Witte muren of kleur op je muren, wat heeft jouw voorkeur? Als ik mag kiezen dan ga ik voor kleur. Kleur geeft namelijk sfeer aan je huis en laat je huis écht als een thuis voelen. De combinatie van kleuren heeft invloed op de ruimtelijke ervaring van de kamer. Zelf word ik simpelweg vrolijk van kleur in huis, vooral op grijze dagen, als het donker is of als ik niet zo lekker in mijn vel zit. Kleur doet echt wat met je humeur.

En tuurlijk wit kun je met alles combineren, wit is licht en wit is – kortom – makkelijk. Maar wit is ook koel en zonder de juiste styling kan een witte ruimte onaf voelen. En ook nog eens: op witte muren zie je vlekken en krassen extra goed.

Fel of pastel?

Bij ons in huis zijn witte muren een zeldzaamheid. In de woonkamer zijn de muren grijsgroen en lichtroze. De hal is licht- en donkergroen én heeft een kleurrijk behangetje op de meterkast. De werkkamer heeft bordeauxrode muren. Goed, mijn punt als kleurambassadeur is waarschijnlijk inmiddels wel duidelijk.

Muur in een lichtgroene kleur
Muur in een groene kleur bij Studio Hoppa thuis

3 Tips voor kleur op je muren

Vind je het moeilijk om kleur toe te voegen aan je muren? Dan heb ik 3 tips voor je.

1. Kies warme of juist koele kleuren

Is je kamer op het westen of noorden gericht? Ga dan voor warme kleuren als roze, rood of geel. Bevindt jouw kamer zich op het oosten of zuiden? Kies dan voor koele kleuren als blauw, groen of pastelkleuren.

2. Ga niet voor trendkleuren

Tuurlijk, het is leuk om de kleuren van het jaar in je interieur te gebruiken. Maar passen ze ook bij de ruimte, de manier waarop je de ruimte gebruikt en bij je meubels en accessoires? Ja? Dan lekker doen. Niet? Kies dan óf een andere kleur of pak de hele ruimte aan. Maar beter is nog nummer 3:

3. Kies iets wat je echt mooi vindt

Alleen jij (en je eventuele huisgenoten) hoeven in je huis te wonen, dus kies vooral een kleur die je zelf mooi vindt. Trendkleur of niet, ga er gewoon voor! En dan niet dat ene kleine muurtje, nee pak het groots aan en geef die lange wand een kleur. Of doe eens gek en neem ook het plafond mee. Of draaf ik nu door?

En tuurlijk, als jij wit wel een mooi canvas vindt voor de rest van je meubels en accessoires, dan verf je je muren toch gewoon lekker wit. Het is jouw huis!

Kies voor duurzame verf

Ben je om? Ga je voor kleur? Kies dan voor een duurzame muurverf. Bijvoorbeeld van RAW Paints. RAW Paints verkoopt verfpoeder dat je zelf met water aanmaakt. RAW Paints is een verfpoeder voor alle soorten muren, zowel binnen en buiten. Het kan alles wat een andere muurverf ook kan, maar is vrij van vluchtige oplosmiddelen en water. Het vervoer kost zo veel minder energie.

Of kies voor de muurverf van EcoCoatings. Dit is een winkel en webshop die verschillende merken duurzame verf verkoopt, waaronder Graphenstone. Verf van Graphenstone bestaat uit kalkverf en grafeen. Deze ingrediënten absorberen CO2 en zorgen voor energiebesparing.

Muur die een roze kleur geverfd wordt door duurzame verf van RAW Paints
Duurzame verf van ecocoatings in een donkergroene kleur

Je kunt ook gaan voor krijtverf voor op de muur van Amazona. Amazona krijtverf bevat uitsluitend natuurlijke pigmenten en is 100% ecologisch, en dus volledig biologisch afbreekbaar.

Een andere optie is nog verf van Fairf. Fairf bestaat uit muurverven en lakken op waterbasis zonder meetbare concentraties oplosmiddel. De verf droogt snel en is bijna geurloos. De binder is gemaakt van plantaardig materiaal. Ook bevat de verf geen oplosmiddel of schadelijke stoffen.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Studio Hoppa, RAW Paints en EcoCoatings.