Zo bijzonder en fijn was het om na twee jaar weer in Milaan te zijn tijdens de Salone Del Mobile. We reisden over land deze keer; zeker vermoeiender maar ook mooi om geleidelijk je bestemming te bereiken en niet ineens midden in de stad te staan. En je ziet ook nog eens wat bergen onderweg.

Er is zoveel te zien en te beleven dat het moeilijk is om te kiezen wat je bezoekt, en dus ook waar je over schrijft. Hier een aantal van mijn highlights op het gebied van duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

Duurzame innovatie

Blij verrast was ik door de presentatie van design collectief Envisions. Zoals je misschien weet is het recyclen van textiel dat uit meerdere basismaterialen bestaat (blends) heel lastig. Maar voor de kwaliteit en langdurig gebruik wil je liever blends. Envisions ontwikkelde een basisgaren (blend) dat goed gerecycled kan worden en toepasbaar is voor het ontwikkelen van textiel voor verschillende branches, zoals de autobranche, fashion en interieur. Kijk, zo komen we ergens!

Super leuk om op Salone del Mobile ook The Substitute leden Cooloo en Studio Wae tegen te komen! Tynke maakte speciaal een nieuw ontwerp tegels om deze te laten passen bij de meubels die Cooloo liet zien. Zij showden in Milaan hun nieuwe coating gemaakt van recyclede tennisballen en op de foto zie je de mooie stoelen van Teun Zwets gemaakt met een coating van gerecyclede jeansafval.

Hergebruik

Het is duidelijk te zien dat steeds meer ontwerpers uitgaan van wat er al is en daarmee gaan ontwerpen. Ik zag veel 3D geprint en gerecycled plastic. Rossana Orlandi had zelfs een hele expositie genaamd Guiltless plastic, met diverse mooie toepassingen. In de winkel van Rossana zag ik ook dit mooie voorbeeld van upcycling van een salontafelsetje.

Deze toffe stoelen van Joachim Froment zag ik bij Baranzate ateliers. Hij werkte samen met Duvel voor the recycled chair, een stoel van een stalen buizenframe met een zitting van hergebruikt vrachtwagenzeil. Ook zijn Strat collectie, gemaakt van gerecycled en weer recyclebaar lokaal plastic, is de moeite waard om te bekijken.

Bij Isola zag ik dit prachtige werk Art plant van White Noise dada. Klaas Kuiken en Charley Reijnders maakten het van gesmolten plastic bloemen.

Ambacht

Producten die op een kwalitatieve en mooie manier zijn gemaakt gaan langer mee. We zijn er zuiniger op omdat ze zo bijzonder zijn. Wat mij betreft dus met recht een onderdeel van duurzaamheid. Goed dus om te zien dat ambacht steeds meer aandacht krijgt op Salone del Mobile.

Doppia Firma was een complete expo gericht op de samenwerking van designers en ambachtslieden. Deze vazen trokken mijn aandacht, prachtig vind ik ze!

Claudy Jongstra heeft een mooie missie: zij wil het potentieel van Nederlands afvalwol benutten door samen te werken met ontwerpers om kwaliteitsproducten te maken van dit tijdloze materiaal. Met de oprichting van haar nieuwe initiatief WEVED voert zij samen met Stefan Koper campagne om de lokale wolindustrie nieuw leven in te blazen.
Ze maakten als eerste een sterke meubelstof en werkten samen met Regained een nieuw social design label dat waarde creëert uit afvalmateriaal.
Regained past de Weved-stof toe in hun volledig circulaire opvouwbare stoelontwerp.

Multifunctioneel

Prachtig, deze kleden en poefs ontworpen door Charlotte Lancelot voor Gan Rugs. Ze zijn tweezijdig te gebruiken; leuk voor de afwisseling èn ze gaan zo langer mee.

Heel blij werd ik van een expo in opdracht van de Thaise regering. Tijdens Corona gaf zij ontwerpers en makers de opdracht aan de slag te gaan met duurzaamheid. Dit ontbijt servies is daar een resultaat van. Afval uit de voedselindustrie is gebruikt in zowel de klei als het glazuur. Extra leuk: Lamunlamai vertelt het verhaal van het materiaal door de functie van het product; voor de koffiekopjes gebruikten ze koffie afval, voor de eierdopjes eierschalen

Biobased

Bij Rossana Orlandi spotte ik een nieuw IJslands label met een complete massief houten collectie: Vaarnii. De lampen zijn van fineer gemaakt.

Stand en styling

De stand van Kettal was ontworpen door Patricia Urquiola en dat was te zien! Heel goed vormgegeven en ook hier inzichtelijk gemaakt welk percentage recycled of te recyclen, hergebruikt of herbruikbaar of ‘disposable’ is. Tof om hier de Aectual gerecyclede screens terug te zien.

Op de beurs zelf viel me op dat diverse grote merken (voor het eerst) communiceren wat ze al wel (en niet) doen aan duurzaamheid. Een mooie start, op naar een materiaalpaspoort bij elke collectie!

Salone Del Mobile 2022

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, Heidi Willems en Jan Willem Kaldenbach (Art Plant).