We proberen allemaal meer gezondere keuzes te maken. Dit uit zich meestal op het gebied van voeding en beweging; minder vetten en suikers, minder in de auto (wat met de huidige brandstof prijzen naast een beter milieu en meer beweging nog meer voordeel oplevert) en meer met de fiets of wandelen. Of misschien ben je zelfs begonnen met hardlopen of een andere sport.
 Maar hoe zit het met de gezondheid van je huis? Hoe is je binnenklimaat? Hoe gezond is de lucht die je daar inademt? Heb je genoeg groen in huis?
Groen in huis
Om te beginnen is het goed om eens stil te staan bij welke stoffen je allemaal in je huis hebt gebuikt. Welke stoffen zitten er in je verf? Uit welke materialen is je vloer gemaakt etc… Veel materialen in huis hebben namelijk de nadelige bijkomstigheid dat er nog giftige stofjes uit ontsnappen… en dat wil je natuurlijk niet of in ieder geval zo min mogelijk. Dus hoe kun je zorgen dat er een fijne en gezonde balans komt in de luchtkwaliteit in je huis?
Planten!
Want wist je dat planten een hele grote bijdrage leveren aan de kwaliteit van je binnenklimaat? In onze – inmiddels van onder tot boven geïsoleerde – huizen ontbreekt het vaak aan voldoende zuurstof en luchtvochtigheid. Terwijl we dat juist zo hard nodig hebben in huis. De CO2 die wij overdag produceren zetten planten om in zuurstof, magic toch? En er zijn zelfs planten die chemische stofjes uit de lucht kunnen opnemen. Ook zorgen planten voor een prettige luchtvochtigheid. En… planten geven je overall een goed gevoel en werken stress-verlagend.
Met deze helpers krijg jij niet lekker veel groen in huis maar ook een goed binnenklimaat!
Hoe kies je de beste planten voor een fijn binnenklimaat
Natuurlijk moet je een plant mooi vinden om naar te kijken, het hoeven niet allemaal masters of co2converters te zijn, het oog wil ook wat! Maar er zijn wel een aantal planten die je extra helpen met je luchtonderhoud… en hoe handig; deze planten zijn ook nog eens super makkelijk om in leven te houden, dus als je geen groene vingers hebt, no stress!
De vrouwentong: jaja, deze plant was lange tijd een no-go want in interieurland had deze plant het etiket Super-Lelijk! Inmiddels volledig gerehabiliteerd, en dat is maar goed ook want deze plant zet juist koolmonoxide (een hele giftige stof!) om in extra zuurstof. Dus: gun jezelf een mooie pot of bak waar hij in kan en je hebt er een groene vriend bij.
Alöe Vera: Een echte win-win-win plant! Hij zuivert de lucht van chemische stofjes en geeft je een seintje als de lucht in je huis vervuild is want dan verschijnen er bruine plekjes op de plant. Is je plant flink gegroeid, schroom niet om een stukje blad af te snijden en open te maken, de doorzichtige gelachtige stof die in het blad zit, is heerlijk verkoelend en hydraterend voor je huid. Echt een weldaad na een zonnige dag buiten. Er zijn ook mensen die het eten maar je moet wel van de smaak houden. Door een smoothie doen kan natuurlijk ook.
Groene helpers
Klimop: Dit is een beetje de koning onder de luchtzuiveraars wat mij betreft; Hij haalt niet alleen schadelijke stoffen zoals benzeen en trichloorethyleen uit de lucht maar ook formaldehyde! Formaldehyde komt vrij uit spaanplaat, meubels en textiele stoffen en komt dus echt heel vaak voor in de meeste huizen. Ook is de klimop een goede schimmelbestrijder. En je kunt dus je eigen eco afwasmiddel maken met deze veelzijdige plant. Hier vind je het recept!
De Lepelplant: Deze komt vaak voor in de lijstjes met beste luchtzuiverende planten, je ziet ze ook steeds meer op kantoren (ook daar ontbreekt het veelal aan het gezond en prettig binnenklimaat)
De Rubberplant; en als afsluiter deze beauty: zo mooi! Hij zuivert allerlei giftige stofjes en geeft er hele zuivere zuurstof voor in de plaats terug. Het is een makkelijke plant (gelukkig!) en kan ook op een iets donkerder plekje staan.
Genoeg keuze… en er zijn nog veel meer zuiverend planten. Zet ze lekker bij elkaar voor een maximaal effect; dan wordt het ook nog eens een rustgevende eyecatcher in je interieur!
Fotocredits: Headerfoto: Prudence Earl on Unsplash, Vrouwentong: aczel shutterstock, Rubberplant & Alöe Vera Photo by Severin Candrian on Unsplash, Klimop Photo by Federica Galli on Unsplash, Lepelplant: Photo by Jungle Space on Unsplash