Van een tuin of balkon wil je zo veel mogelijk genieten. Daarom is het goed om binnen en buiten goed op elkaar aan te sluiten. Zo vergroot je je wooncomfort en heb je meer ruimte om te ontspannen en te leven. Bovendien hebben binnen en buiten dezelfde stijl en sfeer, waardoor je mooie doorkijkjes van binnen naar buiten kunt maken. En andersom natuurlijk.

Gebruik dezelfde materialen voor binnen en buiten

Binnen een bamboevloer of een tafel van gerecycled materiaal? Kijk dan eens of je voor buiten producten van dezelfde materialen kan vinden. Zo maak je de verbinding tussen binnen en buiten. Je tuin of balkon en woonkamer gaan echt bij elkaar horen als je dezelfde materialen gebruikt.

StudioWae Circulair vloerkleed

Kijk bijvoorbeeld eens naar de tapijttegels voor binnen en tegels voor buiten van Studio Wae. Met deze circulaire tegels in Escher-patroon, kun je het dessin van binnen naar buiten laten doorlopen.

Kies voor dezelfde kleuren

Met kleur kun je ook de verbinding tussen binnen en buiten maken. Heb je bijvoorbeeld een roze muur? Laat deze kleur dan terugkomen in bloeiende planten, je tuinmeubels of accessoires. Maar je kunt kleur ook minder letterlijk laten terugkomen. Je kunt het bruin van het hout uit je tuin laten terugkomen in accessoires. Of laat bepaalde structuren of texturen zowel binnen als buiten terugkomen.

Studio K2K Weltevree tuinmeubelen hout duurzaam zomer buitenleven

Studio Perspective verkoopt bijvoorbeeld de tuinmeubelen van Weltevree die er niet alleen fantastisch uitzien, maar ook gemaakt zijn van duurzaam hout. Zo laat je je terras of patio perfect aansluiten op je woonkamer.

Goede zichtlijnen naar buiten

Heb jij een favoriete plek om te zitten? Aan de eettafel of op de bank? Zorg ervoor dat je vanaf deze plek een goed zicht hebt op je tuin of balkon. Gaat dat niet direct? Dan kun je ook een spiegel ophangen zodat je via de spiegeling buiten toch naar binnen krijgt.

En natuurlijk richt je je tuin ook zo in dat er vanaf binnen ook iets moois is om naar te kijken. Die mooie boom of een eyecatcher van een plant. Met een goed doordacht beplantingsplan zorg je er voor dat je uitzicht constant verandert en dus spannend blijft om naar te kijken.

Andersom werkt het natuurlijk ook: als je de verbinding wil maken tussen binnen en buiten, zorg er dan ook voor dat je vanuit buiten iets moois hebt om binnen naar te kijken. Een schilderij, een kunstwerk of dat ene prachtige meubel.

Studio Hoppa planten

Ramen, een schuifpui of openslaande deuren

Als er geen glas tussen binnen en buiten zit, is het lastig genieten van het uitzicht. Dus heb je de keuze? Kies dan voor grote raampartijen, openslaande deuren of een schuifpui. Door die laatste twee ben je ook veel sneller geneigd om even buiten te gaan zitten als het lekker weer is.

Tuinverlichting

In de zomer is het lang genoeg licht om goed van je tuin te genieten. Maar wil je dit in de winter ook kunnen doen dan is goede verlichting een must. Zorg dus voor verlichting in je tuin of op het balkon, zodat je ook als het donker is een mooi uitzicht hebt.

Maak dan niet alleen gebruik van functionele verlichting, maar juist ook van sfeerlampen op verschillende hoogtes. Plaats een subtiele spot bij die ene mooie eyecatcher die je vanuit je favoriete zitplek goed kunt bekijken.

Kun jij wel wat inspiratie gebruiken? Of ben je op zoek naar mooie accessoires voor in de tuin? Kijk dan eens bij de duurzame winkel Licht en Fijn. Daar vind je mooie boeken over planten, fairtrade en eco-vriendelijke plaids en kussens en meer accessoires voor op je balkon en in je tuin.

Studio Hoppa planten tuin
Studio Hoppa planten binnen
Studio Hoppa eettafel zicht op tuin

Fijn plekje in je tuin

Als laatste kun je ook buiten een plekje maken waar je niet alleen in de lente en zomer lekker kunt zitten, maar ook in de herfst en winter zit. Uit de wind, in het zonnetje kun je zo het hele jaar rond genieten van je tuin. Zo haal je een beetje van binnen naar buiten.

Met een semi gesloten overkapping, van bijvoorbeeld hout, creëer je een intiem plekje die niet alleen de hete zomerzon wat kan tegenhouden, maar ook de koude wind in de herfst tegenhoudt.

Heb je al zin om aan de slag te gaan met binnen en buiten?