Het is voorjaar! En hoewel de zomerse dagen en regenachtige dagen elkaar afwisselen is het tijd om je tuin weer zomer klaar te maken. Ga je voor nieuwe meubels, het bijwerken van de heg of het sparen van water? In deze blog vind je een aantal tips voor een duurzame tuin.

Beplanting

Een duurzame tuin begint bij veel groen. Dus tegels er uit, groen er in! Tegels lijken een manier om je tuin strak, overzichtelijk en onderhoudsvriendelijk te houden. Maar wist je dat dit in je tuin ook kan? Jouw duurzame tuin kan een heerlijke groene plek zijn, zonder al te veel onderhoud! Maak gebruik van inheemse planten soorten en kies voor duurzame (onderhouds)materialen. Op woonbewust.nl lees je hier nog meer goede tips over.

Wil je toch tegels kies dan voor een waterdoorlatende variant zoals de nieuwe klimaatadaptieve kurktegel van Studio Wae, gemaakt van wijnkurken die zijn ingezameld bij de horeca.

klimaatadaptieve kurktegel studio wae
Studio Wae circulaire tegel gemaakt van wijnkurken

Tuinmeubilair

Honderden, al dan niet duizenden euro’s kost een tuinset zo. Vaak van kunststof… Wat zijn alternatieven voor een duurzame tuin? Kies tuinmeubilair van natuurlijke grondstoffen, hergebruikte materialen of kies voor tweedehands. Zoals dit leuke bankje van Weltevree, o.a. verkrijgbaar via The Slow Store.

Ook tweedehands is echt een goede optie (vaak ook goedkoper) voor jouw duurzame tuin. Er staan ontzettend veel mooie tuinmeubels op bijvoorbeeld Reliving, Marktplaats en op Facebookgroepen. Geef het eens een kans en zoek goed! Ook kleine stoeltjes voor kids, speelhuisjes, picknicktafels en nog veel meer kan je daar vinden.

bankje Weltevree The slow store
papieren lantaarntjes licht&fijn

Verlichting

Je kent ze vast wel, van die leuke tuinlampjes op zonne-energie! Staande lampjes, lampen slingers, muur lampen. Er is steeds meer keuze. Kies voor verlichting in warme tinten, dat geeft jouw duurzame tuin een warmere uitstraling. Let goed op het materiaal van de verlichting; is het stevig? Gaat het lang mee? Dat kan nog wel eens verschillen. Ook deze slinger met mooie papieren lantaarntjes van Licht&Fijn geeft je tuin meteen een feestelijke uitstraling.

Tuingereedschap

Wordt je heg te hoog? Of is het tijd om planten te poten? Die hark, schep, schoffel of ander kleingereedschap koop je natuurlijk ook duurzaam in. In veel kringloopwinkels kun je tuingereedschap vinden. Ook op Marktplaats staat er veel. Gebruik je je tuingereedschap niet zo heel vaak? Dan is lenen ook een optie! Wat dacht je van lenen de buren, vrienden of van familie? Of anders via een platform als Peerby of Nextdoor.

egenton van gerecycled kunststof Elho
Tips voor een duurzame tuin Elho

Water

Iets waar je misschien niet gelijk aan denkt bij een duurzame tuin is: de regenton! Gebruik je hemelwater om je tuin te besproeien en bespaar zo water. Kies een regenton van gerecycled of natuurlijk materiaal. Zoals bijvoorbeeld deze regenton van gerecycled kunststof van Elho.  Er zijn echt hele mooie (ook tweedehands). In sommige gemeentes houden ze wel eens subsidie- of weggeefacties om het gebruik van regentonnen te bevorderen.

Nog een paar laatste tips voor nu: Het is tof om je duurzame tuin te verbinden met je interieur binnen. Lees in deze inspirerende blog van Annelies hoe dat moet.

En wil je de BBQ aanzetten? Kijk dan eens hier voor duurzame tips.

Veel succes en plezier en geniet van je duurzame tuin!

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, respectievelijk Roeland Noteboom Tuinontwerp, Studio Wae, The Slow Store, Licht en Fijn en Elho.