Je bent er elke dag, bereidt er je eten, zet een lekker bakje koffie, maakt er je borden schoon: de keuken! Een belangrijke onderdeel van je woning: je kunt eigenlijk niet zonder. Heel belangrijk dus om ook deze plek duurzaam in te richten. In deze blog geef ik je 5 tips voor tweedehands in je keuken.

Voorraadpotten

Waar bewaar jij je voorraad? Zelf wilde ik het graag overzichtelijk en stijlvol houden. Daarom heb ik gekozen voor allemaal dezelfde glazen potten met een bamboe deksel. Je kunt ze vinden op Marktplaats, af en toe in een kringloopwinkel of vraag rond in je eigen netwerk. Soms doen mensen nog goede dingen weg. Ook je beschuit, koekjes en snoepjes kan je natuurlijk in tweedehands potten, bakjes of blikken bewaren. Er is echt genoeg aanbod.

Valt er een keer een pot kapot? Bewaar het deksel, wie weet past ‘ie net op die ene vaas in de kringloopwinkel. Even goed wassen en je hebt er weer een nieuwe pot bij!

Tweedehands opscheplepels

Opscheplepels

Loop een willekeurige kringloopwinkel in en je vindt er een bak met lepels, vorken, messen… Ja, denk je misschien, meestal liggen er precies geen sets tussen… Maar houd vol! Deze set is tweedehands en dagelijks gebruik ik wel een van de lepels. Of ga voor mix-en-match en vorm zo je eigen unieke set!

Bakjes

Bakjes… ik heb een haat-liefde verhouding met bakjes in de keuken. Want verschillende formaten deksels en bakjes netjes opruimen in de kast blijkt een ware uitdaging.

Maar tegelijkertijd zijn ze onmisbaar! Even dat restje opbergen voor in de vriezer, die boterham mee naar het werk of het tijdelijk bewaren van iets in de koelkast. Het tweedehands aanbod in plastic bakjes is enorm. Dus daag je zelf uit om geen nieuwe bakjes meer te kopen of plastic zakjes te gebruiken en ga op zoek naar goede exemplaren op Marktplaats of in de kringloop.

tweedehands in de keuken
tweedehands apparatuur
tweedehands servies

Apparatuur

In de keuken staat aardig wat apparatuur. Je oven, koffiemachine, staafmixer, blender… Al die apparatuur is ooit gemaakt en vervoerd. Gaat er wat kapot? Verdiep je eens in de tweedehands mogelijkheden. Een blender of staafmixer is eenvoudig tweedehands te vinden. Overweeg je een tweedehands oven of vriezer? Dan is het goed om je te verdiepen in het energieverbruik en de levensduur van het apparaat. Hier loont het vaak wel om een nieuwer energiezuiniger apparaat te kiezen. Maar kijk altijd eerst tweedehands! Je zult verbaasd staan wat voor goede en nieuwe apparatuur toch al snel weg wordt gedaan vanwege een verhuizing of verbouwing.

Servies

Als afsluiter van deze tips voor tweedehands in de keuken: je servies! Door de jaren heen valt er wel eens wat kapot of komen er barstjes in je schaaltjes of mokken. Mijn tip voor jou; koop geen nieuwe, maar tweedehands items ter vervanging. Ik heb mijn complete servies van VT wonen, nieuw… maar wel via Marktplaats! Het scheelt ook nog eens aanzienlijk in de kosten! En ben je zelf niet zo goed in het afstruinen van de kringlopen, kijk dan ook eens bij The Table of Reliving. Zij hebben al een mooie selectie voor jou gemaakt.

Wil je meer lezen over een duurzame keuken? Lees dan deze blog over een duurzame keuken eens!

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van, en eigendom van, The Table en Wilma Kerpel.