Iedereen wil het liefst een uniek en persoonlijk interieur en vooral niet een interieur dat zo uit een etalage lijkt te komen. Goed nieuws; een uniek en persoonlijk interieur creëer je heel makkelijk door het gebruik van tweedehands meubelen. En het is niet trendgevoelig dus als je het goed doet gaat je interieur heel lang mee.

Waar let je op bij het speuren naar tweedehands items voor je huis? 

Het is net als met je kleding; breng eerst in kaart wat er nog ontbreekt in je interieur. Wat mis je aan kleur? Mis je warmte, gezelligheid of eenheid? 

Als je warmte en gezelligheid mist kijk dan eens naar de kleuren die je in je huis hebt. Kan je misschien iets warmere kleuren toevoegen of ergens een mooi behang aanbrengen? En qua materiaal? Heb je vooral ‘koude materialen’ zoals metaal, glas en  kunststof? Vul deze dan aan met ‘warme materialen’ als hout, riet, wol en stof. Met verlichting op de juiste plekken kan je ook meer warmte brengen. 

Tweedehands items en print in interieur
Tweedehands items in interieur

Waar speur je tweedehands?

Het begint met geduld. Geef jezelf de tijd om items bij elkaar te speuren. Een open deur, maar tweedehands is niet op bestelling. En dat maakt het juist zo leuk. Want hoe kicken als je ineens die ene lamp tegenkomt of die stoel waar je interieur nét op zat te wachten. 

Kringloopwinkels zijn sinds Corona een walhalla want mensen zijn echt massaal aan het opruimen geslagen. Het is dus zeker de moeite waard om een kringloop te bezoeken. Ik ga zelf het liefst naar kringloopwinkels buiten de Randstad. Daar vind je vaak net iets originelere spullen. Je hebt ook een fijne kringloop app die aangeeft waar in de buurt kringloopwinkels zijn. Op dit moment zijn mijn favorieten De kringloper in Almere en Hilversum en kringloopwinkel Vintage & more in Leiden. 

Marktplaats is natuurlijk ook altijd fijn speuren. En veilingen zijn een absolute aanrader als je van speuren houdt. Je kan daar ook onder de 500 euro mooie items kopen. En bieden is zo leuk en spannend. Belangrijkste tip voor het bieden; bepaal van tevoren hoe hoog je maximaal wilt bieden. Een leuke veiling is veilinggebouw de Zwaan. In een mooi grachtenpand aan de Keizersgracht, 5 verdiepingen hoog, met helemaal bovenin de design afdeling. Veilinghuis Peerdemans in Utrecht is ook een aanrader. Venduhuis de Eland in Diemen is een leuke veiling met in het souterrain lost&found koffers van Schiphol waar je op kan bieden. 

Veiling Eland de Zon in Diemen
Veiling Eland de Zon in Diemen

Een tweede leven voor je meubilair

Ben je uitgekeken op een meubelstuk dat nog prima een tweede leven mee kan? Kijk eens of je dat item in een andere context weer nieuw leven in kan blazen. Door het een nieuwe kleur te geven of er iets aan toe te voegen. Bijvoorbeeld bij een bank mooie kussens in een andere stijl of andere contrastkleur toe te voegen. Of de muur achter de bank een andere kleur geven of behangen. 

Ben je er écht klaar mee? Zet het als ‘gratis af te halen’ op Marktplaats. Daar maak je iemand anders heel blij mee en daardoor je zelf ook!

Vind je het heel lastig of heb je er geen tijd voor? Ik help je graag verder! Voor meer over mij, ga naar mijn profielpagina.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Sjoukje Bonekamp.