Afgelopen weekend was mijn eerste opleidingsdag tot Shinrin yuko gids, oftewel bosbad gids. Bosbaden is een manier van in het bos zijn die in Japan tot een populaire kunst is ontwikkeld. Je wandelt niet door het bos, maar probeert samen met het bos te zíj́n. Je maakt met al je zintuigen contact met de aanwezige natuur.
Bosbaden heeft een positief effect op je gezondheid; het vermindert stress en het versterkt je immuunsysteem. In sommige landen (bijvoorbeeld Schotland) schrijven artsen het zelfs op recept voor. Geen ‘change of career’, maar verdieping van mijn persoonlijke band met de natuur met als doel betere, natuurlijke en herstellende interieurs creëren. Niet iedereen heeft tijd voor een dag ‘zen in een bos zijn’. Hieronder lees je hoe je in 5 stappen ook thuis (jawel!) in je herfsthuis kunt bosbaden.
Stap 1: Voel je eigen wortels
Stap even uit je drukke leven. Vaak is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Meditatie kan een goed middel zijn. HMPLB maakt meditatiekussens van 100% Europese hennepvezels, dat mediteert meteen al een heel stuk lekkerder.

Stap 2: Zie de herfst
Angelique van der Valk maakt heel bijzonder werk voor aan de muur waar je uren naar kunt kijken. De patronen en vormen uit de natuur houden je fascinatie op een ontspannen manier vast.



Je kunt ook zelf aan de slag met het maken van een herfsttafel. Deze tijd van het jaar is er veel te verzamelen in het bos. Van kastanjes (met of zonder prikkelig omhulsel, de bolster), prachtig gekleurde bladeren tot stukken schors.
Maar ook herfsttakken met bladeren in allerlei kleuren in een mooie handgemaakte vaas, bijvoorbeeld van Saudade Collective, doen het prachtig.
Kijk er onderzoekend naar. Welke vormen, kleuren, patronen, licht- en schaduwpartijen zie je?

Stap 3: Voel de herfst
Met een herfsttafel kun je deze stap heel goed uitvoeren. Ga voor je gevonden herfstige spul zitten en pak het één voor één vast. Hoe voelt het? Glad? Zacht? Kruimelig? Pas op met de bolsters 😉
Het helpt als je je ogen hierbij dichtdoet.
Ook andere items in je interieur kunnen werken. Grown.Bio bijvoorbeeld, groeit eco-vriendelijke producten onder andere van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. En met paddenstoelen zit je al snel in een herfstig bos. Zo groeien ze onder andere organische hanglampen van mycelium op aanvraag. Uniek! Net als alles in de natuur.



Stap 4: Ruik de herfst
Als je zelf aan de slag bent gegaan met gevonden materialen kun je die gebruiken. Daar zit al een herfstige geur aan, bijvoorbeeld de hars van een dennentakje, maar ook gekleurde bladeren blijven lange tijd geuren. Oma’s tip: kruidnagels in een sinaasappel, ook heel effectief voor de herfstgeur én tegen nare luchtjes in huis.
Pakt het vast, doe je ogen even dicht en ruik. Zie je het bos al voor je?

Stap 5: Proef de herfst
Van pompoen naar champignonragout, zodra de blaadjes van de bomen vallen krijgen we ineens zin in ander eten. Proef de smaken van de herfst én de herfstige sfeer in je huis.
Doe tussen de stappen door even een ademhalingsoefening, bijvoorbeeld 3 keer diep in- en uitademen, dan kun je beter switchen tussen je zintuigen.
Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk David Bartus via Pexels, HMPLB, Studio Angelique van der Valk, Saudade Collective, Grown.bio en Pinterest.