Deze week is het weer de Week van de Circulaire Economie. Een hele week lang zijn er door het helen land inspiratie-en netwerkevents om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Maar wat is een circulaire economie nu precies?
In een circulaire economie gaan we zuinig en slim om met grondstoffen en producten. Afval bestaat niet, alles heeft waarde. Aan het einde van de levensduur worden materialen en producten niet weggegooid maar gaan ze weer de kringloop in. Zo maken we samen de cirkel rond!
Veel producenten en merken zijn druk bezig om meubels een tweede leven te geven en producten zo te ontwerpen dat ze makkelijk een tweede, derde, of vierde leven mee kunnen of dat de grondstoffen oneindig opnieuw kunnen worden gebruikt. Benieuwd welke keuzes jij als consument kan maken?
Circulair met tweedehands
Het kopen en opknappen van tweedehands meubels is de meest duurzame optie die jij kunt kiezen om bij te dragen aan de circulaire economie. Door te kiezen voor tweedehands meubels, verminderen we de vraag naar nieuwe productie en verminderen we afval. Neem eens een kijkje op Reliving en Markplaats Â
Geef ook jouw meubels een tweede leven via een van deze platformen of de kringloop als jij klaar bent met jouw tafel, stoel of bank. Er  is altijd wel iemand die er weer lang plezier van kan hebben. Bovendien kan de volgende eigenaar aan de slag om het meubel te pimpen om er een heel persoonlijk en uniek item van te maken!
Dat pimpen van meubels hoef je niet eens perse zelf te doen. Ben je niet handig, maar wil je wel graag een bijdrage leveren aan de circulaire toekomst? Er zijn leuke ondernemers die het upcyclen met liefde, aandacht en plezier voor jou doen. En wat voor een prachtige unieke meubels haal je dan in huis!
Neem bijvoorbeeld deze geupcyclede stoelen, welke met liefde en aandacht geschilderd zijn door The Upcycled Collection. En wat als je vintage meubels een eigentijdse twist kon geven? The Vintage Vibe maakt vintage meubels met een uniek en tijdloos design.
Zelf aan de slag met je tweedehands vondst
Wil je zelf aan de slag om tweedehands meubels te pimpen, dan heb je ook niet veel nodig. Via marktplaats haalden Studio K2K gratis een buffetkast op die smeekte om een tweede leven. Met een schuurpapiertje en een goede lik verf is het in ons huis nu het visitekaartje van het circulair omgaan met meubels! Ga voor het 6-stappenplan van deze duurzame buffetkast naar Studio K2K
Circulair met nieuwe producten
Dat je ook ‘gewoon’ mag kiezen voor nieuwe producten en toch heel circulair bezig kunt zijn laten de ondernemers zien die in het productieproces gebruik maken van eerder gebruikte materialen.
Neem het 100% Nederlandse bedrijf Spoinq. Zij kiezen heel bewust voor hergebruik van materialen, zoals stof geweven van gerecyclede PET. Of beter nog door hergebruik van een compleet stalen onderstel voor een tafel.
Ook sluiten steeds meer merken hun materialenkringloop aan het einde van de keten. Waardoor de materialen aan het einde van de levensduur weer een tweede leven krijgen. Een mooi voorbeeld zijn Auping en Beddaffair die het beiden mogelijk hebben gemaakt dat zowel synthetische matrassen als matrassen van natuurlijke materialen aan het einde van de levensduur worden ingenomen en weer recycled kunnen worden.
Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van Spoinq, The Upcycled Collection, Studio K2K en Bedaffair.