Laat de creativiteit in je los en zoek zelf naar nieuwe oplossingen met bestaand materiaal.
Dat kan zijn met de producten die je al in huis hebt of op platformen waar producten een tweede leven krijgen. Maak er iets nieuws van, dan krijg je waardevermeerdering en dat is circulair. Gebruik je het in oorspronkelijke vorm dan verleng je de levensduur en dit is super duurzaam.
Kijk ook verder dan alleen de meubels, je kunt zelfs binnenwanden, kozijnen en vloerbekleding hergebruiken.
De kapjes van dit armatuur (de Ardeo van Lartura) werden vervaardigd van gerecyclede kunststof. Van plastic afval naar een design lamp, dat is nog eens waardevermeerdering van grondstof!
Deze glazen binnenwand komt uit een ander kantoor in Nederland. Oogsten of urbanminen noemen ze dat. Zo hebben we de vergaderkamer mooi circulair afgesloten. Een prachtig project in samenwerking met Studio Lime.
Stap 4: Let op de samenstelling van het product
Als een productdesigner rekening houdt met de gedachte wat er gebeurd na gebruik van het product, wordt er op een andere manier ontworpen. Dus let erop dat een product zo ontworpen is dat het gemakkelijk is om het uit elkaar te halen zodat de losse grondstoffen weer hergebruikt kunnen worden.
Nu zijn in heel veel meubels de onderdelen nog verlijmd. Dat is dus een heel goed voorbeeld van hoe het niet moet. Maar ook een houten stoel waar synthetische lak overheen zit is niet goed opnieuw te gebruiken. Zo maak je nog voor het gebruik van het product het materiaal minder waard.
Dit circulaire tapijt van Studio Wae is gemaakt van afval en uitval van productie. Studio Wae verwerkt de tapijttegels tot modulaire kleden, tapijt en akoestische wandpanelen. Helemaal custom made en met sociale impact. Daarmee geeft Studio Wae afval een nieuwe betekenis. Tegels kunnen super gemakkelijk vervangen worden. De overgebleven tegels kunnen terug naar Studio Wae en worden dan bij de producent opnieuw gerecycled.
De circulaire toekomst
Of het nou cradle2cradle heet of circulair, en wellicht komt er in de toekomst weer een ander term, de grondgedachte blijft hetzelfde: closing the loop zonder afvalproductie en zonder de aarde uit te putten. Zo blijven we op de goede weg.
Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Moodo interieurontwerp, Fabrikoos, Frendly Furniture, The Table en Lartura. Hoofdfoto: Studio Lime