Voor veel mensen is het vaste prik: zodra de feestdagen in zicht zijn een kerstboom kopen. En het is ook een gezellig ritueel: een kerstboom uitzoeken en daarna optuigen onder het genot van een glaasje warme chocolademelk. Maar heel duurzaam is het niet om een boom te kweken, die een paar weken binnen te zetten en daarna weer weg te gooien. Daarom ben ik op zoek gegaan naar creatieve en duurzame alternatieven voor de traditionele kerstboom.

Adopteer een kerstboom

Wil je het liefst gaan voor een ‘echte’, dus levende kerstboom? Dan is een adoptieboom de beste keuze. Je haalt je kerstboom op bij een kwekerij en brengt deze na de feestdagen weer terug naar de kweker. Daar groeit de boom verder en het jaar erop kun je jouw eigen boom weer ophalen. De adoptieboom gaat zo’n 5 jaar mee. Bij adopteereenkerstboom.nl en beterboompje.nl huur je een biologische kerstboom, die in januari weer wordt terug geplant.

Heb je zelf een tuin? Dan kun je er ook voor kiezen om een kerstboom met kluit te kopen, deze na de feestdagen in je eigen tuin te zetten en het jaar erop weer in huis te halen. Heb je er de rest van het jaar ook nog plezier van!

duurzame kerstboom beterboompje

Maak je eigen kerstboom

Ik hou er zelf van om dingen zelf te maken, dus jaren geleden heb ik mijn eigen kerstboom gemaakt van houten latten. Elk jaar is het weer leuk om ‘m van zolder op te halen en weer in elkaar te schroeven. Ook fijn: de boom heeft geen naalden, dus je hoeft niet bang te zijn voor een prikker in je sok. Ga je met hout aan de slag? Zoek dan eens bij jou in de buurt naar reststromen hout of bijvoorbeeld sloophout. Zo hoeven er voor jouw zelfgemaakte kerstboom geen bomen gekapt worden.

Maar je kerstboom hoeft niet van hout gemaakt te zijn, je kunt ook op andere manieren zelf een kerstboom maken. Bijvoorbeeld door met washi-tape de vorm van een kerstboom op de muur tekenen, of wie weet bedenk jij nog wel iets heel anders?

Ben jij ook creatief en handig? Dan is zo’n zelfgemaakte boom vast iets voor jou!

Maak je eigen duurzame houten kerstboom
Duurzame alternatieve kerstboom

Koop een alternatieve boom

Niet zo’n held met zaag en schroefmachine? Dan kun je ook kijken of je een alternatieve boom kunt kopen. Bijvoorbeeld net zo’n latjesboom als die van mij. Maar er is nog veel meer te krijgen. Kijk natuurlijk eerst weer bij de kringloop of op Marktplaats, om te zien of je een tweedehands variant kan kopen. Zo belast je het milieu het minst. Ook ons nieuwste lid Studio Perspective heeft een leuke duurzame kerstboom gemaakt van restanten oud ijzer en met de hand gebogen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Maak een kersttafereel

Voor de gezellige kerstsfeer in huis heb je eigenlijk niet eens een kerstboom nodig. Je kunt ook met wat spulletjes die je al hebt en wat takken uit de tuin een leuk kersttafereeltje maken. Zet een kaarsje bij wat dennentakken, vul aan met besjes en andere winterse spullen, en je hebt ook al die kerstsfeer in huis. En je hebt er niks nieuws voor hoeven kopen, ideaal!

duurzame kersttafel
Duurzame kersttafel

Koop een tweedehands kunstkerstboom

Wil jij toch liever een kunstkerstboom in huis halen? Kijk dan eens bij de kringloopwinkel of op Marktplaats of je een tweedehands exemplaar kunt vinden. Dit moet vast lukken, want er worden er elk jaar heel wat weggedaan.
Een nieuwe kunstboom is pas milieuvriendelijker dan een levende boom als je hem minimaal 9 jaar gebruikt met kerst. Kies daarom in elk geval voor een boom van goede kwaliteit.

Dubbel duurzaam

Na schatting worden er jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kerstbomen weggegooid. In Rotterdam hebben ze hier iets  op bedacht. Na kerst lever jij je boom in bij een van de  gemeentelijke inzamelpunten. VanHier maakt hier dan weer mooie circulaire producten van. Woon jij niet in Rotterdam maar wil toch meedoen? Geef de bomen een tweede leven en bestel hier alvast je kerstversiering voor volgend jaar!

VanHier circulair product

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk Studio Hoppa, Jessica Delp, Sweta Meininger, Studio Perspective en VanHier.