Het zit er al een beetje aan te komen… op de dagen dat het wat warmer wordt stijgt de temperatuur langzamerhand binnenshuis ook… en dat is niet altijd gewenst. Hoe kun je er nu voor zorgen dat het binnenklimaat in huis aangenaam blijft? Zowel in de hete zomers als in de koudere winters.

Alles valt of staat natuurlijk met de isolatie van je vloer, muren en dak en bijvoorbeeld het plaatsen van triple glas. Bouw je bijvoorbeeld een nieuw huis? Denk dan eens aan natuurlijke isolatiematerialen zoals wol, jute en vlas. Ook bestaande daken kun je van binnenuit prima isoleren met echte wol in plaats van glaswol.

Ventilatie

In het gebruik van je huis kun je natuurlijk ook veel sturen als het gaat om het beheersen van het binnenklimaat. Op de echt hete dagen alles dichthouden, ook gordijnen (en/of luiken, helemaal ideaal) en alleen ‘s nachts en in de hele vroege ochtend lekker alles opengooien. Dan kan het huis zijn warmte kwijt. Ventileren is zeker essentieel voor een prettig en gezond binnenklimaat maar ook het gebruik van natuurlijke materialen maakt het allemaal een stuk aangenamer in huis.

leem gestucte wand

Leem

Zo ben ik een enorme liefhebber van leem. Wij hebben hier in huis een enorme met leem gestucte wand die doorloopt via de vide naar de eerste verdieping. Leem is een heerlijk natuurlijk product dat accumulerend werkt. Dit betekent dat het vocht opneemt als het te vochtig is en weer afstaat als het binnen te droog wordt. Als je, zoals wij, wandverwarming hebt laten aanleggen dan is leem helemaal je beste vriendje. Het houdt de warmte namelijk lekker lang vast en straalt het heel gelijkmatig af. De verwarming is met 17 graden al heerlijk aangenaam en dat scheelt enorm in verbruik…

Eerlijk? In eerste instantie zag ik leem niet eens zo zitten. Ik had er een enorme geitenwollen sokken associatie mee, maar dat is allang niet meer terecht! Inmiddels zijn er zoveel mooie afwerkingen voor leem. Er zijn ook steeds meer verven in alle kleuren te krijgen die de accumulerende werking van leem waarborgen… ik kreeg alsnog keuzestress;-)

Vloer

Ook de materiaalkeuze voor de vloer draagt natuurlijk bij, want wat voelt nu fijner als het bijvoorbeeld heel warm is: een kunststof vloer zoals laminaat of PVC of een vloer van bijvoorbeeld hout of linoleum? Die laatste twee ‘ademen’ heerlijk mee met zowel warme als koude temperaturen en maken het binnen aangenaam.

groen in huis voor een beter binnenklimaat
mooi begroeide tuin

Planten

Maar er is nog veel meer wat je kunt doen! Zorg voor voldoende groen in huis; planten zorgen voor een fijn gebalanceerd binnenklimaat en zijn vochtregulerend. Zorg ook buiten voor voldoende groen! Heb je een tuin? Tegels eruit, planten, en het liefste ook bomen, erin! Dat scheelt echt heel veel in de zomer als de temperaturen oplopen. In de winter is het juist veel minder koud in een mooi begroeide tuin… en de diertjes zoals vogels, vlinders, bijen en egels zijn je het hele jaar door dankbaar!

Wol

Verder kun je denken aan bijvoorbeeld wollen kleden op de vloer, heerlijk warm en isolerend in de winter, maar ook in de zomer aangenaam. Kijk maar eens naar de landen die in de woestijn liggen, wol wordt daar veelvuldig gebruikt omdat het fantastisch isoleert!

planten en bomen in een tuin

Linnen

Linnen vind ik persoonlijk ook heel fijn. Het is licht, het ademt en is prachtig als raambekleding. Weliswaar niet isolerend, maar het combineert bijzonder goed met bijvoorbeeld houten jaloezieën. En als je triple glas hebt, dan isoleert dat glas al enorm!

Eigenlijk is het heel logisch om voor natuurlijke materialen te kiezen; die reageren het beste op alle temperatuur- en vochtverschillen… en echt, dat voel je meteen! Een duurzame interieur stylist kan je altijd helpen met het zoeken naar de juiste materialen. Zo kun je de kwaliteit van je binnenklimaat flink verbeteren. Kijk op mijn pagina voor meer informatie!

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Jet van der Graaf.