Je ziet het al in het straatbeeld. Kerst komt eraan! Gezelligheid, samenzijn, uitgebreid eten en… de kerstboom zetten! Toen wij in ons nieuwe huis trokken zag ik het helemaal voor me; een grote kerstboom vol versieringen en lichtjes! Net zoals in di­e nostalgische kerstfilms, lekker royaal! We hebben er nu tenslotte plek voor door de vide … maar waar ik niet aan moest denken is dat we voor zo’n relatief korte periode, zo’n grote boom zouden  omkappen…

Ik wil geen boom ‘vermoorden’!

Op zoek naar een duurzaam alternatief…een kunstboom? Men zegt dat het duurzamer is, maar ik vind het niks om zo’n plastic gevaarte in huis te hebben…

Zelf een boom maken van afvalhout? Eerlijk, zo’n zelfgemaakte boom van afvalhout past niet in mijn plaatje van een warme kerstsfeer. Gelukkig diende het antwoord zich aan via een berichtje op social media; in de buurt zit een duurzame boomkwekerij!

Onze koesterboom

We huren sindsdien een kerstboom met flinke kluit waar we goed voor zorgen; we geven hem water, Hij staat niet te dicht bij de kachel en we spuiten er zeker geen bus chemische nepsneeuw op leeg. Na 1 januari brengen we hem weer terug. Dan mag hij weer lekker de grond in! En als ‘onze’ boom tegen de volgende kerst fit genoeg is, dan gaat hij weer met ons mee. Ik vind het het echt het gezelligste idee wat er is… We koesteren onze boom en elk jaar bij het weerzien is hij weer een beetje groter.

duurzame kerstversiering

Duurzame verlichting

In een boom horen lichtjes, veel lichtjes… het mooiste vind ik echte kaarsjes, maar ik durf niet, zul je zien dat onze kerstboom  in de fik vliegt, nightmare! Gelukkig zijn er tegenwoordig ook energiezuinige led lichtjes die eruit zien als de oude kerstkaars-lampjes van vroeger, het effect is er niet minder om!

Kerstversiering, elke jaar in een andere stijl?

Zoals in veel gezinnen is het ook bij ons een jaarlijks traditie; het versieren van de kerstboom. Ik geniet er enorm van: de kinderen die bij elke versiering die ze uit de doos halen roepen; oooh jaaaa, ik weet nog dat we deze kregen van Oma, of jaaaaah, deze heb ik op school gemaakt etc. Die blije gezichtjes als er steeds een item te voorschijn komt waar ze een herinnering aan hebben is echt goud.
Vandaar dat ik ook niet  snap waarom sommige mensen elk jaar een geheel nieuwe collectie kerstversiering aanschaffen en de ‘oude’ versiering wegdoen… de afvalberg wordt groter en de productie voor nieuwe decoratie groeit ook onnodig hard.

Oud v.s. Nieuw

Ok… soms sneuvelt er wat of zoals bij ons het geval is; de boom groeit. Dan wil je toch graag de boom kunnen vullen. Heb je toch iets nieuws nodig? Kijk dan eens bij de kringloop. Je vindt daar de meest prachtige, authentieke kerstversiering. (Stiekem het enige positieve aan het feit dat sommige mensen vaak hun kerstboom decoraties vervangen 😉 ) Nog een voordeel het scheelt ook veel geld! Ook een leuke plek voor authentieke kerstversiering is Aan de Punt, hier kan je van alles vinden voor je kerstboom.

duurzame adventskalander

Kerst met kids!

Nog een fijne tip als je kinderen hebt; wij markeren de dagen vanaf 1 december naar kerst altijd met een adventskalender. Elke dag een vakje! En ja, daar horen ook chocolaatjes bij, maar niet perse elke dag. We recyclen elk jaar dezelfde adventskalender. Deze is gemaakt van hout met laatjes waar de nummers 1-24 op staan. Zo hoeven we niet elk jaar een nieuwe te kopen. De chocolaatjes wisselen we af met briefjes zoals; vanavond mogen jullie kiezen wat we eten, een extra filmavond, of marshmallows roosteren buiten. De meest briljante is nog altijd; je krijgt dubbel betaald voor klusjes. In een dag het hele huis spik en span… win-win en opgeruimd de kerst in!

Fotocredits: Jet van der Graaf Duurzame interieur concepten