Je huis verduurzamen begint bij goede isolatie. Echter slaan veel mensen deze eerste belangrijke stap over en verdiepen zich meteen in zonnepanelen. Met isolatie bereik je veel comfort en maak je je woning energiezuiniger. Hierdoor bespaar je ook op je verwarmingskosten. In deze blog lees je over de verschillende soorten natuurlijke isolatie.

Houtvezel isolatie

Bij de bouw van ons duurzame huisje wilden wij goed isoleren zodat we weinig verwarming nodig zouden hebben. We hebben gekozen voor houtvezel isolatie. Deze isolatie is geschikt voor zowel binnen als buiten. Rondom het huis hebben we 6 cm opschroefisolatie. Dit is een plaat die een harde persing heeft gehad in tegenstelling tot de 18 en 24 cm zachte persing isolatie die we in de wanden en vloeren hebben. Doordat de houtvezelisolatie een natuurlijke isolatie is konden we al snel de woning betrekken. Dit had met een traditionele isolatie niet gekund vanwege de bescherming die je daarbij nodig hebt om het te verwerken.

Voor de isolatie in de binnenmuren tussen de slaapkamers hebben wij gekozen voor Metisse. Dit is een katoen isolatie gemaakt van oude ingezamelde kleding. Deze platen zijn erg gemakkelijk te verwerken, je kan ze zelfs op maat scheuren! Het voelde voor ons heel goed dat we met natuurlijke materialen de isolatie van onze woning konden doen. Zo hebben we geen giftige stoffen maar alleen natuurlijke en hergebruikte materialen gebruikt. Ons huis heeft 34 cm isolatie in het dak en 24 cm in de wanden en vloeren.

Houtvezel isolatie op maat
Houtvezel isolatie
Metisse katoen isolatie
Metisse katoen isolatie

Voordelen natuurlijke isolatie

Voordat ik meer vertel over andere natuurlijke isolatiematerialen, eerst even de voordelen* op een rij:

  • Het biedt een aangenaam leefklimaat;
  • Ook is het damp-open;
  • Verder is het vochtregulerend;
  • Bovendien is het thermisch isolerend;
  • Daarnaast is het warm in de winter en koel in de zomer;
  • Natuurlijke isolatie is geluidsisolerend;
  • Tenslotte is het vuurbestendig;

Wol als isolatie

Misschien denk je bij natuurlijke isolatie meteen aan wol. Schapenwol isolatie is heel makkelijk te verwerken en ook heel sterk. Het kan wel meer dan de helft van zijn eigen gewicht aan water opnemen zonder dat de isolatiewaarde achteruitgaat. 

Meest milieuvriendelijke isolatie

Een van de meest milieuvriendelijke isolatiematerialen, met een positieve CO2 voetafdruk, is cellulose. Cellulose is een hoofdbestanddeel van celwanden van planten.

Hennep en vlas

En dan twee snelgroeiers zonder schadelijke stoffen: hennep en vlas. Hennep is in ongeveer 100 dagen klaar voor de oogst. De lange en dunne stammen zijn dan ongeveer 4 meter hoog. Uit die stammen worden vezels gewonnen waar het isolatiemateriaal van gemaakt wordt.

Vlas groeit ook zo snel en kan na 4 maanden al gebruikt worden. De lange groene sprieten groeien vooral in België en Frankrijk. Om linnen te maken wordt bijna de gehele plant gebruikt, behalve de vezels en daar wordt isolatiemateriaal van gemaakt. 

Schapenwol
Schapenwol
Vlas
Vlas

Isolatie in een circulaire economie

En dan tot slot een heel nieuw isolatiemateriaal, gras! Van gemaaid gras en gerecyclede jute vezels, afkomstig uit natuurgebieden en in samenwerking met Natuurmonumenten, worden isolatieplaten gemaakt. Dit gras is een restproduct wat nu gebruikt wordt voor een nieuw product, 100% circulair! Dit is momenteel de meest duurzame manier van isoleren.

Al deze natuurlijke isolatiematerialen verkopen ze bij Eco-bouwmaterialen. Daar vind je ook ontzettend veel informatie over alle bestaande soorten isolatie. 

Jouw woning

In 2050 moet iedereen van het aardgas af zijn. Wil je meer informatie over isoleren of kijken of jouw woning klaar is voor de toekomst? Milieucentraal heeft heel veel informatie en een handige check op hun website. 

Ook bij Duurzaam Thuis kan je veel informatie vinden over isoleren maar ook over de subsidies die daarvoor beschikbaar zijn. 

Natuurlijke isolatie heeft helaas ook een keerzijde is. Zo blijkt het niet altijd beter voor het milieu te zijn. Wil je hier meer over lezen, kijk dan op de website van nibe.org.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Duurzame interieurstylist.

*De lijst van voordelen komt van eco-bouwmaterialen.

**De informatie over hennep en vlas komt van Eigen Huis.