Het is tijd voor kleur in je interieur. Of je nu meer van het subtiel kleurgebruik bent,  van warme aardse tinten houdt of dat het je niet gek genoeg kan met knallers. Kleur is voor iedereen én juist met kleur kun je duurzame keuzes maken.

Kleur brengt rust

Wil je dat je huis rust uitstraalt, dan is kleur je beste vriend. Kies allereerst een basiskleur die echt bij jou past. Zorg ervoor dat het grootste gedeelte van je interieur (ongeveer 70%) in die kleur of tint is. Je kunt ook met net iets lichtere of donkere tinten werken. In dat geval pas je het ton sur ton principe toe. Hierdoor heb je hele subtiele kleurnuances zonder dat het druk wordt.

Daarnaast kun je heel goed dingen laten wegvallen of juist accentueren door middel van kleur. Als je zowel de muur als het kastje schildert in dezelfde kleur valt het kastje weg en worden de kleurrijke kandelaren echte eyecatchers. De krijtverf van Betonlook.nl (let op niet volledig ecologisch door toevoeging van Alkydemulsie) of de volledig ecologische variant van Amazona is perfect als je zowel de muur als houtwerk wilt schilderen in dezelfde tint. Geen gedoe met verschillende verfsoorten en kleurverschil, je verft gewoon van het kastje naar de muur.

kleur, interieur, duurzaam, tips, interieur kleur, colour, the substitute, betonlook, interieurinspiratie
kleur, interieur, duurzaam, tips, interieur kleur, colour, the substitute, betonlook, interieurinspiratie

Opposites attract

Houd je van natuurlijke kleuren en materialen maar ben je bang dat het misschien te saai wordt? Zorg dan dat je een tegenovergestelde kleur, ook wel complementaire kleur genoemd, toevoegt aan je pallet. Kies je voor bijvoorbeeld blauw als basiskleur, voeg dan een geeltint of juist zachtroze toe. Zo krijg je een speels effect en voorkom je dat het saai wordt. Zo gaan oranje/roze/geel erg goed met blauw/grijs, vinden groen en rood/paarse tinten elkaar heel leuk en versterken ook geel en paars elkaar.

kleur, interieur, duurzaam, tips, interieur kleur, colour, the substitute, betonlook, interieurinspiratie, opposites
kleur, interieur, duurzaam, tips, interieur kleur, colour, the substitute, betonlook, interieurinspiratie, opposites

Kies voor kleur in je meubels

Is je huis iets donkerder, houd je meer van rustige wanden of is het niet mogelijk om kleur aan te brengen op de wanden? Kies dan voor kleurrijke meubels. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Zo kun je bij The Upcycle Collection verschillende meubels in deprachtigste kleuren  kopen waardoor verweesde eenlingen en onverkoopbaar overschot van de kringloop weer een nieuw leven krijgt. Ook Nel heeft mooie meubels met volle intense kleuren. En nog leuker, alle meubels worden volledig duurzaam geproduceerd in Nederland. Zet er gezellige kleurrijke bijzettafeltjes bij en je hebt een vrolijk geheel, zonder dat je aan de wanden hoeft te komen.

Kan het voor jou niet kleurrijk genoeg? Dan kun je op de wanden ook voor kleur gaan. Let dan wel goed op de verhouding, de intensiteit van de kleuren en de hoeveelheid kleur die je wil gebruiken. En onthou ton sur ton geeft rust en complementaire kleuren maken het spannend.

kleur, interieur, duurzaam, tips, interieur kleur, colour, the substitute, nel, meubels, muren, details, groot, klein, interieurinspiratie

Kleurrijke accessoires maken het af

Juist met details kun je heel veel kleur, warmte en gezelligheid toevoegen aan je interieur. Kleurrijke kussens in één of meerdere tinten, een schilderij aan de muur of een prachtige vaas, zoals deze van Foekje Fleur, komen goed tot hun recht in combinatie met een rustige basis. Of kies ook hier weer voor kleurcontrast, zoals diep paars tegen een blauwe wand, net als dat Saudade Collective heeft gedaan.

Zo voeg je niet alleen power toe aan je interieur, maar ook aan de interieurbranche. De collectie van Saudade is niet alleen prachtig, maar wordt ook op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd en zet de makers in haar kracht. Dat is pas power!

kleur, interieur, duurzaam, tips, interieur kleur, colour, the substitute, saudade collective, vaas, accessoires, interieurinspiratie

Voordat je begint met kleur, bedenk allereerst wat bij jou en bij je huis past. Veel of weinig kleur. Wil je veel kunnen wisselen? En hoe heeft de zon invloed op jouw huis? Op basis hiervan kun je aan de slag met een goed kleurenplan voor je eigen huis.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van (van boven naar onder): Betonlook – fotograaf Sabine Dannenberg – omslagfoto en blogfoto, De Ontwerpboer (gouden kleurvlak), A House Of Happiness, Nel, The Upcycle Collection, Foekje Fleur via Licht&Fijn en Saudade Collective (fotograaf Heidi Willems)