Heerlijk hè die zon! Kriebelt het bij jou ook om je huis wakker te schudden, een frisse wind te laten waaien en alles eens lekker om te gooien? Met deze tips maak je niet alleen en goede plattegrond indeling, maar ook nog eens een duurzame en gezonde. Tijd om je huis eens goed onder de loep te nemen met deze 5 tips. 

1. Woonwensen

Om een goed indelingsplan te maken begin je met het maken van een lijstje met je woonwensen. Wat zijn je behoeftes en die van je huisgenoten? Houd je van lekker lang tafelen en/of koken, dan verdienen de keuken en de eetkamer wellicht een grote(re) plek in je huis en maak je de zitkamer wat kleiner. Of ben je een loungende filmfanaat en vragen de televisie en de zithoek juist meer aandacht?
Klopt de hoeveelheid opbergruimte nog? Zijn de kinderen de speelhoek ontgroeit? Heb je een extra werkplek nodig of kan deze juist weg? Allemaal vragen waar je over na kan denken. Het goed inventariseren van je woonwensen is een uitgelezen kans om te ontspullen. Wat heb je nog nodig? Wat kan weg, gerecycled of verkocht worden voor een tweede leven? Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Met deze 10 tips lukt dat makkelijk.

2. Loopruimte

Zorg voor duidelijke looplijnen in de ruimte. Het is niet fijn als je steeds moet slalommen tussen verschillende objecten. Je wil in een ruimte het liefste in een rechte lijn van A naar B kunnen lopen. Probeer een lijnenspel te creëren, let bijvoorbeeld op het middelpunt van een haard of openslaande deuren om je opstelling op uit te lijnen. Een duidelijk lijnenspel geeft rust.

3. Bewegingsruimte

Houd rekening met de menselijke maat. Een voorbeeld: als je aan tafel zit, dan wil je de stoel ook naar achteren kunnen schuiven en om de tafel en stoel heen kunnen lopen. Daarom heb je minimaal 80 cm nodig tussen de rand van de tafel en een volgend object (zoals een muur). Niks zo irritant om zijwaarts schuifelend achter een tafel uit te kruipen. Om deze eetkamer tafel van Arco is voldoende ruimte om te kunnen bewegen.

Arco Duurzame en gezonde plattegrond indeling

4. Daglicht

Maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht in je huis. Dat is niet alleen goed voor je bioritme, de verlichting hoeft dan ook minder aan. Heel energiebesparend. 

Onderzoek de activiteiten in de ruimte en bekijk waar je licht bij nodig hebt. Richt je meubels zo veel mogelijk in het licht. Met zicht op buiten, zie je de seizoenswisselingen en de weersveranderingen, dit heeft een positief effect op je gezondheid. Hier staat de eettafel bij het raam en hoeft deze prachtige hanglamp van Binthout niet aan op klaarlichte dag.

Binthout Duurzame en gezonde plattegrond indeling

5. Intimiteit 

Iedereen heeft het nodig om zich zo nu en dan terug te trekken. Maak daar ook plaats voor in je plattegrond. Dus kijk niet alleen naar de functionele eisen, maar ook naar waar jij en je medebewoners emotionele behoefte aan hebben. Je kunt bijvoorbeeld intimiteit creëren in de zithoek door hem ‘af te sluiten’ door middel van een stoel, roomdivider of een grote plant of plantenwand van hangpotjes. Intimiteit kun je ook creëren door met een transparant gordijn een hoekje te maken. Zoals deze duurzame van A House of Happiness

Veel plezier, succes en geniet van je frisse huis!

A house of happiness Duurzame en gezonde plattegrond indeling

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Arco, Binthout en A House of Happiness.