Mei Plasticvrij: 4 tips voor je interieur

Mei is weer van start,  en denk je aan mei, dan zeg je in één adem: Plasticvrij. Inmiddels is het terugkerende initiatief niet meer weg te denken. Tijdens mei plasticvrij probeer je de gehele maand zo plasticvrij als mogelijk te leven en hiermee de plastic afvalberg te verminderen. In deze blog deel ik 4 verrassende tips zonder plastic voor je interieur.

1. De muren

Wist je dat bijna iedereen (vaak onbewust) plastic op de muren smeert? Vrijwel iedere synthetisch gemaakte verf bevat plastic. Dit is niet alleen slecht voor de natuur, maar ook voor het huis en je eigen gezondheid. Muren en ruimtes horen te ademen en dat lukt niet meer als je het dichtsmeert. Gelukkig zijn er veel natuurlijke alternatieven die wél goed voor alles en iedereen zijn en zeker niet onderdoen aan de kwaliteit. Denk aan kalkverf, leemverf of leemstuc van bijvoorbeeld Betonlook en Tierrafino. Wil je naast verf een andere structuur aanbrengen op je muren, plak dan eens vilt op de muren. En zo binnen, zo buiten. Heb je buiten nog wat achterstallig schilderwerk, gebruik ook daar de plasticvrije variant voor. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan Moose Färge, die haar oorsprong in Zweden vindt.

Mei Plasticvrij, mei plasticvrij, interieurtips, interieurinspiratie, plasticvrij interieur, the substitute, viltopdemuur

2. Op de vloer

De PVC vloer heeft een behoorlijke opmars gemaakt afgelopen jaren. En dat is ook niet gek natuurlijk. Het wordt vaak aangeraden in combinatie met een vloerverwarming, is sterk en wordt om haar levensduur vaak ook duurzaam genoemd. Maar PVC is zeker niet de enige vorm van vloeren die geschikt is voor vloerverwarming, in tegendeel. Een echt houten vloer, een vloer van kurk, een organisch geproduceerde vloer van Wineo of marmoleum van Forbo, zijn wat kwaliteit minstens net zo goed, bevatten geen plastic en zijn zeer geschikt voor vloerverwarming.

3. Voor de ramen

Veel gordijnen zijn gemaakt van synthetische stoffen. Tijdens het produceren, maar ook wassen en gebruiken van de gordijnen, komen er microplastics vrij. Die microplastics wil je zoveel mogelijk vermijden en in ieder geval de huidige aantallen niet vergroten. Kies daarom tijdens Mei Plasticvrij voor gordijnen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld de prachtige linnen gordijnen van By Mölle. En kies je, om wat voor reden dan ook, toch voor synthetisch? Ga dan voor de circulaire stof van A House of Happiness. Deze stof is volledig opgebouwd uit snijafval en plastic flessen. Dan is er in ieder geval niet nieuw plastic geproduceerd.

Mei Plasticvrij, mei plasticvrij, interieurtips, interieurinspiratie, plasticvrij interieur, the substitute, by molle
Mei Plasticvrij, mei plasticvrij, interieurtips, interieurinspiratie, plasticvrij interieur, the substitute

4. In de keuken en badkamer

Lees je over Mei Plasticvrij, dan gaat het al snel over de keuken en badkamer. Want dat zijn absoluut de plekken in huis waar je op een simpele en doeltreffende manier je plasticverbruik kunt verminderen. Neem bijvoorbeeld geen plastic bakjes, maar ga voor een bijenwasdoek of voor glazen alternatieven. Ook kun je je eigen stoffen broodzak meenemen en kun je wattenstaafjes en wattenschijfjes vervangen door herbruikbare varianten en je plastic shampooflessen door shampoobars. En ben je de wekelijkse schoonmaak aan het doen? Ook daarin kun je flink plastic verminderen, door bijvoorbeeld met de duurzame en natuurlijke producten van ZO te werken. Van dit schoonmaakmiddel heb je telkens slechts een beetje nodig en je kunt de verpakking makkelijk opnieuw vullen. Dit scheelt al snel heel wat plastic verpakkingen per jaar.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Betonlook, Viltopdemuur, Wineo, Forbo, By Mölle, A House of Happiness en ZO.