Ben je op zoek naar duurzame vloer(bedekking) voor de woonkamer, slaapkamer of een andere ruimte in je huis? Laat je inspireren! In deze blog zetten we een aantal verschillende mogelijkheden op een rij en laten we zien welke aspecten een rol spelen bij een weloverwogen keuze.

Duurzame keuze

Hout, linoleum, gietvloer of tegels? Of toch tapijt, kurk of sisal. Ga jij liever voor een harde of een zachte vloer? Dit is afhankelijk van de ruimte waar de vloer komt te liggen. Vragen zoals “Wordt de vloer nat? Komt er vaak zand mee naar binnen?” spelen een rol bij de keuze voor de vloer. Een vraag die moeilijker te beantwoorden is: welke vloer is duurzaam? Het meest duurzaam is om een vloer zo lang mogelijk te gebruiken. Dus niet onnodig vervangen. Wil je toch een andere vloer, neem dan het volgende in overweging. 

  • Opknappen: Heb je echt een nieuwe vloer nodig of kan je een bestaande vloer opknappen? Bijvoorbeeld door het hout te schuren en opnieuw te behandelen, tapijttegels te vervangen of je linoleumvloer met een speciale behandeling op te knappen. Misschien is er maar een deel van de vloer aan vervanging toe en kan de rest behouden blijven. Wees creatief!
  • Tweedehands: Kijk ook naar tweedehands vloeren. Dit is een hele duurzame keuze omdat het al bestaat en er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn. 
Forbo marmoleum vloer

Nieuwe duurzame vloer

Beslis je toch voor een nieuwe vloer te gaan, let dan op de volgende aspecten:

  • Productie: Welke grondstoffen zijn nodig om de vloer te produceren en wordt er geen schade aan de omgeving toegebracht? Let ook op de hoeveelheid energie die nodig is om de vloer te produceren en het transport. Komt het van ver of van dichtbij?
  • Materiaal: Is de vloer gemaakt van natuurlijke stoffen, die soms juist weer veel land en water nodig hebben waardoor ze minder duurzaam zijn? Of is de vloer gemaakt van kunststoffen, waarbij soms giftige gassen vrijkomen?
  • Keurmerk: Let bij het kopen van een nieuwe vloer erop of het een keurmerk bezit, zoals het FSC-keurmerk voor gecertificeerd hout afkomstig uit duurzaam beheerd bos.
  • Ondervloer: Een goede ondervloer is belangrijk voor de levensduur van je vloer. Het zorgt voor minder slijtage.
  • Onderhoud: Door je vloer goed te onderhouden gaat hij langer mee. Gebruik wel een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel.
PUUR! & Duurzaam duurzame vloer
Mosa Terra tegels blauw

Verschillende duurzame vloeren

Marmoleum

Marmoleum, de linoleumvloer van Forbo is, samen met ongelakt hout, de meest duurzame vloerbedekking ter wereld. Dit heeft de Universiteit van Leiden onderzocht door middel van een levenscyclusanalyse (LCA). Marmoleum gaat lang mee en is slijtvast. Daarnaast bestaat het voor 97% uit natuurlijke materialen zoals lijnzaadolie, hars en jute. De overige 3% komt van de pigmenten en de lak die niet van natuurlijke oorsprong zijn. En de vloer wordt in Nederland geproduceerd!

Studio Wae

Vloerkleden en vloerbedekking, 100% geproduceerd van reststromen! Dat is wat Studio Wae maakt. Zij zijn een samenwerking aangegaan met drie duurzame vloeraanbieders Interface, Tarkett (Desso) en Forbo. Van hun productie-uitval maakt Studio Wae modulaire tapijttegels en bijzondere kleden, geïnspireerd op Escher. De productie is in Utrecht door mensen met beperkte werkgelegenheid. 

PUUR! en Duurzaam

Ben je toch meer gecharmeerd van een gietvloer of PVC vloer? Ook op dit gebied wordt aan duurzaamheid gewerkt. De gietvloeren van PUUR! en Duurzaam zijn gebaseerd op secundaire grondstoffen die herwonnen worden uit de hoogovenindustrie. En alle tapijt en PVC vloeren van dit merk zijn recyclebaar. 

StudioWae Circulair vloerkleed

Uiteraard zijn er nog meer duurzame opties voor je vloer zoals bijvoorbeeld kurk, sisal of wol. Ga je liever voor tegels? Bekijk dan de tegels van Mosa eens.

Neem voor meer informatie over duurzame vloeren een kijkje bij Milieucentraal of Duurzaam Thuis.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Forbo,  PUUR! en Duurzaam, Mosa en Studio Wae.