Pasen in ons nieuwe, nog een beetje onwennige huis

Zo’n 4 jaar geleden trokken we in ons nieuwe duurzame huis, we gingen richting voorjaar en een van de eerste seizoensfeesten was het Paasfeest. Onze kinderen zitten op de Vrije School en daar worden allerlei seizoens- en natuurfeesten uitbundig gevierd.

Ik vind het altijd leuk om daar thuis ook wat mee te doen en elementen door te trekken naar de thuissituatie. En om er ook een feestelijke draai aan te geven in het interieur kocht ik last minute snel wat van die paastakken (van een krulhazelaar) bij een bekende grootgrutter…. Niet echt de meest duurzame keuze qua al dan niet biologisch… maar ja… ik ben eerijk gezegd niet het braafste meisje in de klas, soms gaat het in de gauwigheid gewoon even zo.

Geef je paastak een tweede leven

De takken stonden prachtig en feestelijk met mijn vrolijke houten paashangertjes – die ik echt al heeeeel lang heb, dus die zijn gelukkig wel duurzaam. Maar zoals het gaat… weken na Pasen stond het allemaal nog op tafel. En wat bleek, toen ik de takken eindelijk eens wilde opruimen zag ik dat ze echt gigantisch veel wortels hadden gemaakt!

Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om ze in de groenbak of op de composthoop te kwakken. Daarvoor hadden die takken echt heel hoopvol hun best zitten doen in die vaas:)

Dus beetje bij beetje deed ik er in een paar weken steeds wat meer potgrond en zand bij om ze te laten wennen aan de aarde en uiteindelijk plantte ik de krulhazelaar op goed geluk in de tuin naast ons tuinpad. En daar staat hij nog steeds.  In vier jaar tijd is de paastak uitgegroeid tot echt een flinke struik die inmiddels met wat leiwerk een idyllisch groen poortje vormt over ons tuinpad heen, zo leuk!

Nog leuker elke Pasen knip ik er nu een nieuwe tak af. Dus zo werden die in de haast gekochte korte termijn paastakken toch een lange termijn duurzame aankoop. Het is dus echt het proberen waard!

Heb jij geen ruimte voor een paasstruik dan zijn snoeiafval (takken) van fruitbomen ook een mooie oplossing. Die gaan soms alsnog heel mooi in de bloesem, super feestelijk is dat in combinatie met mooie duurzame paasdecoratie van bijvoorbeeld Dille & Kamille.

Eieren verven met kleurstoffen uit de natuur

Heb je wel eens op Pinterest gezocht op ‘natural egg dye’? Ik weet zeker dat je verrast wordt door de kleurenpracht van paaseieren die geverfd zijn met pigmenten/sappen uit de natuur zoals bijvoorbeeld van rode kool, spinazie, bietjes, worteltjes, blauwe bessen, avocado pitten, kurkuma etc. Er zijn zo veel planten en groentes die voor de meest waanzinnige kleuren zorgen!

Zelf aan de slag!

Samen met onze jongste zoon maakte ik twee jaar geleden gekleurde eieren met rode kool en azijn. We kregen een handleiding van zijn juffie als lockdown activiteit.

We deden ook nog een poging om een bladerenmotief erop te krijgen, maar dat was toch iets te hoog gegrepen voor een eerste keer natural dying. Het motiefje was maar heel lichtjes te zien, dus dat vraagt nog wel wat oefening.

Je snapt, sinds ik al die prachtig natuurlijk gekleurde eieren op Pinterest zag wil ik nooit meer ‘chemisch’ geverfde eieren. Ik geloof ook dat het gezonder is om eieren te eten die met natuurlijke ingredienten zijn geverfd. En sowieso… het is echt superleuk om te doen, het geeft ergens ook wel een meerwaarde aan een op het oog simpele paasdecoratie.

Of ik het deze pasen ga redden qua tijd om ook zo’n mooie range aan gekleurde eieren te maken? Ik ga het heus proberen dit jaar! Wil jij ook aan de slag? In deze blog lees je hoe je dit aanpakt.

Fijne Pasen allemaal!

Fotocredits: Alle foto’s in deze blog zijn van Jet van der Graaf met uitzondering van de foto met alle gekleurde eieren, die komt van A Beautiful Mess.