Afval, we produceren er gemiddeld per persoon bijna 500 kilo van per jaar. Of we dit aantal kunnen terugschroeven? Absoluut. Op vrijwel ieder gebied in je leven kun je je eigen afvalberg verminderen. Ook in je interieur kun je behoorlijk wat winst behalen. Of beter gezegd, juist in je interieur kun je grote stappen maken. We hebben drie manieren voor je op een rij gezet.

1. Switch je denkwijze

Wat als afval geen afval is? Vaak kan je oude bank of kast prima nog een ronde mee bij iemand anders. En een ‘nieuw’ meubel scoor je zelf ook weer tweedehands. Er zijn ontzettend veel leuke meubels te vinden in tweedehands (vintage of design) winkels, de kringloop of op zolder. Met een likje verf of een andere stof is het vaak weer als nieuw. Dus wil je iets nieuws, start je tweedehands speurtocht.

Heb je een leuke tweedehands kast gezien, maar ben je zelf niet zo handig? Er komen steeds meer leuke bedrijven bij die meubels graag voor jou opknappen. Vaak is er nog maatwerk mogelijk ook. Neem bijvoorbeeld Ms. Verhip. De dames hebben sinds kort een fysieke winkel vol met ‘verhipte’ tweedehands kinderspullen, zonder dat je zelf nog aan de slag hoeft!

Ms.Verhip week zonder afval
Ms.Verhip tweedehands kast
Ms.Verhip tweedehands

2. Afval in een nieuw jasje

Liever geen of niet alles tweedehands? Ook daar zijn ontzettend leuke oplossingen voor. Zo zijn er steeds meer producten die grotendeels of helemaal van afval zijn gemaakt. Met name PET flessen zijn ontzettend goed om te vormen, maar ook oud textiel, visnetten en hout restproducten.

Zo vind je bij Hoeked veel duurzame en lokale design stukken die inspireren. De collectie van Ecobirdy is hier een perfect voorbeeld van. Met tafeltjes en stoeltjes voor de allerkleinsten. Gemaakt van afgedankt speelgoed, is de cirkel weer rond. Of neem de Ocean collectie van Mater. In één Loungestoel wordt 1400 gram plastic afval uit de zee verwerkt. Denk aan visnetten en plastic biervaten. Letterlijk dus afval in een nieuw jasje.

Ecobirdy afval
Mater hoeked gerecycled plastic visnetten afval interieur
Ecobirdy hoeked interieurafval

Upcycling, het bedrijf Nic&Mic doet niets anders. Hun missie is dan ook niet voor niets: “Afval opruimen, er iets moois van maken en zorgdragen voor continuïteit van gedegen werkgelegenheid voor de makers. Ofwel: the art of upcycling!” Zo maken ze kleurrijke kunstwerken van verzamelde slippers, die helaas door slechte afvalverwerking vaak in de oceaan belanden. Of neem het African Queen kleed, als eerbetoon aan alle sterke vrouwen die werken in de tweedehands kledingindustrie. Het kleed wordt gemaakt van niet verkoopbare gerecyclede jeans.

NicMic recycling kleding poef
NicMic afval upcycling
NicMic interieurafval

3. Repareren maar

Afval in een nieuw jasje is al fantastisch natuurlijk, maar het kan nog beter. Een meubelstuk dat niet alleen van afval is gemaakt, maar ook makkelijk weer te repareren is. Koop je bijvoorbeeld een stoel die na verloop van tijd iets mankeert, dan kunnen onderdelen gemakkelijk worden vervangen en kun je letterlijk je hele leven doen met één stoel.

Cooloo is het één van de meest vooruitstrevende bedrijven als het gaat om circulaire meubels, refurbishen en repareren. Met hun unieke Endless life filosofie creëren ze een coating, die grotendeels gemaakt is van oude wijnkurken, jeansafval, leerafval of schuimresten. Met deze coating blazen ze je oude versleten fauteuil weer nieuw leven in. Dit doen ze zonder de oude bekleding of stof weg te gooien.

Naast het repareren van meubels, heeft Cooloo ook een eigen lijn met circulaire meubels, die je uiteraard gemakkelijk weer kunt repareren of veranderen mocht dit nodig zijn. Is het product uiteindelijk echt aan het einde van zijn bestaan, dan kunnen de materialen eenvoudig gescheiden worden voor recycling.

Cooloo upcycling
Cooloo week zonder afval refurbish
Cooloo interieurafval

Van maandag 30 mei t/m zondag 5 juni organiseert Milieu Centraal de Week zonder afval. Wil je weten wat je naast je interieur nog meer kunt doen? Je vindt hier meer informatie.

Fotocredits: De foto’s bij dit duurzame blog zijn afkomstig van, en eigendom van, Ms. Verhip, Hoeked, Nic&Mic en Cooloo (fotografie: Roza Schous).