Wat is er nou leuker om een kijkje te nemen in andermans huis en te leren van hun ervaringen? Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route kan dat. Op 29 oktober en 5 november zijn er bijna 1900 huizen te bekijken. Hoe deze huizen zijn verduurzaamd en welke energiebesparende mogelijkheden er zijn kom je dan te weten.

10 jaar Nationale duurzame huizen route

Al 10 jaar lang delen huiseigenaren van duurzame huizen hun verhalen. Hoe hebben zij het verduurzamen van hun huis aangepakt. Welke isolatie hebben ze gebruikt, hoe is de energievoorziening, hebben ze wateropvang en hoe ging het proces? Allemaal vragen waar je antwoord op krijgt tijdens deze dagen. Je kunt direct zien hoe de bewoners het hebben aangepakt en de do’s an don’ts horen. 

Ga jij ook je huis verduurzamen of wil je besparen op je energie rekening? Kom dan gezellig langs of lees mijn blog Duurzaam verbouwen: de basis

Van oud tot nieuw, van groot tot klein, er zijn heel veel verschillende huizen te bekijken. Of je nu in een nieuwbouwhuis woont of een monumentaal pand. Een tussenwoning of een vrijstaand huis er is genoeg inspiratie. Je kunt bij jou in de buurt zoeken maar ook op onderwerp of type woning.

Nationale Duurzame Huizen Route tussenwoning
Nationale Duurzame Huizen Route uitleg

Bezoek mijn huis

Zelf doe ik dit jaar voor de tweede keer mee met de Nationale Duurzame Huizen Route. Ondanks dat mijn huis vaak te bezichtigen is tijdens de open dagen en andere activiteiten die wij in onze onze eco-community organiseren. Ik inspireer mensen graag met duurzaam wonen en daarom doe ik mee.

Wat kan je zien in mijn huis?

Allereerst is het goed om te weten dat wij in een community wonen met nog 9 andere huishoudens en een Kenniscentrum. Deze zijn van buiten te bekijken tijdens de route. 

In 2020 hebben wij allemaal onze eigen houten huizen gebouwd. Deze huizen zijn allemaal met biobased materialen geïsoleerd. Zo bevatten de muren houtvezel isolatie en zitten er zelfs gerecyclede spijkerbroeken in onze binnenmuren!

We hebben goed geïsoleerd zodat we weinig energie gebruiken. Gasleidingen liggen hier niet en wij hebben gekozen voor een airco waar we mee verwarmen.  Ook hebben we wateropvang en gebruiken dit voor de tuin. 

Als duurzaam interieurontwerper heb ik veel kennis opgedaan tijdens het bouwen van mijn eigen woning. Het interieur is volledig duurzaam en bevat veel circulaire producten. 

Duurzame gevelbekleding

Ben je nieuwsgierig geworden om mijn woning (Tiny House Koedijk) of een van de andere 1900 huizen te bekijken?

Meld je dan aan via https://duurzamehuizenroute.nl/

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Nationale Duurzame Huizen Route en Duurzame interieurstylist